Танго удвох. Як Порошенко та Яценюк намагаються створити коаліцію

Четвер, 31 березня 2016, 13:22
Танго удвох. Як Порошенко та Яценюк намагаються створити коаліцію
president.gov.ua

Перемовини влади щодо створення нової коаліції та призначення нового уряду схожі на гойдалки.

Станом на вечір понеділка 28 березня здавалося, що президент Петро Порошенко отримав нову коаліцію, домовившись з лідером фракції "Батьківщина" Юлією Тимошенко.

Читайте також
Але вже ранком вівторка стало зрозуміло, що ситуація не настільки однозначна. Тимошенко висунула офіційні умови – пакет з 18 законопроектів, які передбачають мораторій на продаж землі до 2020 року, перегляд ренти на газ, підтримку фермерів і багато іншого.

Для фракції "Блоку Петра Порошенка" це було не очікувано, тож наразі там продовжують спроби домовитися з "Батьківщиною" та увімкнули "план Б" – і БПП, і "Народний фронт" домовляються про входження до їх фракцій нині позафракційних депутатів, щоб створити коаліцію на двох.

"Українська правда" розбиралася, чому відмовилася Тимошенко і яким чином фракції президента та ще діючого прем’єра заманюють депутатів.

Зміна позицій

І у Петра Порошенка, і у Арсенія Яценюка своя історія взаємовідносин із лідеркою "Батьківщини" Юлією Тимошенко.

У випадку із президентом вона сягає часів "любих друзів" Ющенка. Із Яценюком – періоду після Майдану, коли прем’єр залишив її політичну силу і на дострокових виборах 2014 року посів перше місце за партійними списками.

 
Петро Порошенко та Юлія Тимошенко під час Помаранчевої революції

Не дивно, що навіть перебуваючи в одній коаліції, Тимошенко жорстко критикувала уряд Яценюка. Особливо діставалося через підвищення житлово-комунальних тарифів, що було однією із вимог МВФ.

Тож коли у понеділок, 28 березня стало відомо про можливий формат нової коаліції на трьох, навіть між собою нардепи трьох фракцій сперечалися – скільки така коаліція проіснує. Найоптимістичніший прогноз – початок вересня 2016.

У Арсенія Яценюка своя історія взаємовідносин із Юлією Тимошенко

– Мене особисто вразило, що вона підписується під коаліційною угодою, де позначено співробітництво з МВФ. Тепер цікаво, як вона викручуватиметься після своїх заяв. Намолотила про зниження тарифів, а тепер що? – говорив в понеділок ввечері один із учасників зустрічі лідерів фракцій коаліції, що відбувалася в Адміністрації президента.

За словами іншого учасника цієї зустрічі, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який також був присутній, поставив Тимошенко запитання – чи усвідомлює вона зобов’язання перед МВФ . На що вона відповіла, що так.

– Вона сказала, що новий уряд проведе нові переговори з МВФ і зробить нову угоду більш досконалою. У неї немає проблем підписати цю коаліційну угоду, – розповідає інший учасник зустрічі.

Лунали запитання щодо п’яти вимог, які "Батьківщина" озвучувала раніше – мораторій на продаж земель, підтримка фермерів з держбюджету, підтримка малого і середнього бізнесу, розрив зв’язку з олігархами, індексація зарплат і пенсій у відповідності з інфляцією, економічно обґрунтовані тарифи.

Тимошенко сказала, що згодна перенести ці вимоги до програми діяльності нового уряду.

Тож Яценюку у понеділок лишалося лише розвести руками і погодитися з тим, що у разі, якщо "Батьківщина" увійде до коаліції, його фракція поставить підписи під новою коаліційною угодою і поданням на нового прем’єра.

Учасники зустрічі були спокійні, вийшовши до журналістів з тезою, що у вівторок о 12.00 відбудуться установчі збори коаліції.

Тимошенко ще на деякий час залишилася в АП і говорила з Петром Порошенком.

Троянський кінь

У вівторок 29 березня Тимошенко зранку зібрала засідання своєї фракції, де радилася про входження до коаліції.

– Ставили питання, чи ми в коаліції, чи ні. Кожен виступив по колу. Були депутати, які виступали проти входження до коаліції. Їх теза – немає довіри. Ми хочемо, щоб спочатку проголосували наші законопроекти, бо боїмося, щоб нашими руками не проголосували за кандидатуру нового прем'єра, а потім кинули нас, – розповідає один із депутатів від "Батьківщини".

Тож, за 15 хвилин до 12, коли БПП та НФ вже змирилися із новим форматом коаліції, а більшість посад в уряді Гройсмана вже були поділені, Тимошенко несподівано висунула лідеру фракції БПП Юрію Луценко вимогу про обов’язкове прийняття 18 законопроектів.

 

Ані Луценко, ані спікер парламенту Володимир Гройсман цього не очікували, тож доповіли президенту і екстрено зібрали засідання фракції БПП.

Під час засідання фракції Гройсман запевняв, що частину законопроектів, на яких наполягає Тимошенко можна підтримати. Наприклад, зміну системи оподаткування для малих фермерських господарств, введення земель у власність об’єднаних територіальних громад.

Над частиною документів, на яких наполягала Тимошенко, потрібно було працювати – деякі законопроекти навіть не пройшли комітет.

– Ці 18 законопроектів були презентовані ще в п’ятницю, деякі з них давно зареєстровані і чекають в парламенті, що вони розповідають, що не бачили їх! – обурювався один із депутатів від "Батьківщини" в кулуарах.

– Ми не віримо жодному слову жодного уряду, жодному слову депутатських фракцій, керівників держави, тому що скільки разів нам казали, що все буде зроблено, а потім нічого не відбувалося. Тому ми поставили умову спочатку приймаються певні законопроекти, які були названі, ці законопроекти внесені до ВР, – заявляла Тимошенко на камери.

Станом на вечір середи список вимог Тимошенко "ходив" між фракціями "Батьківщини" і БПП.

– Намагаємося вичистити антимвфівські законопроекти, зробити їх необов’язковими, – сказав ввечері вівторка УП один із депутатів від БПП.

План Б. Тушки повертаються

Розуміючи, що частину вимог Тимошенко виконати буде вкрай складно, в БПП взялися формувати коаліцію на двох.

За діючою Конституцією подання про призначення нового прем’єра вносить президент за пропозицією коаліції депутатських фракцій. Тож приблизно два тижні тому в АП розглядали ризикований варіант про входження в коаліцію окремих депутатів з числа позафракційних.

Ризикований – тому що Банкова могла отримати жорстку опозицію фракцій "Радикальної партії" і "Батьківщини".

Тож тепер план інший – щоб депутати вступали до фракцій БПП і НФ. Над ним працювали вночі з вівторка на середу, телефонувавши депутатам навіть о другій ночі.

За інформацією УП, за переговори про вступ депутатів у фракцію БПП відповідають нардепи Ігор Кононенко, Сергій Березенко, перший заступник голови АП Віталій Ковальчук, до НФ – Андрій Іванчук.

В середу в день, 30 березня до БПП вступила колишній член фракції "Самопоміч" Ірина Суслова.

– Я говорила безпосередньо з головою Верховної Ради, з паном Гройсманом, потенційним кандидатом на прем’єра. Я казала йому попередньо, що в разі, якщо буду розуміти план дій, я готова його підтримати на посаді прем’єр-міністра і ввійти в коаліцію, – говорить Суслова, додаючи, що підтвердила про готовність зайти у фракцію БПП у вівторок.

Багатьом нардепам це нагадало 2010 рік, коли завдяки рішенню Конституційного суду тодішній президент Віктор Янукович отримав можливість сформувати більшість завдяки входженню до коаліції окремих депутатів, а не тільки фракцій. Це допомогло йому узурпувати владу в Україні. Для таких депутатів тодішня опозиція, яка зараз не нехтує такими ж методами вигадала образливе прізвисько "тушки".

Тільки тепер "тушкування" виглядає більш благородно, оскільки депутати входять не до коаліції, а до фракцій. План АП – дотягти кількість депутатів БПП до 144 людей, ще кілька депутатів увійдуть до НФ – щоб було 83 нардепа. Це дозволить сформувати крихку більшість із 227 нардепів.

 
Керівники фракції БПП Юрій Луценко та Ігор Кононенко. Тепер "тушкування" виглядає більш благородно, оскільки депутати входять не до коаліції, а до фракцій

 – Дешевше мотивувати 10 позафракційних, ніж проводити перевибори, – іронічно жартує один народний депутат з фракції БПП.

 Наразі план БПП – завести у фракцію "групу Гопко" і ще 5-6 позафракційних.

"Група Гопко" – це безпосередньо Ганна Гопко, Вікторія Пташник, Остап Єднак, Павло Кишкар та Віктор Кривенко, які були виключені із "Самопомочі" після голосування за зміни до Конституції у серпні 2015 року.

– У нас була ранкова зустріч за участі Ганни Гопко, Остапа Єднака і мене у пана Гройсмана, – зазначив Кишкар у середу, додаючи що вони думають над пропозицією ввійти в коаліцію.

Вікторія Пташник запевнила журналістів, що пропозицій про входження в жодну фракцію їй не робили.

– Ні, мені не робили пропозицій. Ніхто не підходив, я навіть не знаю, хто уповноважений це робити, – сказала вона.

За даними УП, станом на вечір середи не готовими зайти до президентської фракції виявилися Гопко та Єднак. У четвер, 31 березня до БПП увійшли Павло Кишкар та Віктор Кривенко. Рішення було схвалено під час засідання фракції.

Депутати також називають інших кандидатів на вступ до фракцій. Лунали прізвища "свободівця" Сергія Рудика, позафракційного Юрія Дерев’янка, колишнього члена фракції БПП Євгена Рибчинського, екс-члена фракції "НФ" В’ячеслава Костянтиновського та колишнього "радикала" Артема Вітко.

Зокрема Іванчук комунікує з депутатами, які в парламенті представляють партію "УКРОП". У самого нардепа зберігаються дружні стосунки з олігархом Ігорем Коломойським, який має вплив на партію. Тож, скоріше за все, вони увійдуть до фракції "Народного фронту".

За словами співрозмовника в "УКРОПі", членами фракції НФ можуть стати до п’яти їхніх депутатів.

– Ми в процесі перемовин, думаю результат буде в понеділок, – зазначає співрозмовник.

Тим часом, у четвер Самопоміч ініціювала спільне засідання з фракцією БПП, під час якого висуваються вимоги, на яких готові зайти в коаліцію – новий склад ЦВК і новий закон про вибори.

Ці вимоги раніше озвучували публічно.

Очевидним є одне – ситуація лишиться невирішеною до повернення Порошенко з США, де він перебуває на запрошення президента Барака Обами. А вже наступного тижня має розпочатися його офіційний візит до Японії.

Тож політична криза в країні затягнеться мінімум до наступного пленарного тижня, що розпочнеться 12 квітня. І, скоріше за все, мова йде лише про новий сезон багатосерійного фільму, а не щасливий кінець. 

Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді