Паскуаль: "Следующие выборы определят имидж страны"

Вторник, 18 сентября 2001, 22:18
Вельмишановне товариство! Починаємо наш чат. Привітаємо посла США Карлоса Паскуаля на чаті.

Паскуаль: Терористичні атаки на США, що сталися минулого тижня, стали найбільшою трагедією на території США. Але ця атака не була просто атакою на США. Громадяни багатьох інших країн також постраждали від цієї трагедії. І принципи, які ми всі захищаємо, принципи свободи і людської гідності, були порушені. Ми маємо продемонструвати цим терористам, що вони свого не досягнуть ніколи, що ми будемо продовжувати відстоювати свободу і людську гідність. Це також є надзвичайно важливим часом, який демонструє важливість свободи тут, в Україні. Рік тому зник Георгій Гонгадзе. Із його зникненням з'явилося надзвичайно багато питань, пов'язаних із свободою слова в Україні.

Час є зараз відповідним для всіх для того, щоб відновити свої зусилля по захисту свободи слова. Тому ще це питання є фундаментально важливим для України, як для демократичної держави.

Andriyko: Your Excellency, first of all please accept my sincerest condolences, hopefully shared by the most of my compatriots on the greatest tragedy the US faced ever. In this regard I am interested in your opinion on what kind of aid Ukraine as a nation and as a community, including all the Ukrainians, can provide to American people. The other question is dedicated to another human tragedy - the tragedy of Heorhi Gongadze. Mr. Bahanets, the Deputy Prosecutor-General of Ukraine stated that FBI agents will participate in the investigation of Mr. Gongadze's disappearance and murder. If it is so what these officials duty will be and what powers they will be vested with? Thank you very much

Паскуаль: По-перше, дякую за Ваше співчуття. Нас переповнює почуття тієї стурбованості, якою ділилися з нами люди в Україні минулого тижня. Цей добрий дух і найщиріші побажання зробили величезний вплив на всіх американців, особливо на тих, члени сімей яких постраждали в цій трагедії. Ми працюємо з урядом України в тому, як Україна може допомогти в дипломатичному, правоохоронному, а також в питаннях розвитку. Ціла низка приватних неурядових організацій США отримують допомогу для тих, хто постраждав. Інформація про веб-сторінки таких організацій на таких веб-сторінках як cnn.com.

Щодо розслідування справи Гонгадзе: ФБР погодилось надіслати групу експертів для попереднього обміну інформацією з Генеральною прокуратурою. Час їхнього візиту відкладається через нещодавну атаку на США, але сподіваємося, що ми їх скоро тут побачимо.

УкрПравда: Вопрос от агентства "Интерфакс-Украина": Как, с Вашей точки зрения, возможные военные действия США против международных террористов на Ближнем Востоке могут повлиять на Украину? Обсуждали ли Вы этот вопрос с высокими должностными лицами Украины?

Паскуаль: У мене відбулися дуже конструктивні зустрічі із президентом Кучмою, керівництвом МЗС із питання, як Україна може підтримати формування міжнародної коаліції по боротьбі з тероризмом.

Ми дуже вдячні за підтримку з боку президента Кучми, міністра Зленка, а також за заяву з приводу НАТО, з якою минулої п'ятниці виступила Україна.

Стафьев: Как Вы относитесь к тому, что Украина торгует оружием, и зачастую нелегально? Что Вы думаете об участии в этом процессе украинских депутатов. В частности А.Деркача?

Паскуаль: Торгівля деякою зброєю є легальною і Україна може змагатися в сфері торгівлі зброєю. В інших обставинах торгівля зброєю може призводити до дестабілізації ситуації в регіоні, становити загрозу миру. Ми створили механізм, який дозволяє нам підтримувати двосторонній діалог з питань торгівлі зброєю для того, щоб запобігти ситуаціям, коли торгівля зброєю стає загрозою для миру. Атаки на США підкреслили важливість довготривалого діалогу з питань нерозповсюдження зброї. Критично важливим для всіх цивілізованизх країн є зробити все можливе для того, щоб зброя масового знищення не потрапила до рук терористів.

Vovan: Чи планують США змінити політику по відношенню до олігархічних кіл пострадянських країн, які мають фінансові можливості (і, можливо, амбіції) навіть більші ніж Усама бен Ладен за рахунок пограбування своїх країн-резервацій, торгівлі зброєю та наркотиками?

Паскуаль: Політика США щодо осіб, які займаються нелегальною торгівленю зброєю, наркотиками, відмиванням грошей є чіткою. Такі особи мають бути заарештованими і покараними.

Minor: Пане Посол, чи буде застосована ядерна зброя? Чи може бути застосована зброя масового знищення у цій війні?

Паскуаль: Неможливо прогнозувати, яку зброю терористи будуть використовувати в майбутньому. Це ще раз підкреслює важливість нашої співпраці по надійному зберіганню зброї масового знищення, щоб вона не потрапила до рук терористів. Я не можу собі уявити, як Захід може використовувати ядерну зброю у своїй війні з тероризмом.

Olexander: Чи розглядається у США можливість застосування тактичної ядерної зброї у сухопутних операціях ?

Паскуаль: Перш за все, поки що не було ухвалено остаточного рішення щодо форми відповіді з боку США. Якщо буде прийнято рішення про військову відповідь, ми повинні зрозуміти, що природа такої відповіді буде відрізнятися від військових дій, до яких люди звикли під час проведення таких операцій. Ми маємо підготувати себе до послідовної довготривалої відповіді. Відповіді, яка також включатиме складові розвідки, правоохоронної діяльності, дипломатичних зусиль.

S Polyakov: Пане посол, що Ви думаєте з приводу того, що багато людей звинувачують Сполучені Штати в тому, що своєю зовнішньою політикою уряд США спровокував такі теракти?

Паскуаль: Очевидно, що тероризм намагається посіяти страх в серцях тих людей, які відстоюють свободу. Жертвами цих атак стали прості люди, які працювали, бізнесмени, матері і батьки. Не можна знайти ніякої причини для того, щоб вбивати мирних людей. Можливо, люди й мають різні точки зору щодо зовнішньої політики, але знищення невинного життя не є відповідним механізмом для того, щоб переслідувати такі цілі.

Євген: Пане Посол! Чи не бояться в США, що активні військові дії приведуть до третьої світової війни?

Паскуаль: Як сказав президент Буш, зараз ми всі задіяні у війні проти тероризму. Але ця війна відрізняється від всіх інших воєн. Таку війну не можна виграти завдяки одній вирішальній битві. Ця війна вимагає, щоб ми були завжди напоготові, щоб тероризм не зміг пустити коріння в наших країнах.

Sanid: Как Вы можете расценить гибель тысяч невинных граждан арабских стран (женщин, детей) в случае начала военных действий США?

Паскуаль: Перш за все, дуже важливо підкреслити, що будь-які військові операції будуть відрізнятися від попереднього військового досвіду. Будь-які військові удари будуть націлені на те, щоб притягнути винних до відповідальності, а також запобігти можливим майбутнім атакам. І особлива увага має приділятися тому, щоб запобігти невинним жертвам. Більша частина відповіді не буде військовою. Вона включатиме співпрацю багатьох держав для того, щоб створити дипломатичну мережу міжнародної правоохоронної діяльності і розвідки для того, щоб знищити тероризм.

Andriyko: Як Ви гадаєте, пане Надзвичайний і Повноважний Посол, яких заходів вживає уряд США, аби запобігти відторгненню американським суспільством осіб арабського походження та взагалі тих, хто сповідує іслам, водночас будучи лояльними американськими громадянами? Адже відомо, що в перші дні після теракту були спроби "арабських погромів". На мою думку, питання консолідації американської нації є, як ніколи, важливим саме сьогодні.

Паскуаль: Це дуже важливе питання - боротьба з тероризмом не є боротьбою проти якоїсь релігії, етнічної групи чи раси. Мої колеги в Вашингтоні зробили особливі зусилля для того, щоб зв'язатися і співпрацювати з арабськими і ісламськими країнами. Ми радимося з ними щодо нашої відповіді на атаку. У нас дома президент Буш задав тон, чітко заявивши, що будь-яка етнічна нетерпимість суперечить нашим цінностям.

Cynefin: Your Excellency, could you kindly share you point of view on , no matter how cynical it sounds, advantages of the situation (I mean the tragedy`s aftermath) for Russia in her war against Chechen rebels? It seems they have their hands completely untied now, do you think it may lead to extra violence in the region in particular and in Russia in general?

Паскуаль: США мають прекрасні стосунки з Росією в питаннях боротьби з тероризмом. Обидві наші країни були жертвами терористичних актів. Обидві наші країни погоджуються, що тероризм є неприйнятним засобом досягнення будь-яких цілей. протягом декількох років ми ведемо діалог з Росією в питаннях Чечні. Нещодавно президент Путін висловив свою зацікавленість у проведенні діалогу, який може привести до життєздатного миру. Очевидно, Росія не має жодних намірів вступати в діалог з терористами.

Vovan: Пане Посол, чи будуть США форсувати створення ядерного щита і чи будуть тепер братися до уваги вимоги і, можливо, погрози ескалації ядерних озброєнь з боку Росії ?

Паскуаль: Щодо створення системи протиракетної оборони - ми будемо продовжувати втілювати в життя цю ідею для того, щоб захиститися від можливих атак з боку країн-парій, які можуть мати ядерну зброю. Минулого тижня ми побачили, що деякі форми нападу, які раніше вважалися неможливими, насправді існують. І ми задіяні в діалозі з таким країнами як Росія і Україна, і обговорюємо питання, як нам попередити такі атаки в майбутньому.

Shan_Yan: Будут ли пересмотрены отношения с Россией? Возможно ли создание глобального триумвирата США-ЕС-Россия?

Паскуаль: Двосторонні стосунки між США і Росією продовжують покращуватися, президент Путін відвідає США в кінці цього року. Також важливо для США і Європи підтримувати стосунки з Росією, як і з Україною. Я не бачу можливості створення міжнародних тріумвіратів. Зараз ми живемо в такому середовищі, коли всі країни пов'язані між собою більш, ніж будь-коли.

Misha: Питання від "України молодої": Чи позначаться наслідки терактів у США на фінансовій допомозі Україні?

Паскуаль: Я не думаю, що ці трагічні події позначаться на сумі фінансової допомоги Україні. Але це питання знаходиться в руках нашого Конгресу, який виділяє кошти на міжнародну допомогу, а також на подолання наслідків надзвичайних ситуацій. Фінансування подолання наслідків надзвичайних ситуацій в США було зроблено за рахунок додаткового виділення коштів, а не за рахунок американської допомоги іншим країнам.

УкрПравда: Чи вірите Ви, що справу Гонгадзе буде розкрито при цьому президенті? Чи задоволені Ви особисто та Ви, як представник адміністрації США, ходом розслідування? Oleg: Як Ви думаєте, чи буде розкрито вбивство Гонгадзе ?


Паскуаль: Я не зустрів жодної людини в Україні, міжнародній спільноті, включаючи вищих посадових особ України, хто був би задоволений ходом розслідування цієї справи. Ця справа стала фундаментальною для зовнішнього іміджу України, а також для відчуття існування верховенства права в Україні. Я не можу сказати, коли ця справа буде завершена. Ми запропонували допомогу з боку ФБР для проведення консультацій з Генеральною прокуратурою щодо ходу розслідування. Генеральна прокуратура прийняла цю пропозицію, і, сподіваюся, що ці консультації відбудуться найближчим часом.

Misha: Пане посол! Учора було створено журналістську комісію з питань етики журналістів і створено так званий громадський інститут третейських суддів у галузі ЗМІ. Ви були присутні на цьому зібранні. Запитання: Як ви ставитеся до такої ініціативи? Чи зможуть такі різні журналісти справді об'єднатися і мати реальний вплив на передвиборчі процеси в Україні? Чи є аналогічні журналістські об'єднання у США?

Паскуаль: Мені дуже приємно, що в мене була можливість відвідати це зібрання. Я був дуже вражений дискусією, що відбулася. В цій зустрічі взяли участь найбільш видатні журналісти. Ці люди є лідерами в своїй галузі, і якщо вони встановлять етичні стандарти, я певен, що інші журналісти будуть слідувати їм. Встановлюючи такі стандарти, вони сказали, що вони зобов'язуються казати правду, доносити інформацію до людей, щоб у них була краща можливість зробити своє рішення під час передвиборчої кампанії. Американські журналісти також мають традицію співпраці у встановленні етичних стандартів для свого фаху.

bird: Г-н Посол! Будут ли в связи с терактами в США пересмотрены размеры квот на иммиграцию в Вашу страну? В частности, будет ли уменьшение квот для арабских стран и увеличение для Восточной Европы. Изменится ли процедура получения виз для украинцев? Спасибо.

