Ирпенский фейк, или Как власть организовала гей-парад в Ирпене

3362 просмотра
Понедельник, 18 февраля 2019, 16:30
Михайлина Скорык-ШкаривскаяМихайлина Скорик-Шкарівська
жительница Ирпеня, основательница агенции Media Masters

Напередодні Дня святого Валентина Ірпінська міська рада вирішила "потролити" місцеву опозицію, сфабрикувавши заяву про нібито проведення у місті "першого гей-параду" від імені підприємця і громадського діяча Олексія Зіневича.

Фейкову історію передбачувано підхопили провладні ЗМІ Ірпеня, додавши до неї абсурдності та ще більше вигадок.

Це далеко не перші спроби розповсюдити відверту нісенітницю щодо політичних опонентів.

Проте, мабуть, вперше влада вдалась до розпалювання у місті гомофобних настроїв. А це вже заявка на кримінальну статтю.

Хронологія подій

12 лютого на Facebook-сторінці Ірпінської міської ради було розміщено фотографію документа, на вигляд схожого на повідомлення про проведення мирного зібрання.

У  "заяві" було вказано, що її буцімто подав до ІМР підприємець Олексій Зіневич, який нібито інформує раду про проведення у місті  "мирного зібрання  "Ірпінь Прайд" у четвер, 14 лютого.

У сфальсифікованому документі його також назвали "парадом за права сексуальних меншин", хоча в ЛГБТ-спільноті України завжди наполягають, що прайд – це марш у боротьбі за права. На відміну від парадів, які в багатьох країнах світу проводять, як свято, де масово беруть участь як гомо-, так і гетеросексуали.

До речі, за всю історію в Україні не відбулося жодного такого параду, на противагу сусідній Польщі, де ЛГБТ-паради збирають на вулицях сотні тисяч людей.

"Ірпінська міська рада з розумінням ставиться до проведення в місті різного роду заходів, в тому числі й заходів до Дня Святого Валентина. Заявки надходять різні, ми йдемо на зустріч усім представникам громадськості, адже Ірпінь – місто толерантності", – іронічно і прокоментували адміністратори сторінки влади Ірпеня цей допис.

 
Ірпінська міська рада висловилась на рахунок "параду за права сексуальних меншин"
скріншоти надані Михайлиною скорик

Утім, попри таку "толерантність", міська влада не розмістила жодної інформації про "подію" на офіційному сайті. Хоча фейк розійшовся по всій інформаційній мережі, якою, як правило, поширюють позитивні новини про колишнього міського голову Володимира Карплюка.

Продовження під рекламою:
Зокрема, "новину" підхопили провладні сайти: та ж "Правда Ірпеня", сайт без редакції, який наповнюють аноніми. Водночас адреса його адміністратора є тотожною адресі інших медіа, якими володіє перший заступник голови партії "Нові обличчя" Петро Щербина, PR-радник колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка.

Коли ж "свято" не відбулося, це ж видання опублікувало "новину у розвиток", стверджуючи, що захід було нібито скасовано через "протести громадськості".

На підтвердження громадського обурення видання опублікувало скріншоти невідомого походження (першоджерело не вказано) гомофобського та антисемітського змісту. Саму ж новину видання проілюструвало фотографією великого гей-параду у Варшаві.

 
"Правда Ірпеня" проілюструвала парад за права ЛГБТ, що не відбувся, світлиною гей-параду у Варшаві

Чому гомофобія?

Використання тематики організації гей-параду задля дискредитації політичного опонента – досить проста і одноходова технологія. Вона спрямована, передусім, на консервативно налаштоване населення Ірпеня, аби розпалити (або створити видимість розпалення) гомофобські настрої.

Утім, і без судового позову Олексія Зіневича і його команди про розповсюдження недостовірної інформації, є кілька ознак, за якими можна визначити фейковість цього інфоприводу.

Сам документ має всі ознаки фальшивого, зокрема про це свідчить номер про його нібито внесення до системи документообігу Ірпінської міської ради.

Один із активістів Народного руху України в коментарях під час обговорення вкиду відзначив, що поданий ним напередодні лист був пронумерований набагато більш "раннім" номером. Відтак є сумніви, що ІМР зуміла "обробити" понад 600 вхідних листів за цей проміжок часу.

 
"...Вірите, що вони 600 листів за день обробили?"

Сам Олексій Зіневич у коментарі "Українським новинам" назвав таку кампанію частиною програми влади міста із відволікання уваги від незаконного видобутку торфу та забудови заплави річки Ірпінь, які зараз активізувалися і яким протистоїть громада і опозиційно налаштовані політики та громадські діячі.

Це вже не перший випадок проявів гомофобії в оточенні колишнього міського голови Ірпеня Володимира Карплюка, оскільки він і сам є неприхованим противником одностатевих стосунків.

Зокрема, під час спілкування з журналістами він використовував гомофобські тези в якості образи.

"У мене є інформація, що ви – гомосексуаліст, но я ж цього не стверджую!.. Я просто вам кажу – є така інформація… що з цим робить тепер? Давайте про це напишемо… Серьожа, ви – гомосексуаліст?.. Ви задумались над цим питанням – мені так і написать? Добре!" – говорив він журналістам під час інтерв'ю щодо незадекларованої нерухомості екс-мера у Польщі.

Діяльність адміністраторів офіційної сторінки Ірпінської міської ради у Facebook, а також сайтів ЗМІ щодо розповсюдження недостовірної інформації, підпадає щонайменше під дві статті Кримінального кодексу:

  • Стаття 161. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками – у разі вчинення службовою особою (що цілком ймовірно, адже сторінку ведуть співробітники Ірпінської міської ради), караються, серед іншого, позбавленням волі на строк до 5 років.
  • Частина 4 статті 358. Використання завідомо підробленого документа (а підпис Зіневича на документі, очевидно, є підробленим) – карається, серед іншого, обмеженням волі на строк до 2 років

Розповсюдження недостовірної інформації, очевидно, може і має бути оскаржене до суду.

Одночасно вважаю, що на гомофобські настрої керівництва Ірпінської міської ради мають звернути увагу відповідні українські та міжнародні правозахисні організації. Бо під час обговорення цього "фейку" у коментарях на Facebook звучала явна ненависть до ЛГБТ-спільноти, що не може не насторожувати.

Михайлина Скорик, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)