Профессиональные миллионеры, или Профсоюзы должны стать действенными

1831 просмотр
Среда, 15 января 2020, 14:00
Галина Третьякова
народный депутат Украины, председатель Комитета по вопросам соцполитики и защиты прав ветеранов

Реформа профспілок в Україні давно назріла.

Ми маємо, нарешті, позбутися радянського ВЦРПС (Всесоюзна центральна рада професійних спілок).

Необхідно створити сучасну європейську систему підтримки та захисту працівників.

Що вам дають профспілки? Більшість скажуть – нічого. Хтось згадає пільгову путівку до санаторію або запрошення на дитячу ялинку до Будинку культури. Так чи інакше, але навряд серед відповідей будуть якісь дійсно вагомі справи.

Тоді інше запитання – а що профспілки у вас беруть? Я знаю відповідь: 10 мільярдів доларів. Саме стільки зібрали профспілки з українців за 27 років свого існування.

Десять мільярдів доларів – це дуже багато. Це половина вартості найдовшого в світі моста між Гонконгом та Макао, який дозволить китайцям перетворити цей регіон на конкурента славнозвісної Силіконової долини. Або 20 кошторисів нового моста через Дніпро, що планує побудувати Укравтодор у Запоріжжі.

Я не вигадала цифру – її неважко підрахувати. Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий в одному з інтерв'ю називав кількість членів п'ятьох основних профспілок – 9,7 млн осіб.

За нашими приблизними підрахунками, за 28 років незалежності кожен член профспілки сплачував на місяць суму не менше 3 доларів. На рік – 36 доларів. За 28 років – 1008. Множимо на 9,7 млн і отримуємо 9 мільярдів 777 мільйонів доларів.

Наголошую: йдеться лише про внески. А є ще й нерухомість, якої набереться на ціле місто! Сотні санаторіїв, готелів, баз відпочинку, офісних приміщень. Якщо у вашому місті є готель "Турист" – він теж профспілковий. Розкішні багатоповерхівки у Харкові та Дніпрі, а також Моршин, Трускавець, Куяльник, Хмільник. Нарешті, Крим з його профспілковими палацами.

Це – спадщина від радянської системи ВЦРПС. До речі, 80% з неї у профспілок вже немає – і це тема для окремого кримінального розслідування. Бо всім цим майном управляли, не надаючи жодної прозорої звітності.

Показовий факт: українські профспілки, маючи мільярди гривень, не спромоглися вчасно оскаржити захоплення свого кримського майна агресором. А може, не зробили цього навмисно? Недарма ж кум Путіна зараз і сам, за допомогою своїх телеканалів та депутатів, став на їхній бік.

Реклама:
Варто було урядові ініціювати зміни у законодавстві про профспілки, і одразу на нас полився потік проплаченої "джинси" у ЗМІ. Бо ми хочемо зазіхнути на "святе":

  1. По-перше, скасувати монополію пострадянських профспілкових монстрів і відкрити можливості для конкуренції у сфері захисту інтересів найманих працівників.
  2. По-друге, вивести з тіні майно та фінанси таких організацій.

Зараз розподіл профспілкових грошей – детективна історія. Причому специфічна для кожної спілки. Наприклад, ФПУ має розгалужену мережу: до її складу входить 44 галузеві членські організації та 27 територіальних об'єднань.

Чисельність первинних профспілкових організацій, що входять до ФПУ, сягає майже 53 тисячі. Більшість коштів залишається на місцях. 10-15% збирають у галузеві організації, потім обласні, потім перерахування у центр. Таким чином ця машина поглинає мільярди!

А що натомість отримують члени профспілки? Правову підтримку? Контроль за стандартами виробництва? Гарантії соціального захисту? Відстоювання інтересів робітників перед органами влади? Поставте ці запитання працівникові українського підприємства.

Хочу підкреслити: ми не скасовуємо профспілки, не боремося з ними.

Профспілки потрібні – і вони в Україні існуватимуть. Але це мають бути сучасні європейські організації, які швидко реагують на потреби робітників та забезпечують захист їхніх прав.

Я особисто знайома з іншими профспілковими діячами – сучасними, конструктивними, дієвими. Тому я вірю в нашу реформу. Українські профспілки матимуть молоде обличчя. А їхні лідери публічно звітуватимуть про кожну витрачену гривню.

Галина Третьякова, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)