Новий фронт проти Порошенка. Ляшко, УКРОП та Свобода об’єднують зусилля

Вівторок, 20 жовтня 2015, 15:08

У стані партій, що нині називають себе опозицією, розпочалися перемовини про об’єднання. Тож після місцевих виборів, що мають відбутися 25 жовтня, на президента Петра Порошенка може очікувати неприємний сюрприз.

Після виходу 1 вересня "Радикальної партії Олега Ляшка" з коаліції, першому заступнику голови фракції РПЛ Андрію Лозовому прийшла ідея – об’єднати в один орган партії, що вважають себе опозиційними до нинішньої влади. Орган має робочу назву "Народна рада".

До такого формату опозиції можуть увійти безпосередньо РПЛ, УКРОП, представники ВО "Свобода" та "Правого сектору" - політичні проекти фінансування яких часто пов’язували із іменем Коломойського. Також приєднатися до опозиції може частина партії і фракції "Народний фронт", що орієнтується на першого віце-спікера Андрія Парубія. Це приблизно15 нардепів.

Яка кінцева мета цих партій і до чого може призвести"Народна рада" розбиралася "Українська правда".

Ображені

– Це рішення написане на Банковій, воно абсолютно незаконне, це свавілля влади! Це не суд, це судилище імені Порошенка! – розлючено кричав Олег Ляшко під час одного із судових засідань Апеляційного суду Києва.

Суд в той день виніс ухвалу про затримання члена РПЛ Ігоря Мосійчука за гратами до 15 листопада 2015 року. Напередодні Печерський суд обрав для колишнього депутата більш суворий запобіжний захід – у вигляді тримання під вартою 60 днів.

Судовим засіданням передувало затримання Мосійчука в приміщенні Ради. Задля цього до парламенту прибули генпрокурор Віктор Шокін, голова СБУ Василь Грицак, співробітники СБУ, снайпери, голова держохорони Валерій Гелетей.

Генеральна прокуратура звинувачує Мосійчука у хабарництві, хуліганстві, погрозах або насильстві службовій особі, яка виконує громадський обов'язок, втручанні в діяльність судових органів і насильстві щодо судді.

Ляшко переконує, що насправді затримання його депутата – помста президента

. Він пояснює, що такою є помста президента за вихід Радикальної партії з коаліції та критика на його адресу.

– Порошенко шантажує мене Мосійчуком для того, щоб впливати на позицію нашої фракції, для того, щоб ми голосували за зміни до Конституції про особливий статус Донбасу, – запевняє Ляшко, який, за словами співрозмовників "Української правди" і сам боїться арешту.

Підстави для цього можуть бути знайдені. В день арешту Мосійчука 17 вересня також тривали обшуки в приймальнях РПЛ.

Також на розгляд Ради можуть винести подання на Андрія Лозового і Дмитра Лінька. А саме за епізодами подій у суді Маріуполя, коли нардепи погрожували суддям у грудні 2014 року. Ляшко навіть опублікував текст подання у своєму Facebook, але в Раді його поки не розглядали.

Описи подій у суді Маріуполя містяться у тексті подання на Ігоря Мосійчука, яке у розпорядженні має УП.

Тож у Ляшка є причини ображатися на владу і перебувати в радикальній опозиції. Схоже, в цьому в нього знайшлися союзники.

Під час одного із судових засідань Апеляційного суду до зали прийшов лідер партії УКРОП, що близька до олігарха Ігоря Коломойського, і кандидат в мери Києва Геннадій Корбан. Він постояв поруч з депутатами від РПЛ, а потім тихо зник.

Ляшко неохоче коментував появу Корбана у суді, обмежившись лише словами про його підтримку підозрюваного депутата.

– Будь-хто може прийти підтримати Мосійчука і Корбан просто прийшов його підтримати, – говорив він.

 Корбан можливе об'єднання коментує сухо. "Така розмова була, але поки що нічим не закінчилася. Юля (Тимошенко) і "Самопоміч" почали віляти".

Насправді, ні для кого не є секретом, що РПЛ останнім часом дрейфувала вбік Коломойського. Наприклад, Ляшко був частим гостем ефірів на ток-шоу "Право на владу" і "Шустер-live", яке нещодавно виходило в ефір на телеканалі 1+1, що належить олігарху.

За даними "Української правди", в РПЛ зараз ведуть перемовини з УКРОПом щодо "Народної ради". Основна мета – боротися з "антиукраїнською діяльністю влади".

Співрозмовники наголошують, що народна рада не буде альтернативою Верховної Ради чи чимось схожим на опозиційний уряд колишніх регіоналів. Навпаки, головна ідея ініціативи – працювати в парламенті.

"Основна ідея – блокувати антиукраїнські законопроекти та протидержавні ініціативи. От зараз Порошенко протягуватиме закон про вибори на Донбасі", – наводить приклад співрозмовник.

До компанії можуть приєднатися ще дві партії, які перебувають безпосередньо в коаліції – йдеться про "Батьківщину" та "Самопоміч", що також категорично не підтримують внесення змін до Конституції України.

 – Юля не може визначитися, як їй буде краще, а "Самопоміч" каже, що це не їхні методи боротьби, – додає один із "радикалів".

Наприкінці серпня декілька народних депутатів розповідали УП, що Тимошенко і Коломойський відновили діалог. Але наразі критика Тимошенко більше спрямована на уряд, аніж на президента.

Що ж стосується "Самопомочі", то поки що у фракції і партії Садового обрали для себе тактику опозиції всередині коаліції і не роблять різких рухів.

– Очевидно, що Тимошенко бачить себе у прем’єрському кріслі, але ми не збираємося допомагати її амбіціям, – зазначає один із поплічників Ляшка.

Озброєні та небезпечні

14 жовтня можливі майбутні союзники РПЛ та УКРОПу – "Свобода" та "Правий сектор" провели свій великий перший спільний захід – Марш Героїв.

Маршрут пролягав від Михайлівської площі до Лук’янівського СІЗО, а закінчився концертом гурту "Кому вниз" під вікнами ізолятора тимчасового утримування МВС, де перебуває колишній нардеп від "Свободи" Юрій Сиротюк. 11 вересня суд взяв під варту на два місяці. Сиротюка разом з Ігорем Швайкою та Едуардом Леоновим підозрюють в участі в масових заворушеннях під Верховною Радою 31 серпня.

 На вході до Михайлівської площі з боку Софії Київської охочих взяти участь в марші ретельно перевіряли міліціонери з собаками, на самій площі правоохоронців теж не бракувало.

14 жовтня "Свобода" та "Правий сектор" провели свій великий перший спільний захід – Марш Героїв. Фото: Facebook/ВО Свобода

Вони вилучали піротехніку, ножі, кастети, балаклави. Кореспондент УП став свідком, як у групи молодих людей міліціонери вилучили піротехніку, яку пообіцяли повернути після закінчення заходу.

Виступи лідерів "Свободи" і ПС зводилися до нищівної критики влади.

– Наша революція не закінчується, бо контрреволюція вже починається. Політичні репресії, які тривають – це демонстрація безсилля і страху влади, – емоційно виголошував зі сцени Тягнибок.

Попри очікування людей, лідер Правого сектору Дмитро Ярош не взяв участі у цьому марші.

Переговори про об’єднання сил "Свободи" з "Правим сектором" тривають досі.

На початковому етапі вони велися на рівні лідерів – Тягнибока та Яроша. Зараз вже створені контактні групи, які координують діяльність двох сил, зокрема спільними зусиллями груп було організовано цей марш.

– Зрозумійте, ми тільки починаємо, не хочемо нашкодити, – каже свободівець Андрій Мохник.

Водночас один із лідерів "Свободи" запевнив, що цілком імовірно, що партії можуть піти єдиним списком на наступні парламентські вибори.

УП вже кілька разів доводилося чути як від представників влади, так і від представників опозиції про те, що вони можуть бути достроковими і відбудуться вже навесні.

– Але це все теоретично, невідомо ж коли вибори відбудуться – чи будуть вони позачергові, чи чергові – не знає ніхто, – каже УП Тягнибок.

– Ми обговорюємо похід спільний на перемогу над ворогом внутрішнім і зовнішнім і ми це зробимо обов’язково. І всіх націоналістів і патріотів ми об’єднаємо, – з пафосом і без деталей додав один із гаманців "Свободи" Ігор Кривецький.

За словами співрозмовників УП, в РПЛ перемовини щодо можливого об’єднання будуть більш щільними після місцевих виборів, які можуть стати трампліном для позачергових парламентських.

Очевидно, що радикально налаштовані опозиціонери добре підготуються для битви з владою.

Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді