МЗС Литви: Питання звільнення Тимошенко в країнах ЄС – символічне

Неділя, 16 червня 2013, 13:31

Від вирішення справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко залежить ставлення деяких країн Європейського Союзу до підписання угоди про асоціацію з Україною.

Про це в інтерв`ю "Інтерфакс-Україна" заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкевічюс.

Коментуючи результати поїздок до Парижа і Берліна щодо позиції цих країн до підписання угоди про асоціацію, Лінкевічюс зазначив: "І в Берліні, і в Парижі, так само, як і в Києві, ми говорили про те, що має бути прогрес у трьох основних сферах, про які всім відомо".

При цьому він уточнив, що "питання Юлії Тимошенко в деяких країнах сприймають як символ".

"Це може подобатися чи ні, але це - факт, так це сприймається. Від того, як вирішиться ця проблема, і залежить ставлення цих країн (до підписання угоди про асоціацію)", - додав глава МЗС Литви.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи йдеться про поліпшення ситуації з Тимошенко чи про її звільнення, міністр повторив, що "для деяких його колег це - символ".

"Ув'язнення колишнього політичного опонента, незважаючи на всі аргументи, виглядає, м'яко кажучи, не дуже добре, навіть дуже погано. І поліпшення умов - це лише фрагмент. Суть не в цьому. Звісно, найкраще, якщо питання вирішилося б звільненням, тим паче що ми знаємо, що стан її здоров'я не дуже хороший", - наголосив він.

На думку Лінкевічюса, найкраще вирішення питання з приводу вибіркового правосуддя – "звільнити, щоб не було більше забобонів, які існують (на адресу України - УП)".

"Треба дивитися на факти тверезо і сприймати їх так, як вони є, а не представляти їх кращими, як хочеться", - додав міністр.

Як відомо, 30 квітня 2013 року Європейський суд з прав людини визнав незаконним та політично мотивованим арешт Тимошенко 5 серпня 2011 року у рамках судового розгляду так званої "газової" справи та подальше її тримання під вартою.

У свою чергу Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що рішення Євросуду з прав людини не вимагає звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

У проекті нової резолюції США сенатори закликають владу України звільнити екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.

Однак тональність нової резолюції відрізняється від попередньої: питання про санкції вже не підіймається. При цьому висловлюється "віра і надія, що майбутнє України буде спиратися на більш тісні зв'язки з Європою, США і співтовариством демократичних держав".

Документ, спрямований до комітету з міжнародних відносин, може бути розглянутий сенатом у вересні.

У грудні 2012 року сенатори закликали Держдепартамент США і ОБСЄ "надати спільний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування