Доповідь Нємцова: У Росію виїхали як мінімум 220 трун з російськими військовими

Вівторок, 12 травня 2015, 12:05

За дві хвилі масової загибелі російських солдатів на Донбасі, у Росію повернулося не менш 220 трун.

Про це говориться в доповіді "Путін. Війна", яку має "Українська правда".

Доклад підготували товариші вбитого російського опозиціонера Бориса Нємцова на основі зібраних ним матеріалів.

На початку лютого 2015 року до Бориса Нємцову звернулися громадяни, що представляють інтереси родички загиблих на Донбасі російських солдатів. Вони просили допомоги в тому, щоб добитися від Міноборони РФ виплат їх родинам. Співрозмовники Нємцова, з посиланням на родичів солдатів, допомогли відновити хронологію введення російських військ на територію України.

За їхніми словами, масово російські солдати гинули на сході України у два періоди. Перша хвиля трун пішла в Росію влітку 2014 року під Іловайськом.

"Значна кількість загиблих солдатів була зафіксована, зокрема, у боях за місто Іловайськ. За найскромнішою оцінкою, у Росію повернулося не менш 150 трун з позначкою "Вантаж-200", - сказано в доповіді.

Тоді, за інформацією джерел Нємцова, родичка загиблих одержала в якості компенсації по 3 мільйони рублів, на заміну давали підписки про нерозголошення під загрозою кримінального переслідування.

Друга хвиля масової загибелі російських солдатів була під Дебальцевим. Тоді їх загинуло не менше 70 людей. Родинам цих загиблих виплата компенсацій здійснена не була.

"Родичка почала висловлювати невдоволення й шукати юристів, які змогли б захистити їх права (завдяки цьому інформація й дійшла до Нємцова). При цьому виступати привселюдно вони боялися через підписки про нерозголошення", - відзначили в доповіді.

Як запевняють джерела Нємцова, кримінальна справа проти багатодітної матері Світлани Давидової за обвинуваченням у державній зарід на користь України мала на меті залякати тих родичів загиблих солдатів, які думали про контакти з журналістами.

Принаймні, родинам загиблих солдатів нерідко наводили цю справу в приклад і погрожували кримінальним переслідуванням у випадку розголошення відомостей про обставини загибелі їх родича.

Незважаючи на те, що обіцяні виплати так і не були здійснені, родини російських солдатів відмовилися від публічних заяв. Більше того, убивство Бориса Нємцова переконало їх відмовитися від будь-яких вимог до російської влади. Причина тому — страх кримінального переслідування й побоювання за власні життя.

"Якщо Нємцова розстріляли біля стін Кремля, то з нашими підзахисними в Іваново можуть зробити взагалі що завгодно. Ніхто й не помітить", — сформулював авторам доповіді загальну позицію родичів юрист, що представляє інтереси родин двох загиблих десантників.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
Усі новини...