Івано-Франківська облрада відбила "мову" від прокурора

Вівторок, 9 жовтня 2012, 19:23

Івано-Франківська облрада підтвердила, що "мовний" закон не підлягає виконанню на території області.

У вівторок на позачерговій сесії рада відхилила протест в. о. прокурора області Володимира Гаврюшенко на пункт 1 рішення облради від 23 серпня 2012 року "Про дотримання вимог Конституції щодо функціонування державної української мови в Івано-Франківській області".

У своєму протесті прокурор вимагав скасувати пункт 1 рішення облради, в якому сказано, що закон "Про засади державної мовної політики" не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області.

Прокурор вказує, зокрема, на те, що, приймаючи це рішення, облрада вийшла за межі своїх повноважень, передбачених ст.43 закону "Про місцеве самоврядування в Україні", а також порушила вимоги ст. 19 Конституції, яка зобов'язує органи місцевого самоврядування діяти в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією і законами.

Відхилення протесту керуючий справами виконавчого апарату облради Василь Скріпничук обґрунтував тим, що "мовний" закон "прийнятий з грубим порушенням Конституції та ряду законів, а також прямо суперечить рішенням Конституційного Суду".

Скріпничук вказав на те, що, згідно з Конституцією, державною мовою є українська і, виходячи з цього, він є складовою частиною конституційного ладу.

"Тому прийняття "мовного" закону є переконливим свідченням спроби неконституційного, незаконного захоплення влади парламентською більшістю", - сказав депутат.

Скріпничук також вважає, що проголосувавши за цей закон депутати "надали допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України", діяли на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності України і тому їх дії носять ознаки державної зради.

"Таким чином, зазначений закон можна вважати результатом злочинних діянь організованої групи, спрямованих проти основ національної безпеки України", - вважає чиновник.

Він також послався на чітку позицію жителів області з приводу єдиної державної української мови.

Як повідомлялося, Івано-Франківська облрада заявила, що закон про мови не підлягає виконанню на території області.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування