Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія образилася на Азарова, і вирішувати "сирну проблему" не буде

П'ятниця, 10 лютого 2012, 18:44

Росія призупинила виконання домовленостей з приводу рішення "сирної проблеми", які були досягнуті з міністром агрополітики України Миколою Присяжнюком.

Про це в п'ятницю повідомив керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Онищенко заявив, що таке рішення прийнято у зв'язку із заявами по "сирній проблемі", які в п'ятницю зробили глава Кабінету Міністрів України Микола Азаров і глава українського МЗС Костянтин Грищенко.

"До отримання вичерпних пояснень цих заяв, ми повертаємо ситуацію на стан першої половини дня четверга (до переговорів з Присяжнюком). Тобто, ми визнаємо юридично нікчемними досягнуті домовленості до отримання вичерпних пояснень позиції виконавчої влади України", - сказав головний санлікар.

"Я ознайомився з цими коментарями, зробленими на лекції студентам. Позицію зовнішньополітичного органу України, викладену майже на вуличному фольклорі, можна пояснити втомою кінця тижня і хвилюванням від заняття, не властивого настільки високій посадовій особі", - сказав Онищенко.

"Коментар керівника виконавчої влади України повністю заперечує досягнуті домовленості з міністром сільського господарства. Міністр визнав існування проблем, і ми виробили комплекс заходів щодо нормалізації ситуації", - додав головний санлікар.

"Виникає питання - чи була компетенція у міністра сільського господарства для ведення переговорів і прийняття рішень? Продемонстрований плюралізм думок сам по собі є проблемою, але ми готові почекати вироблення єдиного погляду на цю позицію всередині виконавчої влади України та визначення компетенції відомства, яке буде її висловлювати", - заявив він.

"Ми навіть готові до того, що подальші переговори по постачаннях сиру буде вести міністерство культури України", - додав Онищенко.

Як відомо, Азаров заявив, що Москва і Київ домовляться з проблеми постачань українських сирів, назвавши цю продукцію високоякісною.

"Наші сири прекрасної якості. Там ніякого пальмового масла немає, але такі виверти є. В результаті такі бар'єри непотрібні створюються, але рано чи пізно ми домовимося, і ці бар'єри знімемо", - сказав він.

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що від відсутності українського сиру в магазинах РФ програє російський споживач.

"Здивували, м'яко кажучи, заяви керівника Росспоживнагляду щодо українських сирів... Від того, що сиру буде менше в російських магазинах, навряд чи виграє російський споживач", - сказав міністр.

Як повідомлялося, Росспоживнагляд почав вилучати з обігу в Росії і призупинив ввезення в РФ сирів українських виробників ПП "Прометей" (Чернігівська область), АТ "Пирятинський сирзавод" (Полтавська область) і ТОВ "Гадячсир" (Полтавська область).

За словами главам Онищенко, дана продукція не відповідає російським вимогам технічного регламенту на молочну продукцію та молоко.

У четвер в Москві відбулися переговори глави Росспоживнагляду і міністра аграрної політики України. Була досягнута домовленість про те, що співробітники Росспоживнагляду будуть виїжджати на Україну для перевірки місцевих підприємств, що виробляють сири, які поставляються на територію РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...