Борьба за демократию в Мукачево как объект провокации

Вторник, 18 мая 2004, 14:03
Події, пов’язані з ситуацією у Мукачевому, не обмежуються засудженням фальсифікаторів у Верховній Раді та на комітетських слуханнях чи так званими "розслідуваннями" виборчих порушень правоохоронними органами. За відновлення демократії у місті виставлено пікет під мерією в рамках акції "ПОРА". Звісно, ця діяльність не знайшла співчуття ні у місцевої влади, ні у Закарпатсько-есдеківської облдержадміністрації. Проти кампанії "ПОРА" була розгорнута справжня інформаційна війна з боку тих, хто призвів до виникнення протиправної ситуації у місті.

У своїх інтересах мукачівські фальсифікатори використали і трагедію у селищі Лохово неподалік Мукачево, де відбулося потрійне вбивство. Було заявлено про нібито причетність до цього злочину активістів кампанії супротиву. А доказ цього - у підозрюваного було начебто знайдено... аж два папірця із надписом "ПОРА".

Центральні телевізійні канали, підконтрольні СДПУ(о), четвертий день акцентують на цьому увагу, хоча до того ніяких відомостей про акцію "ПОРА" у Мукачевому темники не пропускали взагалі.

В цей же ряд стає і стаття у місцевому виданні "Репортера" Григорія Листопада "Кров на руках "десантників" Ющенка?". Це – черговий матеріал Центру журналістських досліджень, що гідний лише подиву неупередженого читача.

Отже, по порядку.

По-перше, незрозумілим є те "джерело в правоохоронних структурах", на інформацію якого спирається "журналіст-дослідник". Офіційне повідомлення МВС України щодо трагедії, котра сталася у селі Лохово, не містить жодної згадки про які-небудь документи, віднайдені у помешканні підозрюваних (яких громадянин Листопад ще до вироку суду вже чомусь називає "убивцями").

Більше того, документи, які начебто знайдено в підозрюваних, не є внутрішньою документацією кампанії "ПОРА", а навпаки – матеріалами для розповсюдження назовні. Не буде дивно, якщо і сам Листопад має у себе вдома декілька примірників цих чи інших друкованих матеріалів кампанії. Однак навряд чи варто лише на цій підставі зараховувати його до активістів громадської акції.

По-друге, акція "ПОРА" не пов'язана з блоком Ющенка. На відміну від представників "Нашої України", активісти кампанії "ПОРА" вимагають не заміну Нусера на Балогу, а визнання повторних виборів міського голови недійсними, на підставі масштабних фальсифікацій, які мали місце як до, так і під час голосування.

"ПОРА" – суто громадська акція непокори, викликаної тим свавіллям та беззаконням, яке твориться у Мукачевому. І буде мати продовження всюди, де права громади будуть зневажатися місцевою владою, держадміністраціями, кримінальними угрупуваннями, безвідповідальними політиками.

По-третє, зовсім вже смішно виглядає претензія автора до написання топоніму "Мукачево" в одному з цитованих документів. Це громадянин Листопад цитує текст підписного листа, під яким у місті збираються підписи мешканців, невдоволених фальсифікацією виборів мера. Підписний лист є офіційним документом. Дотримання вимог українського правопису (а за ним слова "виборча кампанія у Мукачевому" саме так і мають писатися) в офіційному документі не є чимось надзвичайним.

Ну і нарешті щодо "нахабства і цинізму" звинувачень "Нашої України" на адресу закарпатської влади та правоохоронних органів. Політичну та правову оцінку діям закарпатської влади та міліції вже дала Верховна Рада, прийнявши 12 травня відповідну постанову за результатами слухань по Мукачевому. Так що, як бачимо, тут справа далеко не в "цинізмі" чи "нахабстві" однієї парламентської фракції.

Виступаючи на підтримку постанови парламенту, де рекомендовано звільнити з посад Закарпатського губернатора Різака (голова обкому СДПУ(о), керівників Закарпатської міліції Варцабу та Русина, а також рекомендувати Генпрокуратурі опротестувати рішення тервиборчкому про результати виборів, активісти "ПОРА" розпочали масштабну кампанію по збору підписів серед мешканців міста з вимогою негайно втілити положення Постанови.

Обурення місцевого населення досягло такого рівня, що за три дні підписної кампанії було зібрано близько 7 тисяч підписів.

Така активність місцевої громади викликала страх та безпорадність у осіб, на яких у значній мірі лежить відповідальність за протиправну ситуацію, що склалася у місті. Оскільки серйозних аргументів чи претензій до учасників акції "ПОРА" у Мукачевому висунути неможливо, то залишається лише вдаватися до грубих провокацій.

Загалом же, стаття громадянина Листопада, як і інші спроби інформвійни проти кампанії "ПОРА" з боку підконтрольних Медведчуку засобів масової інформації, є нічим більшим за набір безпідставних звинувачень, незграбною спробою провокації по відношенню до громадськості, котра активно захищає свої права. І, в тому числі, намагається запобігти перетворенню Закарпаття на Ірак, з яким так "влучно" порівняв цей регіон України пан Листопад у своїй статті.

Автор: Олександр Солонтай, офіційний речник інформаційно-просвітницької кампанії "ПОРА"

Читайте також:

ВЕРХОВНА РАДА ВИМАГАЄ КАДРОВИХ ЧИСТОК НА БАНКОВІЙ ЗА ПОДІЇ В МУКАЧЕВОМУ

КУЧМА ЗУСТРІВСЯ З РІЗАКОМ. І НЕ ЗВІЛЬНИВ ЙОГО

КУЧМА І АП НЕ ЗБИРАЮТЬСЯ ВИКОНУВАТИ ПОСТАНОВУ ПО МУКАЧЕВОМУ?

Мукачеве: перемогти беззаконня важко, але треба


"Украинская правда" в Threads

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Читайте УП В Google News

11:27
фотоМинистр образования рассказал о НУШ, экспериментах с вузами и отказе от степени - интервью
11:18
АРМА просит Раду и СНБО решить проблему Сахалинского месторождения
11:04
Курс валют на 29 марта: официальная гривня укрепилась к евро
10:58
В Киеве мужчина ради мести бывший убил ее щенка: полиция объявила о подозрении
10:57
Производство полупроводников в Южной Корее выросло больше всего с 2009 года
10:56
Сырский: Если россияне снова двинутся на Харьков, он станет для них роковым городом
10:56
Футзальный клуб снялся с чемпионата Украины из-за перехода игроков в состояние полной боевой готовности
10:50
Завершение отопительного сезона до конца недели сэкономило бы полмиллиарда кубометров газа - Чернышов
10:35
Франковщина, Черкасская, Киевская и Винницкая области: в ОВА рассказали о последствиях атаки
10:32
Молдова не подтверждает данные о пролете ракет по своей территории во время удара РФ по Украине
Все новости...