Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

Как Потебенько наехал на Пискуна

Среда, 19 февраля 2003, 18:29
Противостояние между бывшим и нынешним генпрокурорами переросло в войну. Второй день подряд Потебенько требует увольнения Пискуна.

Раньше конфликт между Потебенько и Пискуном происходил в режиме обмена подколами в прессе. Потебенько считал несправедливой кадровую чистку Генпрокуратуры, проведенную Пискуном. Тот, в свою очередь, критиковал старую Генпрокуратуру за неправильное расследование дела Гонгадзе...

И вот в среду на закрытом заседании парламента екс-генпрокурор мощно и публично "наехал" на своего преемника. Ни более ни менее, Потебенько назвал Пискуна "человеком, опасным для государства", а его назначение генпрокурором – "ошибкой".

В распоряжении УП есть текст выступления Потебенько на закрытом заседании. По всей видимости, его претензии к Пискуну базируются на двух, возможно, связанных между собою моментах.

Во-первых, Потебенько обвиняет Пискуна в том, что за время работы в налоговой он нечестно продавал конфискованную продукцию. Во-вторых, Потебенько приходит в негодование в связи с преследованием со стороны Генпрокуратуры одного народного депутата. Бывший генпрокурор назвал его... Левочкин.

Как известно, такого депутата нет – это фамилия первого помощника президента Сергея Левочкина. В выступлении же Потебенько, очевидно, речь идет о члене СДПУ(О) Левине, фирмы которого "трясет" Пискун. УП не смогла выяснить, связаны или нет фирмы Левина и конфискат, который со злоупотреблениями продавали под (возможным) прикрытием Пискуна.

Защищая своего однопартийца, в свое время эсдеки даже начали собирать подписи под письмом о создании комиссии, которая бы проверила нарушение Пискуном Конституции и законов. Сейчас в противостояние включился Потебенько. И перепутал фамилию.

"Окремі керівники правоохоронних відомств, а в перш чергу я маю на увазі Генерального прокурора Піскуна, користуючись нашою з вами безконтрольністю, грубо порушують не лише вимоги закону "Про статус народного депутата України", а і Основного закону в державі. Навіть після вчорашньої нашої роботи, при зустрічі з депутатом Льовочкіним і іншими, він не лише проявив нещирість, а і не проминув знову використати шантаж і залякування. Да і сьогодні його виступ проявив його лукавство.

Ну що ж, кожен діє в міру свого виховання і розуму.

Це ще раз підтвердило помилковість в призначенні його кандидатури на посаду Генерального прокурора України, в підтримці якого визнаю і свою вину, хоча тоді виходив чисто із етичних міркувань.

В особі генерального прокурора України, ми сьогодні маємо справу з людиною небезпечною для держави. Мягко кажучи, лукавство, неправдивість і дезінформація – це ті знаряддя, за допомогою яких він діє. Це методи, котрі вживаються і відносно депутатів. Про це я говорю чесно, усвідомлюючи відповідальність за свої слова, маючи для цього незаперечні докази".


Далее Потебенько излагает довольно путаные объяснения. Очевидно, речь идет о его попытке обнаружить доказательства злоупотреблений при продаже фирмой "Рекон" конфиската. Эта структура, по словам Потебенько, была создана при "профсоюзной организации Государственной налоговой администрации". И сборщики налогов, которые продавали конфискат по заниженным ценам, не забывали о своем интересе. Учитывая же предыдущее место работы Пискуна в следственном управлении налоговой милиции, он блокирует намерение депутатов найти правду в этом вопросе.

Вот как Потебенько заявил на закрытом заседании парламента (заранее просим прощения за литературный стиль бывшего генпрокурора):

"Щоб паралізувати мої дії [з розсдлідування цієї скандальної історії продажу конфіскату], навіть незаконно порушена кримінальна справа по факту перевищення мною і моїм помічником Гарником службового положення при відібранні пояснення від директора ТОВ "Рекон" Мельника, про що Піскун розповсюдив.

Але в своєму безвідповідальному рішенні не знав істини, що його друг знаходився в кабінеті депутата лише 20 хвилин, давши вільно пояснення в присутності трьох осіб, а вже що торкається останньої заяви Мельника, то поки що її зміст розкривати не буду, так як вона говорить досить про серйозні факти відносно одного з наших колег, приближеного до генерального прокурора. Те, що останнім допущено в даному випадку зловживання посадовим положенням, то це факт. Щоб вплинути на депутата, він [то есть Пискун] навіть вночі розіслав гінців з повістками виклику водія в прокуратуру на допит".


Дале Потебенько обосновывает свое требование уволить Пискуна:

"А взагалі, як можна доручати людині, котра діє в порушення закону, загрязла в корупції, доручати вершити судьби людей?… Слід мати на увазі психологію особистості генерального прокурора і непередбаченість дій, котрі ні в які правові рамки не вкладуються. То чи вистачить у депутатів смілості, щоб прийняти вірне рішення... . Результати голосування достатньо проявлять совість і принципову позицію кожного до боротьби з корупцією і беззаконням".

Детали этого скандала вокруг Пискуна и фирмы "Рекон" Потебенько обнародовал во вторник, выступая в парламенте. Текст стенограммы доступен на сайте Верховной Рады:

"За дорученням комітету Верховної Ради мені довелося перевіряти звернення громадян та деяких працівників органів ДПА і прокуратури щодо зловживання владою окремими правоохоронцями. Як виявилося, з подібним питанням направлялося звернення до Генерального прокурора, до Верховної Ради раніше, але належного вирішення воно не знайшло. Та й не могло знайти, оскільки сам головний керівник правоохоронного відомства [тобто Піскун] не був зацікавлений в тому, щоб присікати беззаконня.

Окремі представники слідчого управління ДПА, котрим нещодавно керував нинішній наглядовець за законністю [тобто Піскун], за сприянням органів прокуратури зайнялися звичайним рекетом у формі незаконного вилучення у комерційних структур товарів за ціною значно нижчою їх фізичної, фактичної вартості і реалізовували їх через структуру під назвою товариство "Рекон", до якого вони прилипли після його створення при профсоюзній організації ДПА.

Так, переслідуючи мету заволодіння за безцінь автомобілями імпортного виробництва "Мерседес-Бенц", "Тойота Ландкрузер" та іншими при поступленні їх на територію України на адресу товариства "Прометей" вони вилучалися, а потім без судових рішень розподілялися між своїми знайомими за цінами нижче в два з половиною-три рази їх фактичної вартості. При цьому не забувши дехто і про себе.

Для прикриття зловживання допускалися фальсифікація, тиск на експертів, котрий змушений був давати заключення автотехнічної експертизи про вартість автомобілів, висновки якої протирічили об'єктивним даним.

Аналогічним чином незаконно вилучалися і реалізовувалися у великій кількості цукор, бензин та інші товари, котрі також через цю фірму реалізовувалися. Дійшло навіть до того, щоб прийти в якісь рамки законності, незаконно порушувалися справи, накладався арешт і навіть арештовувалися керівники…"


Сам Пискун после закрытого заседания парламента заявил, что вопрос о его отставке не стоит и ситуацию обострять "не нужно".

По словам Пискуна, он "встретился и пообщался" с Потебенько. "Мы договорились назначить проверку. Подставили частично меня, частично его -Потебенько. Есть такое умное слово, блатное, называется "развели". Вот это и произошло".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования