(Не слишком ли) Много критики

6536 просмотров
Четверг, 28 июля 2016, 09:41
Богдан Гаврилишин
Украинский, канадский, швейцарский экономист, общественный деятель, меценат, действительный член Римского клуба

Розпочнемо від Верховної Ради.

"Батьківщина" критикує принципово, у лідера фракції є свої принципи, знання і, особливо, – амбіції.

"Радикали" критикують театрально; часом, є враження, що ставлять у парламенті п'єсу про політичну кризу.

"Самопоміч" не хоче брати на себе багато відповідальності – і тому вагається. Є й деякі незалежні депутати, які менш гучні.

Зрештою, є так звана "Офіційна Опозиція", у якій домінують особисті інтереси і не особливо патріотичні сентименти відносно України. Можна ставити питання: чи деякі з них (опозиціонери) не повинні бути у в'язницях, радше ніж використовувати привілей депутатської недоторканності, щоб шкодити інтересам України?

Декілька місяців тому у нас з'явився новий прем'єр і багато нових міністрів. Прем'єр-міністр справляє вигляд людини патріотичної, порядної, компетентної, коректної, ба навіть не корумпованої.

Перший місяць уряд, працюючи як команда, проаналізував поглиблено ситуацію в Україні – і створив план дій з пріоритетами й інструментами для його реалізації.

Було цікаво спостерігати, як через місяць після призначення нового уряду Гройсмана запросили на ток-шоу. На перше питання, яке модератор йому поставив: "Що ви конкретно зробили за цих 30 днів?" – Гройсман відповів правдиво, кажучи, що конкретно нічого, тільки аналізували і планували, а тепер почнемо діяти.

Сто днів після існування цього кабміну рейтинг його спав – і критика поселилась між народом.

Справді, уряд багато зробив із того, що планував на той період. Багато не зробив. В основному, через те, що йому були потрібні певні законодавчі акти для реалізації своїх планів. Одначе, парламент блокував ці потрібні законопроекти.

І ми опинилися в "зачарованому колі". Замало конкретних дій, однак критика спрямована на кабмін, на прем'єра – а не на Верховну Раду, яка саботувала його працю.

Політологи.

Є різні політологи. Хоча багато з них, щоб зберегти свою популярність і рейтинг, часто спокушаються на надто гостру критику, не пояснюючи в повній мірі цілу ситуацію.

Є винятки. Приємно було почути декілька днів тому на каналі "Україна" політолога Домова (якщо добре запам'ятав), який досить об'єктивно аналізував роботу уряду – як позитивні, так і негативні сторони. А саме: досі не призначеного міністра охорони здоров'я та реалізацію Плану соціальної допомоги. Це добрий взірець для інших.

На щастя, є ще декілька інших політологів, які демонструють глибоке розуміння ситуації і об'єктивність їхньої критики. На жаль, не всі.

Журналісти.

Надто панує це поняття, що новина – це щось погане. Це ми перебрали від Західного світу, бо газети краще продаються, якщо містять більше поганих сенсацій.

Не всі газети є такі: New York Times International, в якому міститься багато цікавих статей, з оригінальними думками, описом дуже точно досліджених ситуацій. Хоча й у цій газеті висвітлюють корупцію в Україні, про яку більшість споживачів новин в світі і так вже знають.

Досвід Японії

Я розумію різницю між критичним мисленням і критикою. На жаль, у нас домінує критика, бо мотивацією до критики є конкуренція. А конкуренцію, чомусь, ми вважаємо майже великою чеснотою.

Нам потрібно переходити з часто руйнуючої критики – на співпрацю.

Найкращим прикладом для нас того, що співпраця є більш ефективна, через неї осягається більше, ніж через жорстку конкуренцію – є Японія. У Японії співробітництво пронизує всі верстви суспільства: від найнижчої групи працівників на заводі, до співпраці між урядом і ключовими акторами в економіці.

Конкретизую.

Група робітників допомагають один одному, пробують працювати найбільш ефективно для компанії і роблять пропозиції – не тільки ті, як їхню працю можна зробити ще ефективнішою, а й навіть пропонують великі нові проекти, які передають через цілу ієрархію аж до директорів підприємства.

Конкретний приклад: група працівників в Sumitomo Chemicals запропонували, щоб компанія збудувала хімічний завод в Сінгапурі. Поки проект "подорожував" знизу вгору, усі люди, які могли мати певне відношення до проекту, вже продумували точно, що вони мали б робити для реалізації цього проекту.

І коли Рада Директорів вислуховуала Проект – головний інженер вже предметно звітував, як би цей завод потрібно будувати. Маркетинговий віце-президент – які будуть забезпечувати ринки збуту продукції. Фінансовий віце представив бюджетні кошти побудови заводу і майбутнє збільшення прибутку компанії.

Чому в Японії є така настанова – взаємодовіра і співпраця? Ці цінності народилися з трьох джерел.

Перше – це релігія Синіто, згідно з якою, є багато різних Богів, які співживуть, а люди – це частина всього живого, тому повинні, як Боги, співіснувати.

Друге – це філософська спадщина Конфуція, який приповідав працьовитість, дисципліну й інші позитивні цінності.

Третє – це те, що Японія є природно дуже бідна країна, там майже немає природних ресурсів і немає багато плодючої землі, бо це гориста країна. Тому селяни, які вирощували рис, мусіли спільно будувати канали для поливання полів з рисом і мусіли чесно розподіляти ту воду.

Частиною японської системи відносин між компаніями і працівниками є настанова – "праця на ціле життя".

Кар'єрне зростання згідно з віком. Профспілки, які були в кожній компанії, робили все, щоб компанія була найбільш прибутковою, і тим самим їхня платня зростала.

Головним мотивом управлінців і робітників було наступне: Японія програла війну США, а через це японці втратили індивідуальну і колективну самопошану. Самоповагу вони могли повернути через реванш, але не воєнний – а економічний реванш, наздогнати і перегнати Америку в своєму економічному розвитку.

У нас в Україні немає призначення від провидіння – тільки конкуренція.

Так, нам треба більше довіряти один одному, менше критикувати – і більше співпрацювати.

Богдан Гаврилишин, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)