Влада лежить під ногами

Четвер, 06 лютого 2014, 14:47

Кілька моїх особистих вражень від подій останніх днів. Коротко: питання не в тому як від влади відійде Янукович. Питання в тому, яку якість ми отримаємо після.

Перше.Цей тиждень показав, що і влада, і опозиція - невиправні опортуністи. Щойно хоч трошки знижується суспільний тиск, автократи в оточенні Януковича і "сірі кардинали" в опозиції починають свій звичний "междусобойчик".

Ні перші, ні другі не зробили висновків з Майдану - вся політична верхівка має бути підзвітною. Окремі питання до опозиції, яка претендує на ціннісні відмінності від влади: замість показувати пальцем на владу, слід подивитися на колоду в своєму оці.

Цей Майдан проти практик Турчинова, так само як і проти практик Януковича.

Чудовий виступ Андрія Шевченка в парламенті минулого тижня почався добре - з усвідомлення вини всієї Верховної Ради, а закінчився як завжди - погана Партія регіонів. Справді?

Друге. Тиск і включеність громадянського суспільства не можуть бути сталими і імпульсними одночасно.

Енергія активістів мусить інституціоналізуватися, інакше через 15 хвилин після розв'язання кризи отримаємо нову "зраду Майдану" будь-ким, хто нагорі.

Автомайдан, Правий сектор, Центр ЮЕЙ, hromadske.tv та інші інституції мусять забезпечити сталість свого впливу, інакше ситуація може швидко погіршитися вже у пост-майданній країні.

Суспільству потрібен не тільки героїзм Матросова чи Гастелло, але й свої бостонські чаювальники, спроможні до перетворення протесту в нову систему. Тому вже зараз треба думати про завтра, вже зараз треба мати бачення і стратегію. Навіть недосконалі плани на завтра кращі за їхню відсутність.

Якщо тиск громадянського суспільства не стане постійним чинником, то недоконаний Майдан (як у 2004) далі посилюватиме невразливість політичної верхівки. Чиновники, армія, які побачили, що для помаранчевої влади Майдан-2004 по-суті став технологією, а не переоцінкою цінностей, тепер не поспішають "переходити на бік народу", щоб не пошитися в дурні.

Третє. Нові політики і нові політичні структури мусять дорослішати і розуміти чим відрізняється політична роль від громадської.

ДемАльянс, Воля, Сила людей і інші проекти, які претендують на свіжість наразі стоять на колії Руху, Батьківщини і УДАРу, пропонуючи свої рішення в старих підходах. Має бути навпаки.

Потрібна нова якість, яка не може бути популістською. Має бути поєднання трьох компонентів: ефективності, результативності і служіння. Цього не мають старі неповороткі, процесні і самозакохані партії.

Влада лежить під ногами, але нові партії не демонструють відповідальності, врозумілості, зваженості, розсудливості, які переконають (переважно консервативного) українського виборця в тому, що їм можна доручити цю владу.

Пікетування "поганих хлопців", "правильні" заяви - це добре, але що далі? Де пророблені рішення, де план дій?

Я не бачу системної роботи нових політиків з експертним середовищем, а це означає, що неофіти навіть якщо прийдуть до влади, наприклад внаслідок виборів у Київраду, будуть "розбиратись в ситуації".

Ми всі вже там були з численними "командами професіоналів". Ця домашня робота має бути зроблена до, а не після.

Тому сидіння в кімнатах з фліп-чартами зараз, можливо, важливіше за мороз на вулиці.

"Старі" опозиціонери, на жаль, переважно деградували до рівня охоронців, які надають послуги з недоторканності, а хтось має приносити нові сенси в політику.

Інакше ми матимемо знову бюлетені з пропозицією голосувати за цинізм Тигіпка, волюнтаризм Тимошенко, популізм Кличка чи всеядність Порошенка і голосувати якщо не проти всіх, то псувати бюлетень нецензурною лайкою.

В що Гацько, Соболєв, Луценко, Солонтай вірять настільки сильно, що готові з цим навіть опонувати своїм виборцям і програвати вибори?

Чи вони можуть бути одночасно хребетними і результативними?

Євген Глібовицький, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини