Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

Бои без правил

Пятница, 26 сентября 2003, 10:12
У четвер у Львові відбувся черговий бій у рамках політичної війни "Наша Україна" - СДПУ(О), який увінчався не лише гострими емоційними заявами, взаємними образами, висловленнями недовіри, але й фізичними сутичками та обкиданням продуктами харчування. Основної гостроти конфлікт набув через приїзд до Львова лідера "Нашої України" Віктора Ющенка.

Перебіг учорашніх подій особливо ні для кого не був несподіваним, оскільки планувалося, що 25 вересня і міська, і обласна ради будуть обговорювати політичні питання - входження України в ЄЕП та конституційну реформу. Також міські депутати-"нашоукраїнці" мали намір висловити своє ставлення до "свавілля львівської податкової" та висловити недовіру начальнику ДПА Львова Мирославу Хом'яку.

А депутати з фракції "Наша Україна" в облраді мали розібратися, чому досі не виконано рішення від 6 червня цього року, згідно з яким начальнику ДПА у Львівській області Сергію Медведчуку було висловлено недовіру.

Перші ознаки "бойових" дій з'явилися близько 09.40, коли в райвідділ міліції та у міську раду зателефонував невідомий і проінформував про замінування приміщення Ратуші. Хоч на місце подій прибули відповідні служби, особливо нікого з політичних сил ймовірне мінування міськради не схвилювало і вони це назвали звичайною провокацією.

На той час під Ратушою зібралися два табори пікетуючих, один із яких критикував входження України в ЄЕП, а другий мовчки з багатослівними транспарантами прийшов на захист Хом'яка. Коли кореспондентка "Поступу" намагалася взяти якісь коментарі у кількох представників другого табору, вони просто згорнули транспаранти і пішли геть.


 
 
Як і очікувалося, до уже затвердженого порядку денного "нашоукраїнці" запропонували внести питання податкової. Проте 46 депутатських голосів не дозволило це зробити, оскільки було вирішено, що необхідно дві третіх голосів від кількості депутатського корпусу. Потім депутатам не вдалося проголосувати за вже затверджений раніше порядок денний. Тому було зроблено перерву.

Під час неї до сесійної зали разом із багатьма нардепами завітав Віктор Ющенко, який одразу ж попрямував "за куліси", де голова міськради Любомир Буняк та голови фракцій і груп радилися щодо порядку денного. Аж після перерви раптом з'ясувалося, що для внесення питання щодо податкової вистачає і тих 46 голосів.

Як потім "Поступу" прокоментував цю ситуацію народний депутат, голова ЛОО СДПУ(о) Ігор Шурма, Ющенко, зайшовши у кабінет, де радилися голови фракцій і груп із Буняком, сказав, що його "не цікавить питання по ЄЕП і політреформи", а цікавить питання по податковій. "Швиденько за п'ять хвилин обговоріть по першому й другому питанні, і приступайте до третього", - передав слова лідера "НУ" Шурма.

Міський депутат-"нашоукраїнець" Андрій Стецьків після перерви зачитав заяву, підготовлену напередодні "Нашою Україною", в якій активно критикувалася робота ДПА у Львівській області. У ній вимагалося висловити недовіру начальнику ДПА Львова Мирославу Хом'яку, провести організаційні і кадрові зміни у львівській податковій, а також звучало звернення до правоохоронних органів перевірити факти порушень з боку ДПА під час перевірок підприємств та до керівництва держави з вимогою забезпечити деполітизацію податкових органів в Україні.

Після цього слово попросив народний депутат, голова ЛОО СДПУ(о) Ігор Шурма, який несподівано став однією з головних дійових осіб учорашніх подій. У своїй промові Шурма апелював виключно до Ющенка у доволі саркастичній і гострій формі.

"Ви сьогодні спустилися з неба зі своїми прибічниками, щоб допомогти тут навести...", - сказав нардеп, проте договорити цю фразу не зміг, бо у сесійній залі почали лунали вигуки "Ганьба", а народний депутат, голова ЛОО УНП Олекса Гудима не стримався і скинув з трибуни, на якій знаходився Шурма, мікрофон.

Після кількасекундної паузи Віктор Ющенко піднявся, підняв мікрофон і поставив на місце. На що Ігор Шурма відреагував: "Дякую Віктору Андрійовичу і вибачаюся - це не я кидав мікрофон і не я вас заставив зігнутися".

Ющенко у своїй промові з трибуни міськради на виступ представника "ворожого табору" особливо не відреагував, звернувши більше уваги на критику податкової. Потім Ющенко ще вислухав виступ начальника ДПА Львова Мирослава Хом'яка і подався до обласної ради.

Уже без присутності лідера "НУ" міські депутати таємним голосуванням таки проголосували за заяву, в якій, зокрема, йшлося про висловлення недовіри Мирославу Хом'яку. Проте, очевидно, що це рішення чекає та ж доля, що й рішення облради від 6 червня щодо висловлення недовіри Сергію Медведчуку, тобто обидва податківці і надалі залишаться на своїх посадах.

Окрім того, учора міські депутати, чого і слід було очікувати, прийняли дві заяви, у яких вимагають не допустити антиконституційний переворот та провести вибори президента прямим голосуванням у жовтні 2004 року, а також, не голосувати за ратифікацію угоди про входження України в ЄЕП.

Не менш пристрасною була вчорашня сесія обласної ради. Такої кількості народних депутатів та представників мас-медіа на сесії облради не було вже дуже давно, зрештою, як і такої кількості людей, які зібралися під стінами ради аби висловити свій протест проти усього, починаючі від "клану СДПУ(О)" і до вступу України в Єдиний економічний простір.

У той час, коли у міській раді розгорталися основні баталії навколо присутності там Віктора Ющенка, депутати облради вирішували, про що ж конкретно їм говорити на цьому засіданні. Зрозуміло, що про вирішення жодних господарських питань області навіть не йшлося. На те вона й позачергова і майже надзвичайна сесія. Тим паче, що передували їй дуже дивні події.

Як розповів заступник голови облради, голова ЛОО СНПУ Андрій Парубій, у середу увечері трьох розповсюджувачів листівок із закликами з'явитися у четвер під стіни ради на всенародне віче було вивезено у район Високого замку. Там п'ятеро невідомих протримали хлопців дві з половиною години, постійно погрожуючи вбити. Цей інцидент Парубій назвав надзвичайною ситуацією і пообіцяв, що розслідування справи перебуватиме під особистим контролем депутатів ради.

Окрім того, у середу вночі на майдані перед радою з'явилися двометрові "беркутівські" щити, якими було повністю перекрито вхід у приміщення. На щастя, засідання політради "Нашої України", яке проходило того вечора у стінах облради, затягнулося і народні обранці вчасно помітили "загорожу". Серед ночі довелося піднімати з ліжка і голову ОДА, і начальника обласного управління міліції. Щити таки забрали.

Не бракувало провокацій і зранку. Сесія мала розпочати свою роботу о 12-й годині, а вже о десятій перед будинком ради "вишикувалися" 40 маршруток, на яких були розміщені транспаранти типу "Сендак керує - народ бідує". Згодом, коли під стінами будівлі почали збиратися прихильники опозиційних сил, з-під стін ради кулаками розігнали кілька осіб, які прийшли під прапорами СДПУ(О).

Зрештою, засідання сесії розпочалося, паралельно йому проводилося віче. Цікаво, що двері, які об'єднують сесійну залу й приміщення ОДА цього разу вперше були зачинені.

Як пояснив голова облради Михайло Сендак, це було зроблено для того аби народні обранці не втікали, а як вже вирішили піти геть, то тільки повз пікетуючих. Коди у залі з'явився Віктор Ющенко новообраний голова фракції "НУ" в облраді Олег Канівець акурат говорив про Сергія Медведчука як "найбільш дестабілізуючий фактор регіону".

Загалом, Вікторові Ющенку довелося вислухати чимало різноманітних виступів до того часу поки йому нарешті дали слово.

У своєму виступі Віктор Андрійович теж не оминув особи Медведчука-молодшого. "Сергію! Не роби так, щоб уся Україна шукала тобі роботу, подай у відставку. Залиш це місто в спокої і до тебе ще може повернеться пошана людей", - звернувся до Медведчука Віктор Ющенко і висловив свою радість із того, що не знає голову Львівської ДПА особисто.

Опісля виступу Ющенка розгорілися справжні пристрасті - на трибуну почав рватися народний депутат, голова ЛОО СДПУ(О) Ігор Шурма. Втім після чималенької суперечки слово надали Калинцеві.

Але Шурма вперто рвався на трибуну вже опісля виступу Калинця. Коли Шурма таки потрапив на трибуну, то йому відключили мікрофон. У залі зав'язалася справжня суперечка. Шурма з піною на вустах доводив, що слово треба надати вже й зараз тільки йому, натомість майже уся рада в унісон доводила йому, що на трибуні він зайвий.

Врешті-решт Шурма здався, залишив трибуну "нашоукраїнцям" і пішов на віче. Але й там йому не аплодували. Усі, хто там був, своєю поведінкою висловили йому свою зневагу й ненависть. У Шурму летіло усе, що потрапляло людям під руки: від копійок та яєць до пластикових пляшок, хтось із натовпу навіть плюнув в обличчя народному депутату...

Так і не встигнувши майже нічого сказати громаді, Шурма повернувся до сесійної зали і там йому нарешті таки надали слово. Цю ситуацію гарно прокоментував нардеп-"нашоукраїнець" Володимир Яворівський: "На Ющенка моляться, а на вас, Шурма, плюють. От така вона є - історична справедливість".

Нарешті народні обранці перейшли до голосування. Вирішили голосувати одним пакетом дві заяви: проти ЄЕП та проти політреформи. У результаті, своє категоричне "Ні!" щодо цих двох питань висловили 50 депутатів облради, 18 - підтримали ініціативи президента й один (Андрій Чорновіл) - утримався.

Оскільки голосування було поіменним, то кожне наступне "за" (тобто підтримка заяв про спротив щодо вступу в ЄЕП і політичної реформи) від представників депутатської групи "Ділова Львівщина" віталося гучними оплесками. "Учорашнє голосування яскраво засвідчило наявність у ній більшості", - підсумував учорашнє засідання позачергової сесії голова облради Михайло Сендак.

До речі, цю позачергову сесію так і не закрили. Отож, слід чекати наступного засідання...


"Украинская правда" в Threads

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Все новости...