Паскуаль: Ці атаки, можливо, спровокують дискусію щодо іміграційної політики США. Але зараз неможливо передбачити, в якому напрямку буде розвиватися така дискусія. Багато американців є емігрантами, або є доньками чи синами емігрантів. Я сам народився на Кубі і приїхав до США як імігрант. Тому ми розуміємо важливість надання доступу тим людям, які справді шукають у нас свободи. І для нас дуже важливо продовжувати цю позитивну історію іміграції, коли ми будемо проводити цю дискусію в США.

ngrygorash: Чи буде тепер важче виїхати до США на навчання?

Паскуаль: Візи до США видаються на основі нашого законодавства про іміграцію, яке не змінюється. Ми також маємо бути особливо обережними, щоб не надати можливості людям, які мають неправильні інтереси, використовувати навчання в США для того, щоб досягти своєї неправедної мети. В той же час ми розуміємо важливість підтримки обмінів в галузі освіти, які приносять користь і США, і тим особам, які беруть участь в таких обмінах.

S Polyakov: Чи буде зменшена кількість навчальних програм та грантів, які фінансуються урядом США?

Паскуаль: Ми не очікуємо зменшення наших програм допомоги Україні.

oradim: В зв'язку з останніми трагічними подіями...Чи ввели деякі додаткові процедури перевірки громадян, які виїжджають в США?

Паскуаль: Як ви знаєте, в усіх аеропортах США введені нові правила контролю. І ми будемо працювати з країнами, з яких здійснюються рейси до США по впровадженню відповідних процедур безпеки. Можливо, люди будуть відчувати деякі незручності, але ті незручності є малою ціною, яку можна заплатити, щоб уникнути жахливих трагедій в майбутньому.

Нік: Чи не вплинуть події чорного вівторка в США на цьогорічний розиграш Green Card, який має відбутися з жовтня цього року? Буде він проводитись взагалі і чи буде дозволена участь в ньому представникам ісламських країн?

Паскуаль: В мене зараз немає інформації щодо наступної лотереї Грін Кард. Я можу тільки повторити те, що сказав раніше: в США незабаром має відбутися дискусія щодо нашої іміграційної політики.
(Пізніше)
В нас є додаткова відповідь щодо Грін Кард: ми не знаємо про будь-які зміни щодо лотереї Грін Кард. Час для подання заявок - з 1 по 31 жовтня. Ці аплікації не приймають і не обробляються консульським відділом посольства в Києві. Лотерея є безкоштовною. Додаткова інформація є на веб-сторінці посольства usinfo.usemb.kiev.ua. інформація також є в консульскому відділі по вул. Пимоненка, 6.

den: Можете ли Вы подтвердить информацию о том, что 30 сентября США планируют начать военные действия против Афганистана?

Паскуаль: Поки ще не було прийняте рішення щодо будь-яких операцій. Коли таке рішення буде прийняте, воно буде чітко заявлене керівництвом моєї країни.

Karmeluk: Питання з Праги, Форум Українців Чехії турбує: Олександр Мороз сьогодні заявив, повідомляють ЗМІ України, що ФБР незабаром надасть висновки експертиз записів Миколи Мельниченка. Чи це правда, і коли насправді ця експертиза буде проведена? У Празі цю експертизу погодилися робити на рівні Кримінальної Поліції Чеської Республіки.

Паскуаль: Українські офіційні кола не зверталися до нас з проханням провести експертизу плівок Мельниченка. Відповідно до Договору про взаємну правову допомогу, таке прохання може надходити від Міністерства юстиції або від Генеральної прокуратури.

Анонім: Як Ви думаєте, якими рисами характеру має володіти СПРАВЖНІЙ президент і чи президент України Леонід Кучма підходить вашим вимогам?

Паскуаль: Для США не є відповідним оцінювати якості або діяльність українського президента. Це мають робити українські люди. В будь-яких країнах якості, які хотіли б бачити люди в своїх лідерах, є - сильне керівництво, бачення і чесність. В березні наступного року українці матимуть можливість піти на виборчі ділянки, щоб обрати керівників свого парламенту. Буде можливість для всіх українців зробити свою заяву щодо своїх політичних преференцій, а також обрати напрямок для майбутнього руху.

Oleh: Пане Посол, чи було якось покарано хоч кого-небудь з відповідальних працівників спецслужб, які відверто прогавили ці теракти?

Паскуаль: Як заявили високі посадові особи в Вашингтоні, США отримували загальну інформацію щодо ризику терористичних нападів останнього місяця. Але ця інформація не була достатньо конкретною, щоб можна було упередити ці атаки. Ми будемо продовжувати аналізувати ці події і будемо вивчати всі уроки, які допоможуть нам покращити збір розвідувальної інформації.

Mikita: Пане посол, висловіть, будь ласка, ваше особисте ставлення до інтернету. Як часто ви користуєтеся ним? Чи відвідуєте ви українські сайти?

Паскуаль: Я постійно покладаюся на інтернет. Протягом останнього тижня я, як і Ви, покладався на інтернет в отриманні останніх новин. Мої співробітники кожного дня відвідують ключові сторінки українського інтернету і повідомляють мені про останні політичні і економічні події. Важко переоцінити важливість інтернету в нашій роботі.

Vovan: Пане Посол, Ви дійсно вважаєте, що в Україні можливі чесні вибори ?

Паскуаль: Так, я думаю, що в руках України є те, щоб зробити наступні вибори вільними і чесними. Для того, щоби досягти цієї мети, Україна вже зараз має почати працювати, щоб бути впевненою, що під час передвиборчого процесу люди будуть отримувати максимум точної інформації. Що будуть встановлені правила для надання рівних можливостей доступу до ЗМІ. Встановлений механізм для впевненості, що виборчі процедури є прозорими, вирішувати проблеми швидко. В будь-якій країні під час виборів виникають проблеми. І надзвичайно важливо для будь-якої країни знайти шляхи, щоб вирішувати ці проблеми швидко, у спосіб, який викликає довіру з боку людей.

Misha: Пане посол! Як здоров'я Вашої собаки??

Паскуаль: Чарлі поживає нормально, він дуже радий, що в нього є дім.

shvets: О чем Вы мечтаете?

Паскуаль: Жити в світі, де всі люди відчувають, що вони можуть зробити свій внесок, щоб створити краще життя для своїх дітей.

Slava: Пане посол , доброго Вам дня. Дякуємо за активний спосіб життя, який Ви ведете. Скажіть, будь-ласка, чи подобається Вам жити в нашій державі? Чи хотіли би Ви з сім'єю тут залишитись? Дякую!

Паскуаль: Мені дуже подобається жити в Україні. Я відчуваю дуже теплий прийом з боку українців. Я продовжую бути враженим талантом українців і потенціалом цієї країни. Мені тільки хотілося б мати більше часу, щоб більше подорожувати і бачити красу різних куточків країни.

УкрПравда: Чи дійсно Микола Мельниченко співпрацює із правоохоронними органами США?

Паскуаль: Я не знаю про таку співпрацю. Я бачив багато публікацій на цю тему, але жодна з цих публікацій не була підтверджена офіційними особами США.

donenko: Чи вважаєте Ви, що Україна є демократичною державою?

Паскуаль: З моменту отримання своєї незалежності Україна заклала свої головні правові засади для розбудови демократичного суспільства. Але демократія - це тривалий процес, який ніколи не закінчується. Як Україна проведе наступні вибори, якою буде роль преси під час передвиборчої кампанії, - ці критичні питання визначать імідж України як демократичної держави. І саме тому США і ряд європейських країн запропонували допомогу Україні для проведення передвиборчої кампанії. Успіх залежить від дій України. Ми будемо раді надати допомогу, щоби максимально підвищити вірогідність досягнення успіху Україною.

oradim: Пане посол, Скільки мов ви знаєте й можете вільно спілкуватися ними?

Паскуаль: Я добре володію двома мовами - англійською і іспанською. Я забув дві мови - португальську і італійську. І я борюся, вивчаючи п'яту - українську.

Shan_Yan: Украинские женщины считают вас очень привлекательным-)) а как Вы находите украинских женщин?;)

Паскуаль: Розумними, інтелігентними, прекрасними лідерами.

УкрПравда: Чат завершено. Дякуємо за участь!

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Все новости...