Партнерский сбор УП. Задонать на дроны и РЭБы

Литвин не раскрывает дружбу с Порошенко, а Ющенко предупреждает о дивидендах

Суббота, 15 января 2005, 12:25
Голову Верховної Ради Володимира Литвина влаштує будь-який прем’єр, кандидатуру якого запропонує президент і підтримає більшість парламенту.

Таку думку він висловив в інтерв’ю щотижневику "Дзеркало тижня".

"Сподіваюся, що новий керівник Кабміну буде професіоналом, а сам уряд виявиться коаліційним. Підкреслю — коаліційним, а не фракційним", - додав спікер.

На думку Литвина, Ющенку очевидно, доведеться "вирішувати складне завдання: буде дуже непросто задовольнити амбіції усіх своїх прибічників". "Я вже не кажу про численних "причеп", які теж напевно розраховують на дивіденди", - додав він.

На запитання про його непогані особисті та ділові відносини з Петром Порошенком і що вони "вдвох могли б дати не так багато реальної влади новому президенту", Литвин сказав, що в нього "справді непогані відносини з головою бюджетного комітету і ще з 448 народними обранцями".

"Що ж до реального обмеження владних повноважень президента, то про це можна буде говорити лише тоді, коли наберуть юридичної сили конституційні зміни. А це станеться, у кращому випадку, в середині травня 2006 року, після того як буде обрано нову Верховну Раду та сформовано новий уряд", - зауважив він.

При цьому Литвин висловив думку, що сформований уряд працюватиме до виборів 2006 року.

"Напередодні та під час кампанії критика уряду є політично вигідним заняттям. Висловивши ж Кабінету недовіру, парламент змушений буде брати на себе відповідальність за формування нового центрального органу виконавчої влади. Сумніваюся, що більшість фракцій перед виборами будуть готові піти на такий крок", - пояснив думку Литвин.

При цьому більшість у парламенті до виборів буде ситуативною, а опозиційність президенту "матиме радше декларативний характер", вважає він.

Щодо позиції власної фракції, то Литвин пообіцяв, що вона буде контруктивною.

На запитання щодо можливої зміни назви партії Литвина з Народної аграрної на Народну, Литвин не виключив цього.

"Назва організації має відповідати партійним принципам, з одного боку. З іншого — має відбивати загальнонаціональний характер партії. Необхідність у коригуванні партійного імені справді є. Це питання найближчим часом стане темою обговорення з’їзду", - сказав він.

"Хоча, на моє переконання, основою партійної ідеології має залишатися ідеологія землі. В широкому розумінні цього слова", - додав Литвин.

Він також висловився проти збільшення законодавчого бар’єру для проходження партій у парлмент від 3% до 5%, оскільки, на думку Литвина, навіть за нинішніх умов до парламенту пройде не більше 5 партій.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования