У НАБУ не хочуть братися за справи, які були до створення бюро

Понеділок, 14 грудня 2015, 13:36

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник висловлюється за те, щоб корупційні справи, порушені до 4 грудня, далі вела прокуратура.

В інтерв'ю Ліга.net він розповів, що його відомство ризикує загрузнути у справах, порушених до створення Антикорупційного бюро.

"У Єдиному реєстрі досудових розслідувань уже зараз зареєстровано величезну кількість справ, які нібито підслідчі НАБУ. Є ризик, що їх будуть намагатися передати нам усі одночасно, щоб заблокувати роботу", - сказав Ситник.

Щоб цього уникнути, буде запропоновано кілька перехідних положень у КПК, уточнив він.

"Усе ускладнюється тим, що Бюро вже працює, ми оголосили набір другої хвилі детективів – у першій половині січня в нас буде сто нових співробітників. Тож потенціал для розширення в нас уже є, і він зростатиме. Але в САП (Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі - ред.) поки тільки три прокурори. І вона не може взяти на контроль більше справ, ніж допускає навантаження на співробітників", - сказав Ситник.

"Тому ми домовилися з Назаром Холодницьким (головою Антикорупційної прокуратури) співвідносити кількість одночасно розслідуваних нами справ зі збільшенням числа прокурорів. Холодницький дуже активно взявся за формування антикорупційної прокуратури. Наступного тижня вони відкривають конкурс на посади рядових співробітників, а ми саме тестуємо другу хвилю детективів", - повідомив він.

"Будемо швидко й синхронно зростати. Але якщо раптом на нас скинуть 30-40 тисяч томів чужих розслідувань, зрозуміло, що вже розпочата робота Бюро буде як мінімум ускладнена", - заявив Ситник.

Він зазначив, що зараз цю проблему обговорюють із генпрокурором, і "цілком конструктивно".

"Ми хочемо ті справи, які було порушено до 4 грудня – тобто, до того, як ми зареєстрували наші перші розслідування, – залишити у веденні Генеральної прокуратури", - сказав керівник НАБУ.

"Я знаю, що там є серйозне просування у справах Майдану, – це саме те, про що Сергій Горбатюк говорив, – і забирати ці справи в його групи, щоб передати нам, буде цілковито неправильно. Усе неминуче загальмується через цю передачу", - додав він.

"Тому ми й пропонуємо внести в КПК перехідні положення, які дозволять залишити корупційні справи, порушені до 4 грудня, у прокуратурі. Те, що порушено згодом, – це розслідуємо ми", - сказав Ситник.

Він нагадав, що в антикорупційного прокурора є право передавати у ведення Бюро старіші справи – наприклад, "якщо є великий суспільний резонанс у якійсь справі" його підслідності.

На запитання, чи означає це, що "справа діамантових прокурорів" не входить у компетенцію Бюро, Ситник сказав: "Входить, але ми хочемо врегулювати процедурні питання на перехідний період".

"Якщо Рада відхилить пропозиції, які ми щодо цього зробили, будемо думати, як ці справи приймати. До того ж, потрібно враховувати, на якій стадії провадження ці справи перебувають. У ЗМІ було повідомлення Сакварелідзе, що за цими справах уже йде ознайомлення підозрюваних з матеріалами – ну, і який сенс на цьому етапі передавати їх у Бюро?", - сказав він.

"Це буде знову затримка, а справи чекають у суді вже дуже давно. Суспільство наполягає, щоб у них була поставлена крапка, а поставити її може лише суд", - заявив Ситник. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News