Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

Кучма: Провокации есть и обязательно будут

Понедельник, 25 октября 2004, 19:27
За шесть дней до выборов Кучма снова сорвался на оппозицию. В понедельник он провел последнее публичное совещание перед днем голосования. Речь, адресованная скорее не участникам заседание, а телезрителям. Потому что все знают – настоящие, а не демонстративные указания Кучма отдает не перед камерами.

Кучма снова позорил оппозицию и требовал честных выборов. Как будто гарантирование этого не входит в его обязанности.

Пресс-служба Кучмы по состоянию на вечер понедельника вместо традиционного полного текста выступления распространила его отрывки. Однако даже в таком виде слова Кучмы достойны цитирования. Этот пресс-релиз приводим ниже:

25 жовтня Президент України Леонід Кучма провів нараду з представниками силових відомств та головами обласних державних адміністрацій.

На початку наради Глава держави зазначив:

"Я запросив вас обмінятися думками, як іде виборча кампанія, бо я розумію, що в цьому залі ті, від кого залежить, як пройдуть вибори. Для того, щоб повторити деякі прописні істини, які не підлягають обговоренню, вони підлягають тільки безумовному виконанню".

Глава держави підкреслив:

"На мій погляд, вибори – це іспит для кожного з нас на атестат зрілості. Припустимо, мені не байдуже, яку оцінку виставлять нам і Україні наші виборці і світ загалом. Напевно, ми розуміємо, що від цього залежить, як далі буде розвиватись Україна. Я думаю, що ми зацікавлені у тому, щоб все це відбулось згідно з законами, згідно з нашою Конституцією, і нічого іншого не було".

Леонід Кучма також зауважив, що кількість спостерігачів за виборами Президента України "б’є всі рекорди".

"На сьогоднішній день понад 4 тисячі спостерігачів. В той час, як в Росії (а ми не можемо ні за територією з нею змагатись, ні за населенням) – 900. Так от, бачите, як нас люблять у світі, як поважають, як кожен по своєму зацікавлений у тому, як пройде виборча кампанія у нас в Україні".

У ході зустрічі Президент України зазначив:

"Я неодноразово підкреслював і хочу сьогодні на цьому особливо наголосити, що Президент, як ніхто інший, зацікавлений у тому, щоб вибори пройшли, насамперед, чесно. Я думаю, що і ви тут зі мною разом, бо ми разом тільки можемо зробити так, щоб це слово відповідало змісту його".

Глава держави також відкинув звинувачення у бік влади у спробах сфальсифікувати вибори чи зробити їх не дійсними.

"Я не знаю, якими високими матеріями керуються наші головні опозиціонери, але відкидаю начисто такі думки, я переконаний, що таких думок в Україні не було і ніколи існувати не буде. Я багато разів заявляв, що вибори відбудуться своєчасно, і якщо не 31-го жовтня, то 21-го листопада буде обраний новий Президент України. Ще раз хочу підкреслити – новий Президент України".

Леонід Кучма також звернув увагу на необхідність збереження економічної та політичної стабільності, яка сьогодні існує в Україні.

"Те, що сьогодні владі є чим звітувати перед своїм власним народом, я думаю, що сумнівів також немає у нас з вами. Ми робили усе, щоб покращити економічну ситуацію в Україні. Ми ці роки жили в стабільній країні, дай Бог, щоб так і було надалі. Я думаю, що люди сьогодні здатні самі зробити правильний вибір, бо перед тим, як кидати бюлетень в скриньку, я думаю, кожний з них подумає з ким, з яким курсом, з якою програмою пов’язувати свою особисту долю".

Глава держави також звернувся до правоохоронних органів України із проханням "не реагувати на провокації, а вони є і обов’язково будуть".

"Я думаю, що і сумнівів тут нема і у цьому залі також ні у кого. Головний принцип - правоохоронні органи зобов’язані захищати порядок, закон. Вони захищають, а не навпаки. Бо нападати, як ми бачимо також, є кому. Тим більше, що якісь втручання у виборчі процеси я взагалі відкидаю. Бо такого не було і, я переконаний, не буде. Якщо треба ще нагадати комусь, то я думаю, відповідні керівники зберуть ще раз всі свої структури і скажуть своє слово. А це є і слово Президента".

Леонід Кучма також прокоментував події навколо Центральної виборчої комісії в ніч з 23 на 24 жовтня.

"Я думаю, крім обурення іншого слова тут не можна застосувати. Всі ми бачили, що це була брутальна спроба тиску на ЦВК, на конституційний орган країни, який покликаний займатись головним своїм завданням – організовувати вибори, в тому числі і Президента України".

"І депутати, які за своєю посадою покликані уособлювати законність, чинили дії, які, на мій погляд, не мають виправдання за будь-яких обставин і з точки зору закону, і з точки зору моралі".

У цьому зв`язку Глава держави знову наголосив на своїх поглядах щодо депутатської недоторканості. "Я завжди висловлювався за обмеження депутатської недоторканності. Я переконаний, що така думка є переважною у нашому суспільстві".

"Якщо ви пам’ятаєте, у 2000 році, коли ми проводили референдум, то близько 90% українців висловились практично за те, щоб привести недоторканність до загальноєвропейських норм. Не може бути депутатський мандат індульгенцією від всього і від вся".

"Мені це нагадує середньовіччя, коли ніхто ні за що не відповідав, головне була сила, хто сильніший – той, як кажуть, і правий. Так і тут. Коли перед депутатами людина, яка практично повинна захищати порядок і закон, стає незахищеною. Я думаю, що якщо не ця Верховна Рада, то ті політичні сили, які будуть іти на вибори у 2006 році, у кожній своїй програмі повинні записати таку норму".

"Якщо перед депутатом записано в законі, що відкриті всі двері, вибачте, всі режимні підприємства і так далі. Наведіть мені приклад, хоча б однієї країни, де таке свавілля є. Ніяка депутатська недоторканність не звільняє правоохоронні органи від прав та обов’язку рішуче і без вагань класти край будь-яким хуліганським діям, зокрема, і тим, в які вплутуються і такі депутати", - зазначив Леонід Кучма.

Він також підкреслив:

"Хочу звернутись до всіх політичних сил, насамперед, тих, які беруть активну участь в президентських перегонах, - вгамувати пристрасті і відмовитись від спроб дестабілізувати ситуацію".

"Невже не розуміють ці політики, яку ціну може заплатити за це Україна? Хоча так - вони платити не будуть. Той народ український, який вони так люблять, простий народ буде платити."

Глава держави висловився також за необхідність захисту ЦВК "від найменшої можливості силового тиску".

"Треба дати можливість працювати в нормальній обстановці, а не в обстановці залякування", - сказав він, зауваживши:

"Я мав розмову із головою ЦВК Сергієм Ківаловим. Він каже: "Леоніде Даниловичу, якщо б мені сказали, що відбувалось, я б ніколи не повірив, якби не бачив на власні очі". Так куди ж ми йдемо? Невже така солодка влада, що немає ніяких перепон ні для чого? Тільки дай її сьогодні".

"Я думаю, що ми зробимо все, хочу щоб і всі члени ЦВК почули, щоб таких випадків ніколи не було, особливо, під час цієї кампанії".

Характеризуючи ситуацію навколо ЦВК, він також додав: "Я не хочу і речі такі казати, але як в останній бій. А що після цього – хоч трава не рости".


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования