Почему нужна Международная конференция в поддержку Украины

77 просмотров
Четверг, 23 апреля 2015, 14:02
Нил Вокер
постоянный представитель ПРООН в Украине, координатор системы ООН в Украине, для УП

Я прибув до України всього лише сім місяців тому, щоб очолити тут роботу системи Організації Об’єднаних Націй.

За свою тридцятирічну кар’єру, працюючи в багатьох неймовірно складних країнах, я ніде не бачив такого поєднання проблем, як ті, з якими зараз зіткнулась Україна. На сході триває конфлікт, внаслідок якого тисячі загиблих і поранених, а більш ніж два мільйони громадян втратили свої домівки.

Країні потрібна колосальна гуманітарна допомога. Україна також охоплена економічною кризою, особлива риса якої – руйнівне поєднання падіння ВВП, дефіциту готівки та застарілої промислової моделі.

Разом з тим, перед Україною відкриті і значні можливості.

Майдан не лише окреслив чітке бачення реформ з боку суспільства, але й підкріпив його мужніми діями. Громадяни вимагають припинення корупції та безкарності, більш продуктивного і рівноправного суспільства, яке побудоване на повазі до прав людини й верховенстві права.

Досягнення цих цілей потребує не лише прийняття нових законів. Воно вимагає нового світогляду, де влада по-справжньому слугує спільним інтересам і де творча енергія всіх громадян має рівні шанси для розвитку.

Саме з огляду на можливості, які відкриті перед Україною, я хотів би висловити своє захоплення мужністю українського народу і підкреслити прагнення Організації Об’єднаних Націй ефективно підтримати позитивні зміни.

Хороша новина полягає у тому, що Україна не самотня у протистоянні з викликами, які постали перед нею.

Міжнародна спільнота однозначно заявила про свою підтримку суверенітету й територіальної цілісності України у Резолюції Генеральної Асамблеї 28/262. Саме цей документ визначає зараз роботу інституцій системи ООН в Україні.  

Усі традиційні двосторонні донори, так як Японія, США, ЄС та багато інших, значно наростили обсяги допомоги. Міжнародні організації також посилили підтримку в усіх відношеннях і збільшили обсяги допомоги, яка виділяється Україні.

Ось декілька прикладів: лише за 2014 рік ООН і наші партнери з гуманітарної діяльності надали медичні набори для 2,6 млн. осіб; 30 тис. доз вакцин; воду, санітарні товари, продуктові набори й талони на харчування для 200 тис. нужденних; грошову допомогу 8200 сім’ям; сімейні комплекти, зокрема речі для зимового періоду (непродовольчі товари), для 62 тис. осіб.

За нашої підтримки понад 5000 внутрішньо переміщених осіб знайшли роботу. Крім того, ООН за участю інших партнерів надала підтримку в проведенні аналізу потреб відновлення сходу країни; ми впроваджуємо довгострокові програми підтримки дієвих, змістовних реформ.

Ми незмінно виступаємо за досягнення таких цілей, як економічне відновлення, реформування і повага до людської гідності – й підтримуємо відповідні заходи.

Міжнародна допомога Україні реальна –  вона збільшується. Разом з тим, вона недостатня – і я буду першим, хто визнає, що ми можемо й повинні продовжувати робити більше.

У цьому контексті Міжнародна конференція на підтримку України, що відбудеться 28 квітня, дуже важлива для посилення міжнародної підтримки. Вона дозволить міжнародній спільноті побачити економічні виклики та проблеми безпеки, що стоять перед Україною, зрозуміти короткострокову і довготривалу стратегію та плани уряду щодо здійснення ключових реформ.

Інституційні та приватні інвестори краще зрозуміють зміни в українському бізнесовому середовищі. Україна представить свій механізм координації дій донорів і роз’яснить пов’язані з цим проблеми.

Лише за допомогою уряду ми можемо забезпечити, щоб кожний долар допомоги був ефективно використаний й щоб не було дублювання!

Конференція також дозволила б міжнародному співтовариству оцінити зміни та покращення в політико-економічній ситуації в Україні та почути інформацію про фактичний прогрес, досягнутий у процесі реформ.

Я впевнений, що це важлива конференція не тільки для міжнародної спільноти, а й для самих українців.

Просте запитання на підтвердження цієї думки: скільки з вас, хто зараз читає ці рядки, можуть сформулювати короткострокову і довготривалу стратегію та плани уряду щодо здійснення ключових реформ? Які здобутки та результати зусиль за останні півтора роки?

Попри поширений песимізм я все ж бачу дії влади, а конференція надасть об’єктивну можливість дізнатися безпосередньо в уряду, якого прогресу досягнуто на цей момент. Звісно, програма дій уряду дуже масштабна, досягнення помітних результатів потребує часу й чіткого бачення і – повертаючись до конференції – для її реалізації знадобиться міжнародна підтримка.

Давайте на хвилинку відволічемося й запитаємо себе: що є рушієм міжнародної підтримки?

Циніки скажуть – геополітика. По суті ж, допомога фінансується за рахунок платників податків країн-донорів, які вимагають свого внеску у підтримку миру, розвитку і надії на краще майбутнє. В Україні громадяни зробили чіткий вибір на користь "якісної" влади, тобто влади, яка ефективна, чутлива до потреб, підзвітна і прозора.

Скажу про мої власні враження під час поїздок країною – літаком, поїздом, автомобілем, мотоциклом – без жодної крихти сумніву: волонтерський дух українців викликає захоплення.

Саме прагнення до кращого суспільства, що рухає волонтерами, які часто борються з потужнішими силами (з тим, що здавалось всесильною владою, яку підтримували олігархи), саме це є і рушієм широкомасштабної міжнародної підтримки, що надається Україні.

Разом з тим, донорське фінансування недостатнє, а попит високий: Ебола, Сирія, Афганістан, ІДІЛ тощо.

На тлі цих потреб Україна – далеко не очевидний кандидат на підтримку: країна з середнім рівнем доходів, із власними (але недостатньо використовуваними) багатствами, вражаючими для Європи, як от площа території, ґрунти, природні ресурси, промисловий потенціал, освічене населення та вихід до моря.

Ось тут ми і підходимо до суті питання. Проблеми, перед якими стоїть країна, зумовлюють природне занепокоєння у її громадян, які щиро хочуть почути плани уряду щодо їх подолання. Водночас і міжнародній спільноті потрібно знати, що влада зробила, що вона планує зробити і навіть яке національне фінансування передбачене для того, щоб забезпечити широку підтримку, яка потрібна країні.

Посадовці наполегливо працюють, координуючи зусилля всіх відомств, із метою підготовки узгоджених заяв трьох гілок влади – президента, прем’єр-міністра і голови Верховної Ради. Для мене це важливий процес: подальше формування національної політичної єдності на шляху до більш послідовних і ефективних дій заради безпеки, реформ і відновлення в Україні.

Виходячи з мого особистого досвіду, кінцеві терміни для досягнення результату та публічні заходи зумовлюють інтенсивнішу роботу для того, щоб визначити стратегічні пріоритети, оцінити досягнуті результати і вирішити, що потрібно зробити далі.

Якщо влада як команда зробить це добре – а я впевнений, що так і буде – це надасть колосальну допомогу всім нам, хто боліє за успіх України. Ми сподіваємось побачити більш оперативне затвердження підготовлених і (або) нових проектів – адже це фінансування призначено для реалізації кроків, що змінюють життя людей на краще.

Я очікую пряму підтримку міжнародної допомоги з боку ключових партнерів, яка мотивуватиме кращу координацію, більш оперативні та ефективні дії влади. Якщо буде забезпечено ефективну комунікацію планів уряду, то це ще більше стимулюватиме на території усієї країни і волонтерство, яке з боку суспільства відображає і прагнення реформ, і готовність надати відповідь на інші кризи, як наприклад щодо внутрішньо переміщених осіб.

Реальний успіх конференції – не безнадійна справа. Я запеклий прагматик, професіонал, зорієнтований на результати, який тривалий час працював у країнах, перед якими поставали складні виклики. Справедливо буде сказати, що тільки деякі країни зіткнулися з такими викликами, як Україна.

Проте, за цих обставин тим важливіше зустрітися, обговорити проблеми, чітко викласти плани, одержати підтримку й мотивувати дії як на національному, так і на міжнародному рівні, щоб досягти результатів, які змінять життя людей на краще.

У цьому зв’язку на думку спливають дві приказки, котрі разом можуть сформувати гасло цього важливого заходу.

Я вважаю, що допомога приходить до того, хто допомагає собі сам, здійснюючи правильні та необхідні кроки, а з іншого боку - керується заповіддю "просіть, і дано буде вам". Це важкий, але захопливий час.

Ніл Вокер,Постійний Представник ПРООН в Україні, Координатор системи ООН в Україні, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)