Міжнародна федерація журналістів – УНІАНу: припиніть цькування

П'ятниця, 30 серпня 2013, 14:26

Міжнародна федерація журналістів та її європейська група, Європейська федерація журналістів, закликають припинити переслідування журналістів української агенції УНІАН.

У своїй заяві вони висловлюють глибоку стурбованість поганим менеджментом, політичним втручанням і цензурою в Українському національному інформаційному агентстві (УНІАН).

Так федерації журналістів реагують на повідомлення про те, що днями п'ятьом журналістам УНІАН, які у жовтні 2012 року брали участь у протестах проти цензури і "рейкових" історій у агенції, заблокували доступ до робочих місць і перемістили в інший відділ та інше місце.

"Ми приголомшені кричущим переслідування цих журналістів. Керівництво УНІАН проігнорувало колективну угоду і натомість карає їх за відстоювання правди і змушує мовчати", - сказав президент Міжнародної федерації журналістів Джим Боумела.

"Це зарозуміле зловживання владою – останнє у серії дій керівництва УНІАН, яке продовжує нападати на незалежну і критичну журналістику у провідній агенції країни", - додав він.

У журналістських федераціях зазначають, що рішенню про переведення п'яти журналістів передували низка поганих управлінських рішень протягом останнього року. Зокрема, у листопаді минулого року двох журналістів оштрафували за критичний матеріал про президента, а в лютому цього року було посилено політичне втручання у діяльність агенції.

У відкритому листі від 28 серпня 5 працівників УНІАН заявили, що рішення про їх переміщення було "переслідуванням" і спробою ввести "повну цензуру" в УНІАН.

Незалежна медіапрофспілка України заявила, що останнє рішення керівництва УНІАН жорстоко порушують трудові права журналістів і завдають шкоди репутації агентства.

Президент Європейської федерації журналістів Могенс Блічер - Б'єррегард заявив: "Ми глибоко стурбовані тим, що репутація цього агентства, яке колись мало довіру і повагу фахівців та громадськості, руйнується політичним втручанням".

"Атмосфера страху і цензури, яка й далі поширюється в УНІАН і загалом українських ЗМІ, має припинитися", - додав він.

"Ми пропонуємо підтримку колективу й журналістам УНІАН у їхній боротьбі в агентстві за незалежну журналістику як суспільне благо, і ми закликаємо керівництво УНІАН припинити цю кампанію цькування своїх співробітників", - наголосив президент ЄФЖ.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування