Установка дня: самолюстрация олигархов

51 просмотр
Четверг, 17 июля 2014, 13:12
Валентин Ткач
для УП

Панове олігархи, в країні відбувається військове протистояння, сторони якого визначать пізніше не тільки історики, а й слідчі органи та міжнародні трибунали.

У нього втягнуто народ України, який захищає суверенітет і держави, і країни. Зараз не найвдаліший час починати звичні для історії останніх десятиліть олігархічні війни.

Останні півроку сформували у людей нову спільну базу порівняння – вона, на жаль, кривава. Тому, звичні для політичних традицій України шаблони, вже не працюють.

А це означає, що вам не потрібно на огляд усієї країни влаштовувати люстрацію один одному. Займіться самолюстрацією!

Потрібно визначити справжні, а не вигадані, нехай і "історично" обґрунтовані, проблеми і братися до їх вирішення. Причому, і в першу чергу, й за свій власний рахунок.

Це стане найкращою легітимізацією приватизації власності, через яку сформовані ваші капітали.

А першочергові завдання наступні:

- допомога армії;

- допомога біженцям і населенню звільнених територій;

- допомога владі на місцях в організації мирного життя і так далі.

В армійських статутах такі заходи визначаються як ТНАВР – термінові невідкладні аварійно-відновлювальні роботи.

Подальшим завданням, яке потрібно буде вирішити для людей, є порядок в просторі власності та капіталів.

Це означає, що в країні повинна бути встановлена чітка нормативно-інституційна база, яку суди будуть тлумачити без вилучень і різночитань – закон почне діяти, а не застосовуватися.

Відповідальний капітал, який і визначиться вище зазначеними роботами, повинен буде сформулювати вимоги політичному класу:

- видалення бізнесу з влади, підкріплене відповідними законами і нормами: влада повинна перестати сприйматися як конкурентна перевага;

- спираючись на чіткий зв'язок між власністю і капіталом, розуміючи саме таким чином сенс капіталізму, бізнес повинен зажадати від політиків припинення маніпуляцій з соціальним замовленням людей.

Зв'язок між реальними, а не нав'язаними, очікуваннями людей і діями влади повинен стати жорстко координованованим, як зв'язок між власністю і капіталом.

У політичному просторі країни повинні з'явитися реальні смисли, а не "фейкові" політичні проекти. "Фейкові" влада і "фейкові" капітали – це одного поля ягоди, які роблять життя простої людини порожнім – "фейковим".

Метафорично таке політичне замовлення можна сформулювати так: "Нам не потрібні партії, які захистять нас від "гей-парадів". Нам потрібні партії, які захистять нас від поламаних ліфтів, відкритих люків з окропом і розбитих доріг-убивць";

- для забезпечення досягнення зазначених завдань відповідальний бізнес повинен негайно почати роботу з розвитку соціального капіталу інститутів громадянського суспільства та зміцненню їх переговорної сили.

Правозахисні, моніторингові, експертні групи і так далі, які не "супроводжують по життю" окремих капіталістів, а видають об'єктивні документи, повинні стати повсякденною опікою бізнесу.

Бажано її здійснювати через солідарні неперсоніковані фонди, що створені відповідальними бізнесменами;

- "інформація в журналістиці розуміється не як зручність, а як соціальне благо" – міжнародні принципи професійної етики в журналістиці, ЮНЕКСКО, 1983 рік.

Це визначення інформаційного простору як соціального блага має стати загальним і однаково розумітися всіма його суб'єктами та виконавцями. Це життєво необхідна для країни робота.

Метафорично її можна проілюструвати так: річка є суспільним благом. На ній можна поставити млин, зробити ставок і розводити рибу, а можна поставити мийку для машин і отруїти все поверхнево активними речовинами. Як "отруюється" інформаційний простір, і які бувають наслідки, ми теж вже знаємо.

Якщо спробувати всі ці завдання об'єднати, то інтегральна настанова для відповідального бізнесу буде формулюватися так: в країні потрібно побудувати капіталізм.

У такій країні ініціатива розкріпачена, правила ведення бізнесу єдині, влада підзвітна і відповідальна, суспільство утримує владу в демократичних сенсах, стежить за втіленням соціального замовлення в діях влади, а бізнесу забезпечує рівні конкурентні умови без його походу у владу.

Трудові ресурси країни – освіта, фах, здоров'я, дозвілля – мають отримати динамічний соціальний статус.

Початком такої роботи має стати розуміння обставин і згода всіх сторін.

Це повинен бути не чергова змова, а нова домовленість. Домовленість навколо нового бачення майбутнього країни.

Модератором такого переговорного процесу має виступити влада, хоча це не правильно, але в нинішніх умовах більше нікому.

Вона також повинна забезпечити в ньому представництво нових самоорганізованих громадських рухів і груп – це теж не правильно, але "маємо те, що маємо".

У цих рухів є виразне нове бачення країни, навколо якого і повинен відбуватися діалог.

Якщо дати саме загальне визначення політики, то це – стан власності в країні і стан діалогу між людиною (домогосподарством) і бізнесом, суспільством, владою.

Наповнити політичний простір України новими смислами і означає вирішити питання власності і діалогу.

Якщо після таких переговорів вдасться "запустити" самоорганізований діалог, то Україна отримає потужний поштовх у розвитку –  рента солідарних дій.

Зараз олігархи мають унікальний шанс. Він полягає в самолюстраціі.

Олігархам і всім гілкам влади, в будь-якому випадку, доведеться пройти через легітимізацію у народу, тому що у людей вже інша база порівняння, сформована війною.

Результатом такої самолюстраціі має стати розуміння необхідності розвитку країни, а не боротьба за владу.

Це і є найбільш комерційно вигідний проект олігархів, реалізація якого забезпечить їм шукану легітимізацію і перетворить в діловій істеблішмент.

Валентин Ткач, Чернівці, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)