Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

За критической чертой

Суббота, 30 марта 2002, 22:44
Цього варто було очікувати. Занадто в'язкою і підкилимовою здавалася кампанія, якій прогнозували долю найбруднішої з усіх передвиборчих ігор. Слабенький компромат на рівні студентських сварок і сварок зі студентським підтекстом, букіністичні війни та контраверсійні телефільми – все це мало завершитися фінальним акордом. І воно завершилося – ще й як!

В той час коли учасники перегонів увечері 29 березня переводили дух і переходили зі стану загострення до стану ремісії у Івано-Франківську пролунали 9 пострілів. Вони стали жахливою кодою передвиборчої какофонії. Але ця кода пролунала на диво організовано і гармонійно. Жах полягає в смерті людини, жах полягає в тому, що ця смерть стала наслідком виборів – і це визнали усі. Жах полягає в другому – після вбивства Гії Гонгадзе – усвідомленні того, що життя ніщо перед чиїмось інтересами, перед прагненням здобути або втримати владу, мати забезпечене існування і вплив. Совість тут сором'язливо відступає.

З'ясовувати чия совість відступила взялися правоохоронці. Не дуже переконлива гарантія того, що вбивці та замовники будуть колись знайдені. Тим не менш, можна зрозуміти кому це було не вигідно.

В дев'яностому окрузі, де сталася трагедія було двоє головних суперників - застрелений напередодні виборів голова Івано-Франківського обкому СДПУ(о), заступник голови місцевої облдержадміністрації … Шкрібляк та народний депутат, член Народного Руху України Роман Зварич, що йшов за підтримки блока Віктора Ющенко. Політична ситуація там була надзвичайно напруженою. Обидва суперники не поступалися один одному, намагалися висловитися на адресу суперника якомога різкіше. Втім, місце у ВР – не привід оплачувати кілерів. Україна цей період минула на початку дев'яностих минулого століття.

Втім, першим, на кого пала підозра був саме Роман Зварич. Підозра посилилася, коли згадали його слова про те, що від конкурентів не залишиться і шмата м'яса, а область буде зоною, вільною від СДПУ(о). Ясно, що есдекам таке не сподобалося, і, звичайно запам'яталося. Проте, навіть у судах попереджають – все сказане вами може бути використане проти вас. Чим не привід? Але про це далі.

Сам Роман Зварич в екстремізмі помічений був, але в ідіотизмі ніколи. Він не міг не усвідомлювати того, що він буде першим, на кого звернуть увагу однопартійці Шкрібляка та слідчі. Можна, звичайно, стверджувати, що політики на виборах, що самці у період нересту – і в тих, і в інших починається буяння гормонів, що призводить до розладу нервової системи і впливає на мозкові функції. Але не настільки.

Навіть у тварин шлюбний період рідко закінчується настільки сумно. А тут – людина. Людина, що вже не вперше у парламенті, що виховувалася у США, де усі політичні вбивства записані у шкільні підручники історії через свою нечисельність. Тому, версія щодо причетності Романа Зварича – здається дуже й дуже притягнутою за вуха.

Втім, історія - не без користі для контрагітації. Більш ніж СДПУ(о) "Нашу Україну", до якої належить Зварич, не любила хіба що "ЗаЄдУ". Ясно, що 30 березня – день заборонений для будь-якої пропаганди – був використаний для того, щоб знов продемонструвати "білих, пухнастих" і поранених у саме серце есдеків та кровожерливих м'ясників-ющенківців. Чим не піар? Для пересічного громадянина навіть дуже переконливо!

Але звинувачувати, власне, СДПУ(о) в організації вбивства товариша навряд чи можна також. Шкрібляк був занадто важливою фігурою в Прикарпатті. Потужним партійним будівництвом в області есдеки зобов'язані саме йому. Він мав авторитет і не мав сумнівної репутації. Навіть вигляд його викликав довіру.

Крім того, у Медведчука, як стверджували члени СДПУ(о), наближені до керівництва партії, були великі плани на залучення Шкрібляка до парламентської діяльності, які мали на меті посилення його впливу в регіоні. Такою людиною есдеки – ой навряд чи пожертвували б. Навіть для того, щоб ще раз зробити з Ющенка чудовисько.

Але саме позиції Шкрібляка могли зіграти проти нього. На посаді заступника голови облдержадміністрації він курував економіку та питання паливно-енергетичного комплексу. А в Україні сама абревіатура ПЕК вже є загрозою для життя. Тим більш, в Івано-Франківській області розташоване потужне нафтопереробне підприємство. "Оріана". У Калуші. Нічого не нагадує?

Здається, саме навколо нього були певні розборки між певними вельми потужними особами. Є свідчення, що Шкрібляк не давав ходу декому з них. Тому, найвірогіднішою версією вбивства вдається причетність третьої сторони. Тої, якій вигідно прибрати сильного апаратчика і одночасно натравити вкрай знервованих виборчою кампанією есдеків на суперників з "Нашої України".

А хто не любить Ющенка, більш ніж СДПУ(о), і дуже любить приватизацію стратегічних підприємств, здогадатися не важко. Да й щось дуже швидко знайшлися всі потрібні відеоматеріали для потрібного аналізу ситуації на потрібних телеканалах. Я, як телевізійник, дуже здивувався такій оперативності. Такі сюжети готуються, зазвичай, заздалегідь.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования