Рада з другої спроби просунула зміни до Конституції щодо "незалежності" суддів

Четвер, 10 жовтня 2013, 11:44

Верховна Рада попередньо схвалила законопроект про зміни до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів, який називають одним з так званих "євроінтеграційних" законів.

За таку постанову про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до закону проголосували спочатку 244  депутатів.

Однак опозиція заявила про кнопкодавство: регіонал Рудьковський проголосував за сусіда.

"Рудьковський, що ви там наробили, я ж просив всіх персонально голосувати", - відреагував на це Рибак і поставив питання на переголосування.

Після цього за постанову проголосували знову 244 депутати.

Перед голосуванням під час обговорення радник президента Андрій Портнов, який доповідав закон, знову наголосив, що Венеціанська комісія підтримала законопроект.

Також він наголосив, що проект містить ті ж позиції, на яких наполягає опозиція: Укази про призначення судді президент підписуватиме лише на підставі подань Вищої ради юстиції.

"Президент лише легітимізуватиме рішення. Саме це пропонує і опозиція в своєму проекті", - зазначив він.

Крім того, він зазначив, що співдоповідачки ПАРЄ "закликали  всі політичні сили України прийняти запропоновані зміни". Крім того, він з посиланням на співдоповідачів ПАРЄ повідомив, що "жоден інший законопроект до Венеціанської комісії не надходив".

У свою чергу депутат від "Батьківщини" Сергій Соболєв заявив, що апарат Верховної Ради відмовився реєструвати їхній альтернативний законопроект, який вони подавали за підписом 165 народних депутатів.

"165 депутатів від опозиції своєчасно попробували зареєструвати проект, але дивна ситуація – апарат ВР не реєструє проект 165 депутатів", - сказав він.

Крім того, Соболєв наголосив, що в разі підтримки проекту у першому читанні, зміни, яких вимагає опозиція, внести у нього буде неможливо.

У відповідь на це спікер Володимир Рибак заявив, що "відповідно до регламенту альтернативний проект подається лише протягом 14 днів після надання народним депутатом проекту про внесення змін до Конституції".

"Оскільки проект закону, який ми розглядаємо, було вручено на розгляд депутатам на засіданні 4 липня 2013 року, а ви законопроект від опозиції внесли тільки на 2 місяці пізніше восени, то я прошу з трибуни треба казати правду", - заявив Рибак.

Раніше депутат від Свободи Ігор Мірошниченко не виключав, що опозиція може заблокувати роботу парламенту у зв'язку з бажанням більшості проголосувати цю постанову.

За процедурою наступний розгляд проекту має відбутися на наступній сесії і набрати 300 голосів у тому випадку, якщо до нього не будуть внесені зміни.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування