Ошибка президента, или Остаться должен только один

96 просмотров
Понедельник, 28 сентября 2015, 13:01
Ярослав Мендусь
для УП

Зранку 19 вересня деякі українські медіа поширили новину: начебто, віце-президент США Джо Байден зробив "жорстке і конкретне" попередження президенту України Петру Порошенку та прем'єр-міністру Арсенію Яценюку, і підтримка Києва Вашингтоном опиниться під загрозою, якщо ситуація із корупцією в країні не зміниться.

Того ж вечора спікер віце-президента США Стівен Спектор спростував повідомлення, заявивши, що не було жодних заяв щодо будь-яких конкретних осіб.

Однак запитань залишилося більше, ніж отриманих відповідей.

На прохання автора прояснити ситуацію, високопоставлений у недалекому минулому чиновник Державного департаменту США, а нині відомий політичний експерт відповів дипломатично, хоча й цілком прозоро: "На мою думку, справжній зміст послання віце-президента міститься посередині між тим, що обнародувано у першому випадку, а потім прокоментовано прес-секретарем у другому. Уряду необхідно діяти набагато рішучіше у боротьбі із корупцією".

Доконаним фактом є те, що у більш ніж 30 телефонних розмовах протягом минулого і поточного року віце-президента Байдена із керівництвом України, тема неналежної боротьби з корупцією була присутньою постійно.

І підстав для висловлення такої стурбованості у американських та європейських партнерів України залишається більше ніж достатньо.

Висновок, який уже можна зробити через 1,5 роки після президентських виборів, невтішний: президент Порошенко не зміг піднятися над міжолігархічною боротьбою, а став її безпосереднім учасником. Схоже на те, що він намагається послідовно реалізувати слоган культового сіквела "Highlander": "залишитись повинен тільки один". І таким єдиним олігархом в Україні бачить себе.

Ця стратегічна помилка у недалекому майбутньому може не лише дорого обійтися президенту Порошенку, але й створити нові серйозні ризики для української держави.

Все це виглядає особливо печально на фоні оголошеної президентом і схвально сприйнятої суспільством кампанії по деолігархізації та боротьбі з корупцією, які, за згаданих обставин, позбавляються шансів на успіх.

Після Революції гідності на Майдані навіть олігархам стало очевидно, що часи їхнього безконтрольного владарювання в Україні закінчуються. Однак практика наступних 1,5 років показала – міняються радше дійові особи, але не принципи.

Показовим у цьому відношенні є коментар одного із найвпливовіших українських олігархів головному редактору тижневика "Дзеркало тижня" Юлії Мостовій: "У ньому [Порошенкові]немає державної цілісності. Він мав зробити дві речі: відлучити всіх, я підкреслюю — всіх, від держбюджету і від прийняття державних рішень. Він мав нас примусити працювати на країну, а примушує — на себе. Це — велика різниця!"

Як наслідок такого стану речей, двоє найзаможніших українських олігархів і непримиренних конкурентів у минулому Ахметов і Коломойський уклали антипрезидентський альянс.

Головним інструментом захисту своїх активів від перерозподілу в інтересах президента вони, схоже на те, вважають посилення політичних позицій у Верховній Раді через організацію дострокових парламентських виборів. Можливий термін проведення – травень-червень 2016 року.

Призначені на 25 жовтня 2015 вибори до місцевих органів влади українські "господарі життя" розглядають як проміжний тренувальний етап, інвестуючи у підконтрольні або дружні політичні структури серйозні кошти та надаючи інформаційну підтримку через свої медіаімперії.

Додаткову інтригу у цю ситуацію привносить той факт, що і Ахметов, і Коломойський мають давні й приязні ділові стосунки із прем'єром Арсенієм Яценюком.

На фоні оголошеної президентом боротьби з корупцією, країну струшують гучні корупційні скандали, де фігурують або найближчі соратники Порошенка і Яценюка, або самі очільники держави.

Так, днями газета Kyiv Post опублікувала відповідь прокуратури Швейцарії на запит щодо розслідування корупційної справи стосовно одного з найближчих соратників Яценюка – народного депутата Миколи Мартиненка. Мартиненко вмотивовано підозрюється в отриманні хабаря у 30 мільйонів доларів від чеської компанії Skoda JC. Згадана сума заблокована на рахунку у швейцарському банку Hottinger. У той же час, за повідомленням поінформованих джерел, запит швейцарської прокуратури про правову допомогу Генпрокуратура України "поклала під сукно".

Гучний скандал розгортається навколо компанії "Нафтогазвидобування" – найбільшої приватної газовидобувної компанії в Україні.

10 років тому Петро Порошенко був співвласником цієї структури, але потім втратив свою частку через конфлікт із бізнес-партнером. Зараз, за повідомленнями ЗМІ, президент Порошенко вирішив, що настав час "відновити справедливість". Декілька разів ГП блокувала роботу компанії, підштовхуючи нових власників до більш "зговірливої позиції".

Усі вищевикладені події відбуваються в Україні на фоні трьох посилюючих суспільну напругу факторів:

– соціологи констатують зростання радикальних настроїв, як реакцію громадян на прояви кричущої несправедливості під патронатом держави;

– суттєве падіння життєвого рівня в країні в умовах анексії Криму Росією і організованої нею війни на Донбасі;

– втрата державою монополії на застосування насильства і знаходження на руках у громадян мільйонів одиниць незареєстрованої зброї.

Схоже на те, що лише небажання підіграти експансіоністським планам Путіна та наявність масштабної тіньової економіки, як амортизуючої економічної прокладки, утримують радикалізоване суспільство від третього Майдану в умовах неефективного державного менеджменту.

Давньогрецькому філософу Платону належить вислів: "Народи будуть щасливими, коли справжні філософи будуть царями, або коли царі будуть справжніми філософами".

Важко передбачити, коли така ідилія настане в Україні.

Але якщо українські очільники держави не перестануть розглядати державну владу, як інструмент задоволення своїх бізнесових інтересів – то дуже швидко повторять долю своїх недолугих попередників.

Ярослав Мендусь, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)