Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Тимошенко сравнивают с княгиней Ольгой и Екатериной Второй

Юрий Савицкий _ Четверг, 11 октября 2012, 16:59
Версия для печати Комментарии 14

"Тимошенко. Незавершена історія" – книжку під таким заголовком написала польська журналістка Марія Пшеломєц, яка понад 20 років займається питаннями Східної Європи. У 300-сторінковій біографії українського екс-прем’єра Юлії Тимошенко  маловідомі факти з її особистого життя, а також із її політичної та бізнесової діяльності. Найбільша польська мережа книгарень "Емпік", рекламуючи щойно видану книжку Марії Пшеломєц, твердить, що це найбільш очікувана біографія року в Польщі. Які були труднощі під час збирання матеріалів до цієї книжки, який образ Юлії Тимошенко вимальовується зі сторінок біографії? Про це Марія Пшеломєц розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.
 
– Пані Пшеломєц, як у Вас виникла ідея написати біографію Юлії Тимошенко?

​​– Я вже багато років спостерігаю за Юлією Тимошенко, кілька разів я робила з нею інтерв’ю. Вважаю, не оцінюючи її діяльності, що це одна з найцікавіших особистостей у сучасній історії України. Я навіть не впевнена, що йдеться лише про сучасність. У своїй книжці я її порівняла з двома жінками, які були дуже впливовими у цій частині світу: з княгинею Ольгою, яка почала впроваджувати християнство в Київській Русі, а також із Катериною ІІ, яка остаточно знищила Запорізьку Січ. На мою думку, Юлія Тимошенко – це харизматична особа, важлива в історії України.
 
– Як Ви визначаєте жанр своєї книжки?
 
– Це такий різновид біографії, в якому я сама намагалася не оцінювати Тимошенко, утримувалася від коментарів. Натомість я розмовляла з людьми, які близькі до Юлії Тимошенко сьогодні, а також із тими, які колись із нею співпрацювали. На жаль, мені не вдалося порозмовляти з колишнім Президентом України Віктором Ющенком, який зі мною не зустрівся, хоч офіційної відмови на прохання про інтерв’ю не було. Як потім мені сказала людина з оточення Ющенка, колишній Президент не міг говорити про Юлію Тимошенко добре, а погано говорити про неї представникові західних ЗМІ він не хотів, оскільки Захід захищає Юлію Тимошенко. Та я все-таки цитую Ющенка, його висловлювання для українських мас-медіа.
 
– Яка структура Вашої книжки? 

 – Структура книжки хронологічна, я намагалася описати життя Юлії Тимошенко майже від її народження. Щоправда, треба визнати, що про її дитинство знаємо дуже мало. Про цей період маємо, так би мовити, офіційну біографію, яку я жартома називаю агіографією Юлії. Це книжка "Юля, Юлечка", яку написала тітка Юлії Тимошенка – сестра її матері. Найбільше знаємо про період політичної діяльності Юлії Тимошенко, хоча навіть її кар’єра у бізнесі також оточена певною аурою таємниці.
 
– Якщо біографія Тимошенко настільки овіяна таємницями, то як Ви збирали до неї матеріали?
 
– По-перше, це розмови, по-друге, я використала багато власних матеріалів, бо починаючи з 1991 року, протягом 16 років, будучи кореспондентом польської редакції "Бі-Бі-Сі", я займалася Східною Європою. Кілька разів на рік я бувала в Україні, тож у мене зібрався чималий архів, на який я часто посилаюся у своїй книжці. Чимало матеріалів мені надали українські колеги. Наприклад, депутат Володимир Ар’єв надіслав мені багато джерельних матеріалів – інтерв’ю, статті. Редактор тижневика "Дзеркало тижня" Юлія Мостова надала мені доступ до архіву цього тижневика, який дуже багато писав про Юлію Тимошенко. Тож з боку українських приятелів я відчувала велику допомогу
 
– Якої реакції з боку українських політиків Ви сподіваєтеся на свою книжку? 

– Я побоююся, що ця моя книжка не задовольнить нікого. Я навіть відчуваю певний психічний дискомфорт, бо коли я зустрічалася з дочкою Юлії Тимошенко Женею, щиро її полюбила. Це дуже мила, лагідна особа, на мою думку, вона зовсім не політик. Вона мене дуже просила, щоб ця книжка не нашкодила її матері. Я їй сказала: "Можу присягнути, що це буде чесна книжка". Та я побоююся, що і прихильники, і противники Юлії Тимошенко можуть бути розчаровані. Бо ця біографія – це ані захист, ані звинувачення Юлії Тимошенко. Це просто опис її життя за допомогою джерел, які я знайшла. Іншими словами, в книжці йдеться про дуже амбітну діяльність незвичайної і харизматичної жінки, та, здається, трохи розгубленої. Один із моїх співрозмовників, колишній радянський дисидент Степан Хмара сказав, що у всьому, що Юлія робила, їй не вистачало одного: ідеї, в яку вона вірила б. Її проблема та, що ідея, в яку вона вірить, – це вона сама. А цього замало.
 
– Чи заглиблюючись у цю тему, Ви змінили своє ставлення до Юлії Тимошенко? 


Ні, я завжди вважала її незвичайною харизматичною особистістю. Та, мабуть, я трохи згоджуюся зі Степаном Хмарою. Тимошенко – це дуже амбітний політик, який прагне досягнути мети будь-якою ціною. Разом з тим, це дуже приваблива жінка, яка чудово усвідомлює ті переваги, які їй дає ця привабливість. Я кілька разів була свідком її розмов із різними політиками: і західними, і східними – які поряд із нею ніяковіли, червоніли, немов підлітки. Натомість у мене нема ілюзій щодо того, що це якийсь дуже ідейний політик.
 
– Чому книжка має такий заголовок: "Незавершена історія"? 

– Тому, що на мою думку, Юлія Тимошенко ще не сказала останнього слова. І це саме та причина, через яку вона зараз сидить у в’язниці. Її головний політичний противник, теперішній Президент Віктор Янукович, зі власного досвіду знає, що спритний політик уміє вибратися на вершину з найглибшої прірви. Він це добре знає, бо в 2004 році, після Помаранчевої революції, всі вважали його політичним трупом, а тепер він Президент України. Юлія Тимошенко також уже неодноразово довела, що вона може з в’язниці вийти на посаду прем’єра. Тож він цього боїться, тому я написала, що ця історія не завершена.
 
– Тобто буде продовження? 

– Цього не можна виключити. Коли я розмовляла з дочкою Юлії Тимошенко, то вона наголошувала, що не уявляє собі, щоб мати залишила політику, бо політика – це мотор життя Юлії Тимошенко. Водночас, коли я запитала, а про що вона сама мріє, то Женя відповіла, що мріє про чоловіка, дитину, і щоб її батько й мати знову були разом.
 
– Якби Ви мали можливість передати Юлії Тимошенко свою книжку, то що написали б на першій сторінці?
 
– Скоріш за все: "Сподіваюся, що ця історія не завершена".

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.
IP: 109.106.20.---
anno_domini _ 15.10.2012 14:57
Багато пророчеств зараз йде по інтернету. Для християн головне слово - це Слово Святого Письма. Історія людства не стоїть на місці. До Юлії Тимошенко,попри її засудження, чи наклепу, у людей є довіра. В неї є щось таке, що об'єднує людей. Пам'ятаєте, як вона виходила зі всіма на Михайлівську площу, щоб помолитися Господу за Україну. Ці зібрання були живі, йшли від серця, люди відкликалися. Може вона не до кінця розуміла це дійство, але віра хоча з маленьке зернятко, теж велика перемога. Княгиня Ольга, у ті страшні часи, коли брат на брата йшов, теж мала віру, мабуть, це і була перемога добра над злом. І вона прийняла віру вже у зрілому віці, як кажуть - усвідомлено.Не хочеться переходити в теперішній час, але треба - щоб дорости до усвідомленння в своїх вчинках, треба мати добре, чисте і відповідальне серце, щоб робити добро людям, а ще - вміння вчитися мудрості життєвої для служіння людям. Письменники можуть добавити ще якісь якості, але не кожен може бути від Бога політиком.
IP: 93.183.243.---
hokana _ 14.10.2012 23:45
Олексій Голярчук:
Із комента видно, що хворим є саме цей бот.
Порівняння робить відомий письменник, а хто ти?
IP: 94.248.40.---
Олексій Голярчук _ 14.10.2012 14:25
Тимошенко з Княгинею Ольгою чи Катериною ІІ? Ви що, зовсім з розуму зійшли? :) Вона звичайна бандитка як і ПР. Лазаренка теж колись величали лідером опозиції, поки в тюрягу не посадили закордоном.
То хіба тільки члени БЮТ її з ними і порівнюють. В протилежному разі - треба бути на голову хворим щоб прирівняти бандитку Тимошенко до Княгині Ольги !
IP: 94.248.33.---
прозах _ 14.10.2012 03:29
Ivan Sulima:
нік-777:
Ivan Sulima:
Вибачте, Ви хочете сказати, що бачили пророцтво на майбутнє, і впевнені, що ця жінка Ю.Тимошенко?
Що до першого - поживемо-побачимо, а як на друге - а хіба ще хтось хочь поручь є?
Тимошенко з Яциннюком, Кличком и Тягнибоком з допомогою США и ЄС роздовбають регіоналів.
IP: 94.248.33.---
прозах _ 14.10.2012 03:16
Epikriz21:
Даже немцы уже не выпускают такую,откровенно проплаченную литературу.
Меркель Януковичу руки не подала и не поздоровалась из за Тимошенко.Европейские лидеры его игнорируют.

АВТОРИЗАЦИЯ