У США пояснили, що Обама мав на увазі, називаючи Україну "клієнтом" РФ

Четвер, 14 січня 2016, 08:29
У США пояснили, що Обама мав на увазі, називаючи Україну клієнтом РФ
wikimedia.org

Президент США Барак Обама у промові перед Конгресом говорив про тривалі зусилля Росії з підтримки режиму Віктора Януковича та дестабілізації України після зміни влади.

Про це йдеться у відповіді Державного департаменту США за підписом заступника речника Держдепу Марка Тонера на запит журналіста "Укрінформу" з проханням прокоментувати значення вислову Обами про Україну під час промови у вівторок.

"Президент (Обама) у своєму виступі мав на увазі попередні довготривалі зусилля Росії щодо зміцнення режиму колишнього президента Януковича для того, щоб завадити Україні просуватися далі в напрямку інтеграції з Європою, а також нинішню (російську) окупацію Криму, її (РФ) широкомасштабні зусилля на підтримку озброєних груп, що діють в східній Україні та інші зусилля, спрямовані на дестабілізацію країни", - йдеться в документі.

При цьому зазначається, що впродовж останніх двох років "Сполучені Штати працюють у тісній взаємодії з європейськими та міжнародними партнерами, щоб допомогти Україні відстояти свою демократію й територіальну цілісність".

У Держдепі США запевнили, що в Вашингтоні "як і раніше мають тверду прихильність у наданні допомоги українському народові побудувати країну – мирну, процвітаючу та вільну в обранні власної долі".

Посадовець Білого дому також сказав "Радіо Свобода", що Обама "згадував про попередні тривалі намагання Росії зміцнити режим колишнього президента Януковича як спосіб не дати Україні продовжити інтеграцію з Європою".

У промові також малися на увазі "нинішня окупація (Росією) Криму й її широкосяжні зусилля на підтримку збройних угруповань, що діють на сході України, та інші зусилля з метою дестабілізувати Україну", сказав посадовець, імені якого не називають відповідно до протоколу Білого дому.

Як повідомлялося, президент США у виступі перед американським Конгресом зі щорічним посланням, серед іншого, сказав: "Навіть попри падіння своєї економіки, Росія витрачає значні ресурси на підтримку України та Сирії – країн-клієнтів, які вислизають з її орбіти" (в оригіналі: "Even as their economy contracts, Russia is pouring resources to prop up Ukraine and Syria – client-states that they saw slipping away from their orbit").

При цьому слів "країн-клієнтів" ("залежних країн" у іншій трактовці) у підготовленій версії промови, опублікованій Білим домом, не було – імовірно, це Обама додав від себе спонтанно. Однак саме ці слова викликали обурення оглядачів і дипломатів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування