Тарантіно відпочиває. За лаштунками арешту радикала Мосійчука

П'ятниця, 18 вересня 2015, 13:28

Перший заступник фракції "Блоку Петра Порошенка" та найближчий соратник президента Ігор Кононенко перед обіднєю перервою ходив між рядами фракції БПП і просив депутатів обов’язково прийти на вечірнє засідання парламенту.

Причина – поважна. До Ради мав приїхати генеральний прокурор Віктор Шокін та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Проте Кононенко тримав інтригу – не розповідав, чому присутність колег є критично важливою.

Про справжню причину важливості вечірнього засідання у фракції і парламенті знали одиниці. Сам Кононенко, голова фракції Юрій Луценко і спікер Володимир Гройсман. Ввечері генпрокурор Шокін мав привезти в Раду документ про надання депутатами згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт нардепа від Радикальної партії Ігоря Мосійчука.

Подання, яке є у розпорядженні "Української правди" – це текст на 19 аркушах, в якому детально розписано, у чому саме ГПУ підозрює Мосійчука.

Його звинувачують у хабарництві, хуліганстві, погрозах або насильстві службовій особі, яка виконує громадський обов'язок, втручанні в діяльність судових органів, погрозі або насильстві щодо судді.

У документі йдеться, що з жовтня 2014 по вересень 2015 року Мосійчук вчинив низку кримінальних правопорушень проти громадського порядку, органів державної влади, місцевого самоврядування і правосуддя.

Депутати, які прийшли на вечірне засідання, навряд чи пожалкували про своє рішення - вони отримали запрошення на найкращу виставу цього парламентського сезону.

Протягом кількох годин депутати спостерігали за тим, чого стіни Ради ще не бачили за 24 роки її існування – голосування за притягнення кримінальної відповідальності 262 голосами та арешт нардепа.

Задля цього до парламенту прибули десятки співробітників СБУ, снайпери, а також голова СБУ Василь Грицак і голова держохорони Валерій Гелетей.

 У підсумку найголовніша тема дня засідання парламенту – реструктуризація державного боргу України – відійшла на другий план. А у соціальних мережах з’явилося безліч жартів із приводу скандального засідання. "Наступного разу депутати не будуть кликати гепрокурора в Раду. Боятимуться".

Українська правда детально вивчала подання ГПУ, а також уважно слідкувала за операцією по затриманню скандального нардепа.

Сюрприз

– Ви знали, що таке може бути? – звернулася УП до одного із депутатів фракції РПЛ Віктора Галасюка по закінченню засідання. Він розгублено споглядав за тим, як Мосійчук роздає останні коментарі журналістам.

– Ні, – відповів той коротко і знизав плечима.

Радикали принесли до парламенту транспарант "Шокін = Пшонка". Фото UNIAN

Проте радикали до виступу Шокіна в парламенті підготувалися заздалегідь – розтягли транспарант "Шокін = Пшонка". Генпрокурор на це відреагував посмішкою.

– Я дуже вдячний пану Ляшку за таке порівняння, – сказав Шокін, а потім попросив технічний персонал Ради увімкнути відео.

На оперативному відеозаписі депутати могли побачити, як Мосійчук просить і отримує хабаря за допомогу в підприємницькій діяльності.

Згідно із текстом подання, до Мосійчука звернувся посередник, який попросив підприємця отримати дозвіл в Держслужбі геології та надр на розробку піщаного кар’єру в Полтавській області. Перемовини відбувалися в полтавському ресторані "Мюнхен".

– По кар’єру я тобі розказую, значить. Нууу…мінімум сто тисяч гривень нести нада, мінімум для отримання ліцензії, – каже на відео Мосійчук, після чого отримує гроші. Ця фраза згодом теж стане приводом для жартів – мовляв, справжні патріоти беруть хабарі лише в національній валюті.

Другий епізод – коли співрозмовник просить Мосійчука підготувати депутатський запит щодо незаконної забудови у Переяслав-Хмельницькому. Розмова відбувається в тому ж ресторані "Мюнхен".

– Шо мені робити, як начати діалог, шоб він був правильний і дієвий? – запитує співрозмовник.

Мосійчук без вагань розповідає про розцінки депутатської підтримки.

 – Діалог дуже простий. Партія йде на вибори – нада гроші. Помагайте партії – партія помагатиме вам, – каже Мосійчук, після чого пропонує зробити депутатський запит і звернення і говорить, що запит коштує приблизно $15 000, а звернення – $ 3 000-5 000. На відео зафіксовано, як нардеп отримує хабар в розмірі 349 500 грн у своєму кабінеті в офісі на Кловському узвозі.

Декларація Мосійчука за 2014 рік налічує лише 6 720 грн доходу. У його власності, щоправда, є автомобіль Mercedes-Benz GL 2013 року.

До обрання нардепом восени минулого року Мосійчук був членом організацій націоналістичного спрямування, СБУ звинувачувала його у підготовці теракту у справі "васильківських терористів".

З 2011 до весни 2014 року він перебував у Київському СІЗО. Усіх фігурантів справи випустили на волю після зміни влади в країні.

"До обрання в Раду я офіційно ніде не працював. Спочатку перебував в Київському СІЗО, а після виходу на свободу був волонтером – займався виключно батальйоном "Азов". Зарплату почав отримувати тільки після обрання депутатом до Ради. Що стосується автомобіля – мені його подарував мій батько. Він мешкає на Полтавщині, мав заощадження, до того ж автомобіль вже вживаний", – розповідав про свій с заощадливий спосіб життя Мосійчук.

За словами співрозмовника УП, знайомого з ходом слідства, затримання Мосійчука готували два місяці, місяць його "вели", тобто мали дозвіл на відеофіксацію.

Відео справило неабияке враження на присутніх в залі. Фракція радикалів переглядала його стоячи. У якийсь момент бойовий настрій Ляшка, який зазвичай у подібних ситуаціях починає щось кричати із місця, кудись зник. Він стояв зосереджений, наче приймав для себе рішення надважливе у житті.

 
 

"Ганьба" почали скандувати народні депутати. За хвилину абсолютно розгублений Ляшко вже безсило бігав по залі, намагаючись зробити хоч щось, щоб врятувати свого депутата.

Тим часом Шокін продовжував знущатися над радикалами. Він ледве стримував посмішку, дивлячись на реакцію членів РПЛ.

– Шановні, ви тільки що наочно бачили самі, як формує своє майно, грошові кошти РПЛ, яка йде на вибори. Їм грошей не хватає!! А може не хватає на Капрі, пан Ляшко? Таке буває, так, – знущався Шокін.

Після цього попросив депутатів дати згоду на арешт і притягнення до кримінальної відповідальності.

За процедурою подання мав би розглядати регламентний комітет, як це було у випадку з Сергієм Клюєвим, який втік з України.

– Ad hoc! - крикнув Луценко Гройсману. Цей термін означає одноразове відхилення від стандартної процедури.

Гройсман нервувався та сильно поспішав: "Шановні колеги, я шокований тим, що я побачив зараз. І я вважаю, що ми маємо діяти як абсолютно чесні люди і захистити парламентаризм, не дивлячись на те, що в нашому стаді є паршива вівця. Я ставлю на голосування включити це питання зараз в порядок денний і негайно його розглянути. Зараз, невідкладно, без будь-яких зволікань".

Частина радикалів до того часу вже підтягувалася до трибуни Ради. Нардеп від БПП Ігор Побер, колишній чемпіон-бодібілдер, загородив прохід до Гройсмана. Ляшко намагався заламати мікрофон спікера. Члени БПП відтісняли його від президії.

Але нічого неможливо було змінити. За включення проголосувало 289 голосів, а за притягнення до відповідальності і арешт - 262. Таким чином постанову було прийнято. По завершенню голосування Гройсман попросив надати її на підпис негайно. Мосійчук сидів в залі. Ляшко побіг до Гройсмана.

 – Скотина, сволота! Дай слово! Дай слово! – зі злістю і бессилям кричав Ляшко Гройсману.

– На фракції у себе будеш командувати! Засідання оголошую закритим! Все, стоп! – гукнув Гройсман і швидко пішов із зали.

Співрозмовники "Української правди" в БПП розповідають, що Гройсман дуже боявся ставити на голосування це питання, очікуючи безладу в залі. Пізніше депутати від БПП нарікали, що Гройсману не треба було закривати засідання, щоб Мосійчука заарештували прямо в залі.

– Ми нічого не знали, що таке відбуватиметься. Ніби і правильно, а ніби і якось…,– осікся один із депутатів від НФ.

Тим часом, Мосійчук спускався сходами в оточенні журналістів.

– Вони придумали і змонтували це відео, щоб спаплюжити мене в очах людей. Це змонтоване відео! Там частина в кабінеті, частина в ресторані. Це помста ГПУ, помста Порошенка, я нікуди втікати не збираюся, – повторював Мосійчук.

За хвилину до нього приєднався Ляшко.

– Я в шоці. Я не можу нічого сказати, оскільки я не суддя. Винен Мосійчук, чи не винен, нехай вирішує суд. Якщо винен, то нехай відповідає за законом. Якщо Мосійчук брав гроші, якщо він скоїв злочин, то ми його не будемо покривати, – переконував бвсом Ляшко, попутньо звинувачуючи Порошенка і Гройсмана у замовленні і виконанні злочину.

Здається, тоді у залі, ще до результатів голосування, він прийняв для себе рішення – пожертвувати Мосійчуком, щоб врятувати себе. Ляшко, який зазвичай захищає своїх однопартійців на камери, почав вибачатися перед виборцями за тушок РПЛ, Мосійчука і комбата "Айдара" Сергія Мельничука.

– За шо? – спробував заперечити здивований Мосійчук.

– Тихо! – відповів йому Ляшко.

За декілька хвилин РПЛ зібралася на термінове засідання. Коли воно вже закінчувалося, до кабінету спробував потрапити голова служби Держохорони Валерій Гелетей.

– Це моя територія, вона закріплена за моєю фракцією, – не пускав Ляшко Гелетея, – я лідер фракції.

На вулиці, тим часом, обшукували авто Мосійчука – це був чорний Lexus, не заявлений в декларації. Машина була припаркована біля Ради.

Пізніше Мосійчук у супроводі співробітників СБУ вийшов у внутрішній двір Ради. Не вдягаючи наручників, його посадили у білий мікроавтобус.

З балкону за затриманням спостерігали нещодавно звільнений голова апарату ВР Валерій Зайчук і нардеп від НФ, близький соратник Яценюка, Андрій Іванчук.

Полум’яний привіт

Сам Ляшко переконує всіх, що арешт його соратника - це помста з боку Порошенка. Президент, начебто просив його "посприяти" у поверненні під його контроль компанії "Нафтогазвидобування", "валив" закон про ринок газу, який виводив облгази з-під контролю Фірташа. Чи можна вірити Ляшку, питання риторичне. Проте арешт його депутата саме зараз, після виходу з коаліції, виглядає саме як реакція у відповідь. 

Стерти РПЛ, яка дрейфувала в бік олігарха Ігоря Коломойського, з політичної мапи в парламенті, Порошенкові стало вигідно. Він одночасно позбавляє себе подразника у вигляді опозиційної фракції гучного і активного Ляшка та передає  "вітання" олігарху.

Чутки про наявність подання на Мосійчука, Андрія Лозового і Дмитра Лінька курсували Верховною Радою ще в липні. За епізодами подій у суді Маріуполя, коли нардепи погрожували суддям у грудні 2014 року. Ляшко навіть опублікував документ у своєму Facebook, але в Раді його не розглядали.

Якось один із депутатів від БПП зізнався, що не знає, як буде існувати коаліція, якщо доведеться голосувати за подання щодо депутатів Ляшка.

– Це роздере не тільки фракцію Ляшка, а й коаліцію, – казав тоді нардеп.

Натомість 1 вересня Ляшко оголосив про вихід з коаліції, і голосування за подання не змусило себе довго чекати.

З цього почався розвал його фракції. У середу Ляшко звинуватив заступників фракції БПП Ігоря Кононенка і Олександра Третьякова у тушкуванні і підкупі його депутатів, обидва вони звинувачення Ляшка спростували.

Зараз, за словами одразу кількох депутатів від БПП, вийти з фракції Ляшка може від 5 до 8 людей. Якщо так, то РПЛ розсиплеться. Для існування фракції потрібно щонайменше 19 депутатів, за чисельністю щонайменшої фракції, якою є "Батьківщина".

"У нього у фракції з 21 депутата, 6 людей – бізнес-група, 4 – група Льовочкіна, 2 людини – Ахметов, 2 – публічні обличчя, 6 чоловік – близькі до Ляшка люди, так звана "сім’я" Ляшка", - говорить один із депутатів від БПП.

За його словами вийти з фракції може умовна група Андрія Артеменка. Це Ігор Попов, Денис Сілантьєв, Злата Огнєвич. Хоча остання таку можливість не підтвердила.

 – Це моя партія і мій лідер. Ситуації бувають різними, я залишаюся в команді, - казала Огнєвич, споглядаючи, як Мосійчук давав коментарі.

За словами Юрія Луценка, генпрокурор прийде в Раду вже наступного тижня – у нього є подання і на депутатів інших фракцій.

– Тарантино заздріть, – написав на своєму Facebook Луценко після закінчення такого дня.

Схоже, Тарантіно-Шокін тільки почав. Дещо запізно - після того, як люди, які орудували мільйонами, втекли, Шокін перейшов на дрібну рибку. 

Проте прокуратура, яку все частіше звинувачують у виконанні завдань Банкової, ще може зберегти обличчя. Іспитом стане наступний "список Шокіна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді