Итоги 2015-го: овцы, бараны и волки в овечьих шкурах

2714 просмотров
Четверг, 31 декабря 2015, 10:19
Виктор ТаранViktor Taran
политический эксперт, кандидат наук по государственному управлению

Рік вівці у 2015-му пройшов під знаком цієї тварини. Незрозумілою магією усе населення країни розділилося на впертих баранів та довірливих овець. Причому найбільше користі, як завжди, отримували давно знайомі вовки в овечих шкурах.

Не потрібно вірити в астрологію, щоб помітити, що цілий рік ми відтворювали одні й ті ж сюжети та сценарії, які найлегше описати саме через метафори минулого, овечого року.

2015 рік починався з новим кабміном та парламентом. Пізніше ми отримали нових генпрокурора і голову СБУ, Антикорупційне бюро і оновлені місцеві ради.

Проте влада досі дивиться на необхідні реформи, мов баран на нові ворота – ніякого загального стратегічного розуміння того, куди має рухатися країна, так і не додалося.

Більше того, президент, парламент і особливо уряд протягом року системно продовжували втрачати можливості, які відкрилися для зміни країни, і вели себе з реформами мов барани в аптеці.

Кожен продовжував дбати передовсім про себе. Фракції багатостраждальної коаліції вперлися, мов барани рогами, відстоюючи кожна свої інтереси: фінансові, політичні чи піарні. Про власні жертви заради розбудови країни, здебільшого, не йшлося ні в кого.

Це все до болю нагадувало стару українську казку про двох баранів, які зійшлися на мосту. Ставши посеред місточку і впершись рогами, жоден з них не хотів поступатися дорогою іншому, аж доки обоє не попадали в річку.

В нашому випадку, разом з баранами впасти можуть ще 42 мільйони українців.

Самі ж громадяни України продемонстрували, що навіть після майже 25 років остогидлого популізму, після смертей на Майдані та Сході – все ще лишаються все тими ж довірливими вівцями.

Хто б міг подумали, але місцеві вибори, здається, проілюстрували все наочно. Довірливий електорат стадом водили до виборчих дільниць проголосувати за "потрібного" кандидата.

При цьому приманкою служили улюблені ласощі овець – "капуста", "зелень".

Уся капуста сторицею поверталася інвесторам, адже протягом року овець, чи то пак українців, продовжували обстригати, не лишивши вже на тілі не лише шерсті, але й шкіри. Стригли через хабарі і "подяки", стригли через схеми у владі та на держпідприємствах, стригли через податки і збори, які незрозуміло куди йшли і де зникали.

Найбагатшим же 2015-й став на вовків у овечих шкірах. До злодюг, що прикриваються демократією, патріотизмом та високими цінностями, додалися й колоритніші персонажі. Ми отримали негідників, що прикриваються Революцією Гідності, убивць, що прикриваються війною, і корупціонерів, що прикриваються боротьбою з корупцією.

Найгірша новина року – довірливі вівці за милу душу ведуться на всі гучні заяви та обіцянки, що їх готують для них ці вовки.

Хочеться вірити, що в 2016-му магія овечого року розвіється, і ми отримаємо нові якісні політичні процеси.

Інтуїція ж говорить про інше.

Не киваючи на астрологію, можна очікувати від політикуму у 2016-му – році мавпи – багато криків, кривлянь, баламутства та бездумних мавпувань, замішених на кричущому популізмі.

Чи вистачить сил у рік мавпи змусити владу ступити на шлях еволюції та стати нарешті людьми?

Це може стати хорошим бажанням для новорічної ночі.

Адже не забуваймо, що нового президента ми зможемо отримати лише в рік свині, а парламент – у рік щура.

Віктор Таран, голова Центру політичних студій та аналітики, кандидат наук з державного управління, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)