Як побороти підкуп виборців

143 просмотра
Четверг, 29 октября 2015, 11:07
Роман Головня
для УП

Після завершення місцевих виборів 2015 перед нами вчергове відкривається реальна і невтішна картина рівня свідомості суспільства. Соціологи до виборів зазначали, що частка готових продати голос на виборах складає до 40%.

Понеслися заклики, що необхідно певні прошарки суспільства, а саме пенсіонерів, студентів, бюджетників, "тих хто не ходить" чи "не так голосує" позбавити права голосування.

Причому ці заклики лунають від достатньо, здавалося б, просунутих борців за демократичні цінності…

Друзі, можливо краще дати альтернативу вибору, а не сіяти черговий розбрат у суспільстві? І чи не думали ви над тим, що позиція не брати участі у "виборах без вибору" може бути абсолютно обґрунтованою?

Яка з політичних структур запропонувала механізм реалізації інтересів громади у органах влади? Яка його вивчала і відобразила у свої програмі? Донесла до виборця?

Жодна. Всі програми написані на колінах технологами. І годі брати на "слабо", зазиваючи йти голосувати за чесних проти нечесних. Змісту – нуль, одна форма у вигляді "бігморди".

Так от, голос непотрібно відбирати, якщо люди не бачать сенсу у голосуванні і готові продавати свої голоси, – хай продають. Державі. Вона має надати таку можливість – добровільно позбавити громадянина права голосу за грошову компенсацію з бюджету.

Саме добровільно позбавити права голосу, а не купити його.

Як це зробити? Дуже просто. Держава оголошує, що всі охочі можуть добровільно позбавити себе права участі у виборах всіх рівнів за грошову компенсацію у розмірі, скажімо, 2000 гривень на термін 10 років, через 10 років право голосу повертається автоматично.

Протягом цих 10 років кожен громадянин, що позбавлений права вибору, може викупити його, але за більшу суму.

Громадянина за заявою виключають з реєстру виборців, це означає отримання грошової компенсації.

І ніхто після того його голосом скористатися не може!

Таким чином ми фактично зможемо підняти рівень впливу свідомих громадян на механізм управління державою, громадами. Це і є пряма демократія, коли народовладдя реалізується усвідомлено.

Щодо цифр. Якщо сьогодні 50% виборців захочуть позбавити себе права вибору, а це близько 14 мільйонів чоловік, то в грошовому еквіваленті це вартуватиме державі 28 мільярдів гривень, в доларах – це близько 1,2 мільярда.

Повірте, це дуже маленькі суми у порівнянні з тим, якими об’ємами "пиляють" бюджети ті, хто купив собі право управляти державою.

Таким чином, ми не позбавляємо своїх громадян права бути рівними, а розуміючи, що їх загнали за межу виживання, даємо можливість вибору.

Знімаємо питання непрозорого проведення виборчого процесу, а саме прибираємо саму можливість підкупу виборців.

Явка буде максимальною, з тих, хто хоче і має право голосувати, програми будуть прочитані і проаналізовані.

І ще раз повторюся, найголовніше – виросте рівень усвідомлення вибору.

Із мінусів такого рішення, може бути, занадто високий рівень бажаючих продати свій голос. Ну і, звичайно, досить високі видатки з держбюджету, хоча сьогоднішній процес вибору і виборів нам коштує набагато дорожче.

Над даним механізмом потрібно думати, удосконалювати. Але варто приймати людей такими, якими вони є. І не намагатися їх принижувати, позбавляти чогось, обмежувати. Натомість – дати реальне право вибору.

Роман Головня, депутат Київради сьомого скликання, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)