Власть подготовила убийство зеленой энергетики

1524 просмотра
Понедельник, 20 июля 2020, 16:40
Егор Фирсов
народный депутат Украины 7-8 созыва

21 липня Верховна Рада може прийняти рішення, яке поставить хрест на розвитку альтернативної енергетики на багато-багато років. Мова йде про законопроєкт №3658, який сьогодні розглядають на комітеті і завтра винесуть на позачергове засідання Ради. 

Він передбачає суттєве зменшення зеленого тарифу (для окремих СЕС на 60%!). І якщо він буде прийнятий, то фактично зупинить розвиток відновлюваної енергетики в країні. А це буде означати, що ми знову перестанемо розвиватися і будемо відставати від розвинутих країн, які сьогодні вкладаються передусім у зелену енергетику, поступово відмовляючись від викопного палива.

Автори законопроєкту вважають, що закон треба приймати, бо у держави немає грошей, щоб платити виробникам компенсації за зелений тариф.

"Ряд проблем з виплатами інвесторам за вироблену "зелену" електроенергію, починаючи з липня 2019 року, можуть мати наслідком згортання потенційних проєктів та звернення інвесторів до міжнародних органів з розгляду інвестиційних спорів за захистом своїх прав та суттєвих компенсацій інвесторам, розмір яких наразі складно оцінити, але який може складати надмірний тягар для державного бюджету", - говориться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Отже, фактично влада визнає, що не може платити за тими зобов’язаннями, які раніше на себе брала, і тому знижує тарифи. Але чому через непрофесіоналізм влади має страждати зелена енергетика? 

Рік тому проблем з виплатами не було. То, може, винний не зелений тариф, а бездарні посадовці, які не спроможні нормально керувати країною та наповнювати бюджет? 

Чому через нікчемний новий уряд, який провалив роботу, має страждати бізнес, який вклався у відновлювальну енергетику?

Мова не тільки про зелені електростанції. Як гадаєте, будуть інвестори взагалі вкладатися в країну, яка спочатку обіцяє їм одні умови, а потім змінює їх на протилежні? Після прийняття нового закону частина СЕС просто збанкрутує. І це відіб’є у інвесторів бажання заходити в Україну на довгі роки.

За період розвитку альтернативної генерацї у нас фактично виникла нова галузь, в якій наразі працюють десятки тисяч людей. Індустрія альтернативної енергетики тільки у 2019 році дала 15 мільярдів гривень податків до бюджету. А з 2010 року майже 100 мільярдів гривень. Загалом це третина усіх іноземних інвестицій за останні роки! Та якщо діюча влада поставить на цьому хрест, розвиток цієї галузі та потік інвестицій зупиниться.

Найголовніше в цій історії – що індустрію та технології майбутнього зараз вбивають на корню! Поки розвинуті країни будують вітряки та сонячні панелі, ми обираємо шлях назад. Адже якщо відкинути альтернативну генерацію, залишаться атом та викопне паливо – технології середини ХХ століття.

Сьогодні атомна генерація виробляє близько 50% української енергії. Працює 15 енергоблоків, які забезпечують більше половини електроенергії країни. Атомна електроенергія вважається найдешевшею, але це не зовсім так. Справа в тім, що енергоблоки мають свій строк експлуатації. Міжнародна організація МАГАТЕ обстежує енергоблоки та продовжує строк, але очевидно, що термін експлуатації все ж таки обмежений і безкінечно це продовження тривати не може.

У середньому через 30 років ми маємо виводити поступово ці енергоблоки з експлуатації, і проблема у тому, що вивід одного блоку з експлуатації коштує півмільярда доларів. У нас їх 15. Тобто років через 30 ми маємо знайти 8 мільярдів доларів на те, щоб вивести з експлуатації енергоблоки. А крім того, треба буде ще побудувати щось замість цих зачинених АЕС. І це теж буде коштувати великих грошей.

Реклама:
Ці кошти, звичайно, не закладаються у тариф і фактично сьогодні наше покоління живе у кредит – ми відкладаємо проблему, замовчуємо її, сподіваючись, що наші діти через 30 років знайдуть гроші. 

Звісно, панам Шмигалю та Герусу легко сьогодні розповідати казки про дешевий атом, адже через 30 років, коли ми дізнаємося справжню ціну атомної енергетики, їхніх прізвищ вже навіть ніхто і не згадає. Але ховати голову у пісок – не надто розумна тактика. Отже, давайте рахувати справжню ціну атому вже зараз.

Наприклад, Німеччина вже зараз поступово відмовляється від атомної енергетики та закриває АЕС. А німців у жодному разі не можна назвати недалекоглядним чи нераціональним народом.

Втім, є річ, ще гірша за атомну генерацію, – це теплова генерація. У нас ТЕС в основному спалюють або брудне вугілля, або дорогий імпортний газ. І основна наша проблема у тому, що наші теплоелектростанції будувалися ще у 50-60-ті роки, за технологіями 30-х років минулого сторіччя. Це дуже старі та неефективні підприємства. Власники розуміють, що ТЕС рано чи пізно закриються (за законом це 2050 рік), тому не вкладаються у модернізацію. Наше законодавство та корупція у перевіряючих органах дозволяють економити на очисних спорудах, тому кожна ТЕС кожен день викидає сотні тонн шкідливих речовин: сірки, азоту, пилу.

Гальмування розвитку альтернативної генерації продовжує агонію застарілих брудних радянських електростанцій, частина з яких вже мала б бути закрита. У ЄС від вугільної генерації відмовляються. У нас відмовляються від енергії сонця та вітру, щоб спалити більше вугілля. Напевно, хтось вважає це ефективним менеджментом….

Наступ на відновлювальну енергетику інквізитори, окрім іншого, пояснюють технологічною відсталістю України. Мовляв, вона розбалансовує енергосистему. 

Так, це дійсно серйозний виклик. Але у розвинутих країнах ця проблема вирішується! У тому числі будівництвом балансових потужностей, зокрема газопоршневих електростанцій. 

В нас же нічого будувати, звісно, не хочуть. Бо не вміють і не можуть. Тому знайшли просте рішення – зупинити розвиток зеленої енергетики. Нема ВДЕ – немає проблеми. Як це по-нашому…

Єгор Фірсов, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  



Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)