В колонії оголосили голодування. Ув'язнені ріжуть вени?

Понеділок, 12 березня 2012, 11:40

У Дніпропетровській колонії № 89 триста хворих на туберкульоз ув'язнених оголосили голодування.

Про це "Українській правді" повідомили правозахисники Олена Повідайчик та Ігор Гаркавенко.

За їх інформацією, голодування триває вже четвертий день.

"В результаті цього частина людей була побита і п'ять осіб порізали собі вени", - йдеться у повідомленні.

Причинами протесту, за словами правозахисників, стала "мінусова температура в камерах через відсутність вікон; хворі цілодобово знаходяться в приміщеннях з льодом, інеєм".

"Одну з камер постійно заливає водою та "іншим", через несправність санвузла; в

однією з камер величезна діра в підлозі", - повідомили правозахисники.

Крім того, за їх інформацією, "ув’язнених із залікованою формою туберкульозу свідомо помістили з тяжкохворими, які перебувають на останній стадії захворювання".

Як розповіли правозахисники, після оголошення голодовки ув'язнені були побиті "оперативником, старшим лейтенантом Юрієм Миколайовичем Мельником".

"Начальник колонії Кокатєєв А. А. пообіцяв ув'язненим, що якщо вони не припинять, їх винесуть вперед ногами", - кажуть правозахисники.

Водночас в Держпенітенціарній службі інформацію про голодування спростовують.

"Масових голодовок у Дніпропетровській колонії немає. Вчора (у неділю) в обід деякі засуджені, які негативно характеризуються, намагалися не приймати їжу, приготовлену адміністрацією установи, а їли свою їжу в передачах", - зазначив помічник глави Держпенітенціарної служби Ігор Андрушко.

За його словами, у зв'язку з тим, що деякі ув'язнені "намагалися висловлювати незадоволення режимом, на прийом до засуджених приїхав заступник прокурора Дніпропетровської області".

"Були люди, незадоволені деякими питаннями, режимом утримання, своїми вироками, їм було роз'яснено. На сьогодні немає фактів відмови від їжі", запевнив Андрушко.

Він додав, що спроб суїциду ув'язнені не здійснювали, "були заяви, що можуть нанести собі якісь ушкодження".

На уточнююче питання, чи дійсно в камерах не дотримується температурний режим, помічник голови пенітенціаріїв зазначив, що ця інформація не відповідає дійсності.

"Коли знімали начальника Дніпропетровського управління, був великий ажіотаж у "лжеправозахисників". Туди пускали (з перевіркою) представників ЗМІ, правозахисників, прокурорів. Там всі умови відповідають", - підкреслив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...