Явка – 100%, або курс підвищення кваліфікації з фальсифікації

Четвер, 30 жовтня 2014, 10:32

Втеча більшого складу окружної комісії зробили 140-й округ з центром у місті Біляївка Одеської області одним із найгарячіших на цьогорічних парламентських виборах. Голова окружкому Анатолій Яцков, який за сумісництвом керував передвиборним штабом кандидата в народні депутати Давида Жванії, разом із заступником, секретарем та ще шістьма членами комісії по завершенню голосування залишили приміщення.

У цей час окружком оточило близько 70-ти "тітушок", яких невдовзі прогнала міліція. Таким чином підрахунок голосів був призупинений, а вибори на окрузі опинилися на межі зриву. Результати, у яких Жванія посідає третє місце, роблять його зацікавленим у невизнанні виборів та призначенні повторних.

ЦВК замінила склад окружкому і робота відновилася. Але дані з протоколів, занесені на сайт Центрвиборчкому, свідчать про те, що без фальсифікацій все ж не обійшлося.

У 140-му окрузі є три основні кандидати. Самовисуванець, сільський голова села Молодіжне Овідіопольського району Одеської області Василь Гуляєв, який виграє за загальною кількістю голосів у окрузі. На другому місці – самовисуванець, співвласник промтоварного ринку "7 км" Віктор Добрянський, який за результатами підрахунку 98% протоколів отримав перемогу на найбільшій кількості виборчих дільниць – 52-ох.

А також – народний депутат попереднього скликання, кандидат від блоку Петра Порошенка Давид Жванія, який посідає третє місце.

Гуляєв опинився на першому місці переважно завдяки підтримці у рідному селі Радісне та місті Іллічівськ. Але якщо глянути уважніше на результати голосування, виникає кілька питань стосовно прозорості проведення виборів у цих населених пунктах.

Гуляєв, який зараз згідно з даними ЦВК значиться першим у 140 окрузі, показав найкращий результат на 44-х дільницях. Проте голосування на деяких із них виглядає, м’яко кажучи, нетиповим. Дільниця 510696 розташована у селі Молодіжне, головою якого є Гуляєв. Політик користується популярністю у громади, то ж підтримка "свого" кандидата мала б виглядати досить природно.

Та якщо вірити протоколу дільничної комісії, із 911 виборців прийшли проголосувати... усі 911. Таким чином, явка на цій дільниці за документами склала 100%. Така активність трапляється вкрай рідко, та й те – лише на спецдільницях, себто у місцях позбавлення волі чи лікарнях.

831 виборець, а це 91% віддали голоси саме за Гуляєва. Інші лідери виборних перегонів Добрянський та Жванія отримали тут 8 і 5 голосів відповідно.

Цікаво, що для дільниці, де усього 911 виборців, надійшло аж 1376 бюлетенів, тобто на 465 більше, ніж потрібно. Документ суворої звітності, яким є виборчий бюлетень, дійсно дають із запасом, але цей запас зазвичай складає від кількох штук до кількох десятків в залежності від розміру дільниці. Але аж ніяк не півтисячі.

Така ж ситуація на сусідній дільниці – 510697 у тому ж таки Молодіжному: тут, згідно з протоколом, явка теж 100% – 815 із 815-ти. За Гуляєва проголосувало 679 осіб, що складає 83%. Добрянський та Жванія набрали по 10 і 15 голосів. Запасних бюлетенів тут було аж 749!

Нетипова висока для 140-го округу та й для усієї Одеської області явка зафіксована у місті Іллічівськ. Загалом по області вона склала 39,6%, хоча й на деяких дільницях ця цифра завищена до нереальних показників, що не могло не відзначитись на загальній статистиці.

Згідно даних на сайті ЦВК після обробки 98% протоколів, зі 179 688 виборців 140 округу взяли участь у виборах 66 244 особи, тобто 36,8%. Водночас на дільницях міста Іллічівськ проголосували понад 50% від усіх виборців.

Звісно, можна порадіти, що в одному з найбільших міст Одеської області у скрутний для країни час мешканці виявили таку громадянську активність, але існує й інше пояснення.

"Гуляєв хоче стати мером Іллічівська. Перед виборами до Верховної Ради він домовився зі Жванією, що відтягне голоси у його конкурентів, а Жванія у відповідь підтримає його на наступних виборах мера, – розказує джерело в оточенні мера Іллічівська Валерія Хмельнюка, – проте Хмельнюк, з яким у Гуляєва досить тісні стосунки, передомовився, що Гуляєв отримає в Іллічівську значну підтримку на виборах до парламенту.

За їхнім розрахунком Гуляєв стане нардепом, а Хмельнюк збереже за собою крісло мера".

У Іллічівську розташовано 28 дільниць, на усіх зареєстрована перемога Гуляєва. У штабі Жванії встигли заявити про підозрілий факт на одній з іллічівських дільниць.

"У результаті попереднього аналізу протоколів дільничної комісії №511022 знайдені значні розходження у кількості бюлетенів в урнах. А саме: в урні №3 знаходилось 25 бюлетенів, а в урні №8 – 539 бюлетенів. Що майже співпадає з кількістю голосів – 523, які віддали за кандидата в народні депутати Василя Гуляєва.

Також викликає подив той факт, що у протоколі, дані в якому про кандидатів мають вноситися в алфавітному порядку, Гуляєв і Жванія вказані в останніх рядках".

У Гуляєва не залишилися в боржниках та розказали про спробу фальсифікації підрахунку голосів на користь Жванії. "Згідно з протоколом №2927991... на виборчій дільниці №510254 за Жванію проголосувало 190 осіб. На сайті ЦВК о 4 годині 2 хвилині на виборчій дільниці 510254 – 229 осіб... Додано 39 голосів. Після появи інформації у соцмережах, цифри на сайті ЦВК були виправлені".

У свою чергу Добрянський відмовчується, вочевидь, чекаючи, доки, говорячи метафорично, труп ворога пропливе повз нього.

Тим часом підрахунок у середу ввечері досі не закінчено. Останні дані на сайті ЦВК свідчать про 98% оброблених протоколів. Роботі нового складу окружкому, призначеного Центральною виборчою комісією, завадив колишній голова Анатолій Яцков, який оскаржує свою заміну у Київському адмінсуді.

Такий хід призвів до справжньої колізії: суд відмінив рішення ЦВК про припинення повноважень шістьох членів комісії, але і рішення про призначення нових продовжує діяти. О 12 годині дані на сайті Центрвиборчкому по 140-му округу за протоколами, прийнятими новим складом окружкому, були приховані.

Валерія Івашкіна, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Навчалась за кордоном, щоб потім працювати Україні. Досвід випускниці Ukraine Global Scholars

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі