УДАР і БПП. Розрив Наливайченком

П'ятниця, 19 червня 2015, 10:32

Три хвилини. Стільки часу тривало голосування Верховної Ради за подання президента про відставку Валентина Наливайченка з посади голови СБУ.

У підсумку 248 голосів "за".

"Зраджений усіма (!) в кращих традиціях українського політикуму, але непереможений", – ображено написав у своєму Facebook радник Наливайченка Маркіян Лубківський, додавши, що йде з посади разом із своїм тепер вже колишнім шефом.

Голосуванню за відставку голови СБУ передували довгі перемовини між президентом Петром Порошенком, лідерами фракцій коаліції, депутатами і мером Києва Віталієм Кличком. У понеділок 15 червня той написав в своєму Twitter, що депутатська група УДАРу в фракції БПП не голосуватиме за відставку Наливайченка з поста голови СБУ.

Аналогічна позиція в понеділок була у фракцій Радикальної партії, "Самопоміч" і "Батьківщина". Ранком четверга усе змінилося: за відставку проголосували не тільки депутати "Самопомочі" і "Батьківщини", але й майже усі депутати з групи УДАР, включаючи кума і соратника Кличка Артура Палатного, а також керівника групи Тараса Кутового.

Чому змінилася позиція депутатів і як відставка Наливайченка вплине на відносини БПП і УДАРу?

Трохи боротьби

О 8.30 ранку середи 17 червня Віталій Кличко зібрав групу УДАРу, що складається з 36 депутатів у Верховній Раді.

Цього разу, на відміну від понеділка і вівторка, він не просив голосувати проти відставки Наливайченка – лише сказав невдовзі чекати на заяву.

Тим часом, депутати читали інтерв’ю поки ще голови СБУ на сайті "Обозреватель", що належить Михайлу Бродському. В ньому Наливайченко зокрема заявив, що учасників Віденських зустрічей – одного міністра і заступника глави АП також викличуть до суду і натякає, що деякі матеріали в СБУ як не згоріли, так і не згорять.

Очевидно, що говорячи про міністра і заступника голови АП Наливайченко мав на увазі Юрія Стеця і Віталія Ковальчука відповідно.

– Після цього інтерв’ю, якщо чесно, мені здавалося, що відставки не буде, – каже один із депутатів з УДАРівської групи, Єгор Фірсов. Він одиз з небагатьох, хто дуже активно вступився за Наливайченка. Саме йому Порошенко на зустрічі з фракцією натякнув, що той надто часто зустічається з вже колишнім головою СБУ.

Але події розвивалися по-іншому.

У вівторок переговори щодо відставки Наливайченка тривали. Глава фракції БПП Юрій Луценко разом із спікером Володимиром Гройсманом спочатку поїхав в АП, а потім – в будівлю СБУ, що на вулиці Володимирській, щоб поговорити з Наливайченком.

Під час розмови Наливайченко заявив Луценко, що відмовляється від усіх посад і йде в суспільно-політичну діяльність. Луценко попросив повторити те ж саме і Кличку.

– Я запитав його, як він буде працювати з президентом, який хоче його відставки? Як він буде працювати далі, навіть якщо не буде голосів за відставку? Він сказав, що не буде працювати і готовий вийти заявити про це на усі камери, – розповідає "Українській правді" Луценко.

Так і сталося. Напередодні голосування прес-служба президента поширила відеозвернення Наливайченко.

– Є подання президента. Маєш зчепити зуби і йти з посади. Я дякую, якщо мене почують і відповідно проголосують в тому числі і депутати групи УДАР, – сказав Наливайченко.

За кілька хвилин після цього з’явилося звернення Кличко, де він сказав, що УДАР підтримає Наливайченка в політиці.

Насправді, багато депутатів досі не розуміють справжню причину звільнення Наливайченка, а також чому це потрібно було робити саме зараз.

Офіційна версія – незадовільна робота СБУ в частині боротьби з контрабандою і корупцією.

Неофіційна – конфлікт Наливайченка із своїм заступником Юрієм Артюховим або бажання Порошенка показати Дмитру Фірташу, з яким пов’язують Наливайченка, що після виступу у Віденському суді жодні домовленості між ними не діють.

Тепер з’явилася ще одна версія – мовляв, служба з ініціативи Наливайченка збирала матеріали на високопосадовців і вела прослуховування. Це не сподобалося Порошенку, і Наливайченко втратив його довіру.

Але чому так різко змінив свою позицію щодо Наливайченка УДАР Кличка?

Зранку середи позафракційні депутати Борислав Береза і Володимир Парасюк, що входять в умовну групу УКРОП, яку пов’язують з Ігорем Коломойським, написали у своїх Facebook, що УДАР жертвує Наливайченком в обмін на посаду прокурора Києва і вибори мера в один тур.

Кличко дійсно розраховував обміняти голосування за відставку Наливайченка на однотурові вибори і посаду прокурора Києва. Але законопроект про місцеві вибори, ухвалений в першому читанні, передбачає вибори мера в два тури. Зараз жодна з фракцій коаліції не візьме на себе відповідальність змінювати цю норму в документі. Тобто фактично Кличка обманули.

Джерела УП, близькі до Порошенка, підтверджують, що в середу пізно ввечері Кличко був на Банковій і озвучував такі пропозиції.

– Але усе вже було вирішено. Голосів вистачало. По суті, він торгував повітрям. Тож його позиція була почута, але не взята до виконання, – говорить співрозмовник УП.

Деякі УДАРівці сприйняли голосування за відставку Наливайченка як "злив" своїх. Мовляв, група нікого не може відстояти. Ані Віктора Чумака, який був одним із претендентів на посаду голови Антикорупційного бюро, ані Оксану Продан, яка спочатку хотіла очолити комітет з питань податкової політики, а потім брала участь в конкурсі на посаду голови ДФС – в обох випадках у неї нічого не вийшло.

– По суті у нас у владі тільки Наливайченко. Ми б мали робити те, що робив Ляшко – вийти до трибуни і вимагати заслухати звіт голови СБУ про роботу перш, ніж голосувати за його відставку. Наливайченко весь тиждень чекав, що УДАР буде за нього стояти, а ми навіть цього не зробили. Чесно кажучи, було соромно, що УКРОП і Ляшко захищає, а ми ні, – жаліється УП один із депутатів, який не голосував за відставку.

По суті, починаючи з понеділка своєї позиції не змінила лише фракція Радикальної партії Олега Ляшка.

У середу під час зустрічі на Банковій із президентом Ляшко вів себе зухвало. Перебивав Порошенка, двічі виходив, грюкав дверима, двічі повертався.

Головний радикал звинувачував президента в тому, що у країні корупція, і у тому, що прокуратура винна у втечі Андрія Клюєва, в той час як проти трьох депутатів від РПЛ – Андрія Мосійчука, Андрія Лозового і Дмитра Лінька відкриті кримінальні справи, які він тут же вимагав закрити.

До того ж, Ляшко намагався виторгувати для себе посаду міністра екології, про яку говорив ще кілька місяців тому. Наразі РПЛ агресивно взялася за Ігоря Шевченка.

Ляшко на днях звинуватив міністра в тому, що той літав на літаку одіозного Олександра Оніщенка. Шевченкові не лишилося нічого іншого, окрім як виправдовуватися за це, говорячи, що Оніщенко просто підвіз його з футболу у Берліні.

– Знаєш що, я як їздив на Тойоті, так і пересуваюся, а ти чартерами літаєш, – не витримав під час зустрічі з президентом Юрій Луценко, звертаючись до Ляшка.

– Кононенко теж літає, – не здавався той.

Кононенко двадцять років у бізнесі, а ти звідки гроші взяв? – парував Луценко.

– Я його із дитячого будинку взяла, – сказала Тимошенко, щоб хоч якось розрядити атмосферу, що панувала під час зустрічі.

Але Ляшко пішов, ще раз грюкнувши дверима.

Після зустрічі з Порошенком та довгих консультацій змінили свою позицію "Батьківщина" і "Самопоміч" - там теж вирішили підтримати відставку Наливайченка.

Маловідомий провокатор Всеволод Філімоненко зняв відео переписки нардепа від НФ Сергія Висоцького з блогером Карлом Волохом, де мова йде про те, що в обмін на голосування за відставку за Наливайченка меру Львова Андрію Садовому начебто "віддають" прокурора Львова і львівську митницю.

- Брєд сивої кобили. Інших слів не підібрав. Сорі, - написав на своєму Facebook Садовий.

На порозі нових домовленостей

І якщо Садовому виправдатися з приводу голосування легше, у Кличка ситуація виглядає складніше.

- Позиція УДАРу по відношенню до Наливайченка може стати перепоною для домовленостей між Кличком і БПП напередодні місцевих виборів, - говорив УП близький до Порошенка депутат від БПП в понеділок, коли УДАР не хотів голосувати за відставку.

За інформацією УП, переговори щодо майбутніх виборів зараз йдуть не дуже успішно.

В суботу, 13 червня, "сірий кардинал" президента Ігор Кононенко протягом чотирьох годин вів перемовини з Кличком щодо спільної участі у місцевих виборах. Вони нічим не закінчилися. Вимога президента, яку Кононенко передав Кличку - УДАР має злитися з "Солідарністю", оскільки у партії Порошенка за останніми закритими соцопитуваннями в Києві близько 18%, і йти єдиною колоною. Кличко ж УДАР зливати під президентську партію не хоче.

- І наразі вони навряд чи підуть на умови 50 на 50. Скоріше дадуть нам 20% квоти, адже у нас рейтинги нижче. А це значить, що ми заведемо менше своїх людей, - говорить один із однопартійців Кличка.

Паралельно Кличко вступив в переговорний процес з Садовим, який має потужну фракцію у столичній раді.

У вівторок голова парламентської фракції "Самопомочі" Олег Березюк підтвердив, що Садовий і Кличко спілкуються майже кожного дня, Кличко навіть прилітав до Львова на футбол.

Наразі в переговорах мова про квоти не йде. Лише про те, що на противагу Садовому у Львові нікого не висуватиме УДАР, а у Києві – "Самопоміч".

Хоча в УДАРі вже отримали свіжу соціологію, згідно з якою спільний похід двох партій на вибори дає зростання рейтингів – це мобілізує виборців УДАРу і "Самопомочі".

- Мені здається, що вони не домовляться. Ну от навіщо "Самопомочі" УДАР? - сумнівається один із депутатів від БПП.

Між тим в БПП задумалися над своєю кандидатурою в мери Києва на випадок, якщо з Кличком не вдасться домовитися.

Місяць тому на цю посаду розглядали кандидатуру міністра освіти Сергія Квіта, а зараз - спікера Володимира Гройсмана. Мовляв, він був дуже ефективним мером у Вінниці, має сподобатися киянам і скласти хорошу конкуренцію Кличку.

- Гройсман на низькому старті. Згідно із стартовою соціологією, у нього близько 15% рейтингу, а це ще він нічого не робив, - розповідає співрозмовник УП в Адміністраціі президента.

Хоча сам Гройсман поки що обережно каже про свої наміри балотуватися в мери Києва.

- Є багато домислів, хто міг би потенційно взяти участь у виборах в Києві. Я зараз є головою Верховної Ради, і інших планів і задумів немає, - сказав Гройсман в понеділок в ефірі "Свободи слова" у відповідь на запитання УП.

Крихкою надією на союз між Кличком і Порошенком є закон про місцеві вибори №2831-3, саме на цьому варіанті за інформацією УП наполягає Порошенко. Цей закон передбачає можливість участі блоків у виборах, відкриті списки, а також вибори мерів міст в два тури.

- Участь блоків урегульовує ситуацію з УДАРом, який не хоче зливатися, і дозволяє доєднати НФ, перемовини з яким також ведуться, - говорить співрозмовник УП.

А от щодо однотурових виборів – тут зась.

- Вибори мерів міст обов’язково будуть в два тури, інших варіантів бути не може, - обіцяє Луценко.

І не варто забувати, що тепер спробувати свої сили в політиці зможе і Валентин Наливайченко. Місцеві вибори можуть стати трампліном для нього.

Опоненти називають його сірим, невиразним і неглибоким, проте вирішувати буде електорат, який завжди лояльно ставиться до "ображених". За підтримки Інтеру та 1+1, дегко може спрацювати його медійний образ "борця з несправедливістю".

За інформацією УП, не дивлячись на ситуативний союз з Коломойським і його медіа-підтримку, в партію УКРОП Наливайченко йти не збирається.

- Мені здається, що у нього буде свій проект. І це буде щось на кшталт Ющенка – націоналізм, служіння Україні і роль третьої сили, - вважає співрозмовник УП в БПП.

Це може означати тільки одне - у нинішніх демократичних силах в перспективі з’явиться політичний конкурент із папкою свіжого компромату.

Марія Жартовська, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді