Дадаєв визнав провину у вбивстві Нємцова і заарештований - російські ЗМІ

Неділя, 8 березня 2015, 14:13

Заступник командира батальйону "Північ" (входить до структур МВС Чечні) Заур Дадаєв визнав свою провину у причетності до вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова і заарештований рішенням суду до 28 квітня.

Про це повідомляє РІА Новости.

Згідно з повідомленням, під час оголошення рішення про арешт Дадаєва суддя заявила, що його провина підтверджується його ж свідченнями. 

При цьому у Твіттері "Казахстан Online" повідомляють, що Дадаєв повідомив, що діяв у парі з Алхановим, який раніше підірвався на  гранаті у Грозному

Термін слідства у справі про вбивство Нємцова встановлено до 28 квітня. 

Суддя ухвалила рішення про арешт Дадаєва на основі побоювань слідства, що підозрюваний може сховатися від слідства, погрожувати свідкам або знищити докази.

За даними слідства, Дадаєв Заур Шаріповіч 1986 року народження, в даний час не працює, проживає в місті г.Малгобек республіки Інгушетія, пише Медиазона.

Дадаєву висунуто  звинувачення за статтею 105 частина 2 пункт "ж" і "з" (вбивство, вчинене організованою групою з корисливих мотивів або за наймом, а так само поєднане з розбоєм, здирством або бандитизмом), а також статтею 222 КК (незаконне придбання, зберігання і перевезення зброї).

Слідство просило заарештувати його до закінчення терміну слідства 28 квітня. 

Обвинувачений із запобіжним заходом не погодився. На запитання журналістів, чи вважає він себе невинним, Дадаєв "чув запитання, уважно подивився на журналіста і промовчав".

Зазначимо, батальйон "Північ", в якому служив Дадаєв, було створено у 2006 році,  він входить до 46-ї окремої бригади оперативного призначення Внутрішніх військ.

У 2010 році лідер Чечні Рамзан Кадиров і тодішній глава МВС Рашид Нургалієв вручили Зауру Дадаєву орден Мужності, присвоєний указом президента Росії Дмитра Медведєва.

Разом з тим під час засідання щодо запобіжного заходу для підозрюваних Губашева Шагіда, 1983 року народження, Тамерлана Ескерханова, 1980 року народження, Бахаєва Хамзата, 1969 року народження слідчий заявив, що вони звинувачуються за пунктами "ж", "з" частини 2 статті 105 і статтею 222 КК.

Бахаєв і Ескерханов були затримані 8 березня в 2:20 ночі, Губашев - 7 березня в 21:00. 

"Обвинувачені заперечують причетність до даних діянь, однак вона підтверджується результатами оперативно- розшукової діяльності та даними слідства", - заявив слідчий і попросив взяти підозрюваних під варту, так як вони можуть сховатися, продовжити злочинну діяльність і так далі.  Прокурор підтримав клопотання слідства.

Також прокурор зазначив, що не всіх співучасників злочину встановлено і затримано. 

Обвинувачений Губашев заявив, що не скоював жодного злочину.

"У мене виразка дванадцятипалої кишки", - заявив він. 

У свою чергу Бахаєв заявив, що "ні в якій мірі не брав участь в цьому, ні одним рухом, ні про що не знав, знаходився вдома, коли приїхали співробітники (поліції), не намагався втекти. Я єдиний годувальник шістьох дітей".

Ескерханов також заявив, що не згоден із затриманням. "Я в момент злочину знаходився на робочому місці", - заявив він.

Адвокат Ескерханова заявив, що жоден з інших фігурантів не вказував на причетність його підзахисного до вбивства, і просить більш м'якою запобіжного заходу.

Дружина Ескерханова на дев'ятому місяці вагітності. Його ахист також вказує на хронічні захворювання підозрюваного - пієлонефрит і відсутність однієї нирки.

Як відомо,  в ніч на 28 лютого у Москві  вбито російського опозиціонера Бориса Нємцова. Невідомий чотири рази вистрілив в політика. Від поранень Нємцов помер на місці. 

В інтерв'ю від 10 лютого Нємцов заявляв, що побоюється, що президент Росії Володимир Путін "замовить" його за опозиційні висловлювання.

Вбивство Нємцова відбулося за день до опозиційного маршу "Весна", запланованого на 1 березня. 

Президент РФ Володимир Путін заявив, що буде зроблено все, щоб "організатори і виконавці підлого і цинічного вбивства" Бориса Нємцова отримали заслужене покарання. 

Правоохоронні органи оголосили про винагороду у 3 млн рублів за інформацію, яка допоможе розкрити вбивство опозиційного політика.

Лідери країн ЄС та США засудили вбивство Нємцова та   заявили, що очікують від РФ повного і прозорого розслідування його загибелі. Як заявив держсекретар США Джон Керрі, загибель Нємцова відобразиться на Росії та світові. 

У Росії провину за смерть Нємцова представники громадськості та опозиціонери покладають на президента РФ.

РІА Новости, Медиазона

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування