Основана Георгием Гонгадзе в 2000 году

Может ли украинец быть космополитом?

Андрей Любка _ Вторник, 16 октября 2012, 14:25
Версия для печати Комментарии 4

У них все не так, все по-іншому, ніж у нас: мова, архітектура міст, планування парків, вбрання жінок, поліція, навіть вода в них інша, чистіша. 
 
Саме з води й починається наша розмова. Луїза, кураторка Міжнародного будинку письменника в австрійському Ґраці, показує мені помешкання, в якому я житиму й працюватиму весь жовтень, і каже: "Можете пити воду просто з крана, Австрія пишається якістю своєї питної води". Вода – світове багатство й світовий дефіцит, тут справді є чим пишатися. Я не коментую її слів, тільки вдячно киваю головою. Ну не буду ж я їй розповідати про те, що в Голосіївському (далеко не найбруднішому) районі Києва вода може мати колір гнилої груші, бо розмова може затягнутися надовго. Та й навряд чи Луїза мені повірить. Із цих же причин я навіть жартома не питаю про наявність гарячої води чи про графік відключень води.
 
Бо тут усе по-іншому, тут навіть жарти інші. Гумор узагалі з культури в культуру, з мови в мову перекладається найважче, важче, ніж поезія, – і в підсумку все одно може бути несмішним. "Сміття сортуєте й викидаєте знизу, позаду будинку – в кольорові контейнери. Зужиті батарейки залишайте біля телевізора – покоївка потім сама їх прибере", – продовжує Луїза, а я тільки ввічливо киваю головою й кажу "о’кей", ніби й справді з пелюшок жив так: без відключень води, без тричі на тиждень відключень електроенергії, з окремими контейнерами для всіх видів сміття.
 
Ґрац – друге (після Відня) за кількістю населення місто Австрії, і я його гість-письменник протягом цілого місяця. Найкращого, мушу зауважити, місяця осені – жовтня. А за Ґрацом починається перше пасмо Альпів. Це категорія "тут і зараз", бо жовтень в Альпах – це чудо. Якби мені кожного жовтня були даровані Альпи, а в кожних Альпах – даровано жовтень, то я точно був би щасливою людиною. Мешканці Ґрацу мають усе: оперу, сорок тисяч студентів, розкішний палац, річку, аеропорт, чудові ресторани й винарні, десятки музеїв, якісні дороги, лікарні, школи, Альпи, зрештою, – тобто все. Але ні, їм ще українського письменника для повного щастя не вистачає. А перед тим македонського, німецького, турецького, а після нього – шотландського чи японського. Багате місто може собі дозволити запрошувати письменників, художників, музикантів – мовляв, приїздіть, поживіть поміж нами, Ґрац багатьох надихав, тож може й вам перепаде з його аристократичного енергетичного поля!
 
Вважається, що з новою думкою треба "переспати". Так і з новим містом: поспиш, а потім прокидаєшся вже як удома. Ти тут свій і навколо – теж свої. Усі ми тут ґрачани (правильно я утворив це слово?).
 
Ти тут свій, ти знаєш усі правила, ти не виділяєшся з натовпу. Ти – сучасний космополіт, громадянин світу, один із сотень мільйонів, україномовний європеєць. Ха, ти знаєш як скоротити дорогу з опери додому, ти тут свій, майже місцевий.
 
Думаю про це, повертаючись пізно ввечері з джазового концерту. Вулицею їде машина поліції – і я внутрішньо напружуюся, стискаюся, готуюся до найгіршого. Аякже, по-іншому бути не може, бо якщо ти хоч раз у житті отримував кийком від міліціонера – то у всіх наступних випадках у тебе спрацьовуватиме рефлекс на сам вигляд форми правоохоронця. Це спрацьовує на рівні генів.
 
А взагалі тут усе по-іншому, і тільки я – той самий. Бо від себе не втечеш. Не станеш ніколи кимось іншим, хай як завзято себе ж переконуватимеш у власному космополітизмі. Тобто доведеться таки повернутися додому – і навести лад там. Зрештою, це видається можливим. Бо Карпати нічим не поступаються Альпам, та й жовтень у нас не гірший. Просто інший.
 
Андрій Любка – письменник 

Думки, висловлені в рубриці "Точка зору", передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.
IP: 193.178.147.---
yury_108 _ 01.11.2012 02:34
Писання нашого письменника нагадують фільм "Денді-крокодил". Воду можна пити з крана... І в Києві можна, нічого з вами не станеться. Але краще не пити. І в Австрії теж краще не пити, якщо немає хімічного і бактеріологічного аналізу на руках. Було б так все добре, як Вам казали, продавці фільтрів для води вже б давно збанкрутували.
Взагалі, люди на Заході дурніші за наших і більше вірять своєму керівництву. Це добре для керівництва, але погано для людей. От американці біологічну зброю розпиляли у власному метро.
Здивую автора, але в Донецьку сміття також сортується, бачив особисто в Калінінському районі. В Києві також, хоча й не скрізь, здається.
Але я не про те. Українському аборигену-грантоїду Захід сподобався. Дуже. Чи може бути українець космополітом? Ні, не може, бо він тоді перестає бути українцем.
IP: 95.135.176.---
Natalia Levitska _ 22.10.2012 14:07
Люблю Австрію ))) і чопорну з палацами, і незвичну з будинками Хундертвассера
IP: 93.73.227.---
dybilozher _ 18.10.2012 14:19
Shiver2005:
Вода в Австрії, як і в усій Європі була жахливою. Тому що в них був звичай скидувати лайно прямо у річки.
Та вода, яка є там зараз - це штучна вода, залита туди вже потім. Дійсно в неї не роблять викидів. Проте це мертва вода. У нас воду ще можна очистити через фільтри не втрачаючи властивостей. Якщо у вас приватне водопостачання, то можете вмикати опалення хоч улітку і нести відповідальність, коли труби протечуть.

А живуть вони так за рахунок перенесення свого шкідливого виробництва в інші - бідні країни. І робити їх багатими не збираються. Це паразитація.
Про негрів ще забули... І ще: чи не важко було їм сміття перти на кілька тисяч метрів у гори? Бо ж вода в них головно з альпійських льодовиків...
IP: 109.161.68.---
Shiver2005 _ 17.10.2012 17:56
Вода в Австрії, як і в усій Європі була жахливою. Тому що в них був звичай скидувати лайно прямо у річки.
Та вода, яка є там зараз - це штучна вода, залита туди вже потім. Дійсно в неї не роблять викидів. Проте це мертва вода. У нас воду ще можна очистити через фільтри не втрачаючи властивостей. Якщо у вас приватне водопостачання, то можете вмикати опалення хоч улітку і нести відповідальність, коли труби протечуть.

А живуть вони так за рахунок перенесення свого шкідливого виробництва в інші - бідні країни. І робити їх багатими не збираються. Це паразитація.

АВТОРИЗАЦИЯ