Явка - 100%, или курс повышения квалификации по фальсификации

127 просмотров
Четверг, 30 октября 2014, 11:32
Валерия Ивашкина
журналист, для УП

Явка – 100%, або курс підвищення кваліфікації з фальсифікації

Втеча більшого складу окружної комісії зробили 140-й округ з центром у місті Біляївка Одеської області одним із найгарячіших на цьогорічних парламентських виборах. Голова окружкому Анатолій Яцков, який за сумісництвом керував передвиборним штабом кандидата в народні депутати Давида Жванії, разом із заступником, секретарем та ще шістьма членами комісії по завершенню голосування залишили приміщення.

У цей час окружком оточило близько 70-ти "тітушок", яких невдовзі прогнала міліція. Таким чином підрахунок голосів був призупинений, а вибори на окрузі опинилися на межі зриву. Результати, у яких Жванія посідає третє місце, роблять його зацікавленим у невизнанні виборів та призначенні повторних.

ЦВК замінила склад окружкому і робота відновилася. Але дані з протоколів, занесені на сайт Центрвиборчкому, свідчать про те, що без фальсифікацій все ж не обійшлося.

У 140-му окрузі є три основні кандидати. Самовисуванець, сільський голова села Молодіжне Овідіопольського району Одеської області Василь Гуляєв, який виграє за загальною кількістю голосів у окрузі. На другому місці – самовисуванець, співвласник промтоварного ринку "7 км" Віктор Добрянський, який за результатами підрахунку 98% протоколів отримав перемогу на найбільшій кількості виборчих дільниць – 52-ох.

А також – народний депутат попереднього скликання, кандидат від блоку Петра Порошенка Давид Жванія, який посідає третє місце.

Гуляєв опинився на першому місці переважно завдяки підтримці у рідному селі Радісне та місті Іллічівськ. Але якщо глянути уважніше на результати голосування, виникає кілька питань стосовно прозорості проведення виборів у цих населених пунктах.

Гуляєв, який зараз згідно з даними ЦВК значиться першим у 140 окрузі, показав найкращий результат на 44-х дільницях. Проте голосування на деяких із них виглядає, м’яко кажучи, нетиповим. Дільниця 510696 розташована у селі Молодіжне, головою якого є Гуляєв. Політик користується популярністю у громади, то ж підтримка "свого" кандидата мала б виглядати досить природно.

Та якщо вірити протоколу дільничної комісії, із 911 виборців прийшли проголосувати... усі 911. Таким чином, явка на цій дільниці за документами склала 100%. Така активність трапляється вкрай рідко, та й те – лише на спецдільницях, себто у місцях позбавлення волі чи лікарнях.

831 виборець, а це 91% віддали голоси саме за Гуляєва. Інші лідери виборних перегонів Добрянський та Жванія отримали тут 8 і 5 голосів відповідно.

Цікаво, що для дільниці, де усього 911 виборців, надійшло аж 1376 бюлетенів, тобто на 465 більше, ніж потрібно. Документ суворої звітності, яким є виборчий бюлетень, дійсно дають із запасом, але цей запас зазвичай складає від кількох штук до кількох десятків в залежності від розміру дільниці. Але аж ніяк не півтисячі.

Така ж ситуація на сусідній дільниці – 510697 у тому ж таки Молодіжному: тут, згідно з протоколом, явка теж 100% – 815 із 815-ти. За Гуляєва проголосувало 679 осіб, що складає 83%. Добрянський та Жванія набрали по 10 і 15 голосів. Запасних бюлетенів тут було аж 749!

Нетипова висока для 140-го округу та й для усієї Одеської області явка зафіксована у місті Іллічівськ. Загалом по області вона склала 39,6%, хоча й на деяких дільницях ця цифра завищена до нереальних показників, що не могло не відзначитись на загальній статистиці.

Згідно даних на сайті ЦВК після обробки 98% протоколів, зі 179 688 виборців 140 округу взяли участь у виборах 66 244 особи, тобто 36,8%. Водночас на дільницях міста Іллічівськ проголосували понад 50% від усіх виборців.

Звісно, можна порадіти, що в одному з найбільших міст Одеської області у скрутний для країни час мешканці виявили таку громадянську активність, але існує й інше пояснення.

"Гуляєв хоче стати мером Іллічівська. Перед виборами до Верховної Ради він домовився зі Жванією, що відтягне голоси у його конкурентів, а Жванія у відповідь підтримає його на наступних виборах мера, – розказує джерело в оточенні мера Іллічівська Валерія Хмельнюка, – проте Хмельнюк, з яким у Гуляєва досить тісні стосунки, передомовився, що Гуляєв отримає в Іллічівську значну підтримку на виборах до парламенту.

За їхнім розрахунком Гуляєв стане нардепом, а Хмельнюк збереже за собою крісло мера".

У Іллічівську розташовано 28 дільниць, на усіх зареєстрована перемога Гуляєва. У штабі Жванії встигли заявити про підозрілий факт на одній з іллічівських дільниць.

"У результаті попереднього аналізу протоколів дільничної комісії №511022 знайдені значні розходження у кількості бюлетенів в урнах. А саме: в урні №3 знаходилось 25 бюлетенів, а в урні №8 – 539 бюлетенів. Що майже співпадає з кількістю голосів – 523, які віддали за кандидата в народні депутати Василя Гуляєва.

Також викликає подив той факт, що у протоколі, дані в якому про кандидатів мають вноситися в алфавітному порядку, Гуляєв і Жванія вказані в останніх рядках".

У Гуляєва не залишилися в боржниках та розказали про спробу фальсифікації підрахунку голосів на користь Жванії. "Згідно з протоколом №2927991... на виборчій дільниці №510254 за Жванію проголосувало 190 осіб. На сайті ЦВК о 4 годині 2 хвилині на виборчій дільниці 510254 – 229 осіб... Додано 39 голосів. Після появи інформації у соцмережах, цифри на сайті ЦВК були виправлені".

У свою чергу Добрянський відмовчується, вочевидь, чекаючи, доки, говорячи метафорично, труп ворога пропливе повз нього.

Тим часом підрахунок у середу ввечері досі не закінчено. Останні дані на сайті ЦВК свідчать про 98% оброблених протоколів. Роботі нового складу окружкому, призначеного Центральною виборчою комісією, завадив колишній голова Анатолій Яцков, який оскаржує свою заміну у Київському адмінсуді.

Такий хід призвів до справжньої колізії: суд відмінив рішення ЦВК про припинення повноважень шістьох членів комісії, але і рішення про призначення нових продовжує діяти. О 12 годині дані на сайті Центрвиборчкому по 140-му округу за протоколами, прийнятими новим складом окружкому, були приховані.

Валерія Івашкіна, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)