Покращення від Азарова відчули менше чверті українців - опитування

Середа, 14 листопада 2012, 13:21

Майже кожен другий українець, а саме 46%, говорить про погіршення життя за уряду Миколи Азарова. Лише 24% відчули покращення.

Про це свідчать результати репрезентативного опитування DW-Trend, яке провело українське відділення соціологічного інституту IFAK на замовлення "Deutsche Welle".

Згідно з опитуванням, прослідковується чітка різниця між західною Україною й центральними областями, з одного боку, та українськими Півднем і Сходом – з іншого.

"Партія регіонів президента Віктора Януковича та прем'єра Миколи Азарова традиційно користується більшою підтримкою на Півдні та Сході. Там про поліпшення життя говорить 31% респондентів. 32%, однак, визнали, що жити стало гірше", - йдеться в дослідженні.

Водночас на Заході країни, де переважна більшість підтримує опозиційні партії, 67% говорить про погіршення й лише 31% про поліпшення умов життя внаслідок діяльності уряду.

На думку 56% опитаних, найголовнішим завданням нового уряду є збереження й створення робочих місць. Серед тих, хто серйозно хвилюється за робочі місця, найбільше молоді віком від 18 до 29 років (69%).

Іншими нагальними завданнями нового уряду, на думку українців, є збереження стабільних споживчих цін (53%), боротьба з корупцією та свавіллям органів влади (51%), підвищення якості медичного обслуговування (42%).

Через брак перспективи на членство в Євросоюзі, а також через економічну залежність від Росії більшість українців підтримує швидше східну орієнтацію їхньої країни. Так, 54% опитаних (в основному на сході країни) виступають за розбудову відносин з Росією та іншими країнами СНД.

За розвиток відносин з країнами ЄС виступають лише 36%.

У мовному питанні українці, як і раніше, розколоті. 47% вимагають активнішої підтримки з боку держави російської мови. На державній підтримці для української мови наполягають 63%.

Як і очікувалося, чітка більшість (73%) жителів західних і центральних областей висловилась на користь української мови. Навіть на Сході й Півдні, які вважаються швидше російськомовними, незначна більшість усе-таки виступила за державну підтримку для української, і лише 32% були проти цього.  

Опитування було проведене у жовтні. Українське відділення соціологічного інституту IFAK дослідило думку 1 тисячі українських громадян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...