Шокін саботує реформи - член Харківської правозахисної групи

Четвер, 7 січня 2016, 14:11
Шокін саботує реформи - член Харківської правозахисної групи

Генпрокурор України Віктор Шокін саботував останній раунд реформ у органах прокуратури, через що під виглядом нової дієздатної системи збереглася стара.

Про це йдеться у висновках члена Харківської правозахисної групи Галі Койнаш, опублікованих на сайті Атлантичної ради.

На її думку, "безпрецедентна реформа", про яку говорив Шокін у новорічному зверненні до колег, насправді – лише "косметичні" зміни.

Койнаш вважає, що занепокоєння громадськості тим, що Шокін є представником "старої гвардії", виправдалися.

Закон щодо реформування органів прокуратури мав запрацювати 25 квітня 2015 року, але запуск його положень відклали до 15 квітня 2016 року.

Конкурсний відбір місцевих прокурорів передбачав оновлення кадрів. Однак якщо спершу 60% кандидатів були "аутсайдерами" – людьми не зі старої системи, то після двох етапів незалежного тестування їх залишилося лише 22%. А після інтерв’ю з кандидатами з боку відбіркової комісії, де 4 членів – люди Шокіна, а 3 – від парламенту, лише 3% успішних кандидатів були "аутсайдерами".

А після "останнього слова" Шокіна сторонніх кандидатів не лишилося зовсім, пише Койнаш.

За словами заступника генпрокурора Віталія Каська, якого право захисниця вважає чи не єдиним із реформаторів, 84% місцевих прокурорів, призначених Шокіним, раніше були районними прокурорами і переважно працювали на таких посадах за президентства Віктора Януковича.

Койнаш визнає, що проти конкретних людей немає доказів, але сама статистика підриває віру в реформи. Депутат Єгор Соболєв назвав це просто "ротацією" старих кадрів.

Експерт констатує розчарування в середовищі громадських активістів, яких фактично витиснули з процесу реформування прокуратури, тоді як Шокін вдається до "косметичних" або половинчастих заходів. Недовіра наростає і в Україні, і в Євросоюзі, пише Койнаш.

Втім, проблема не лише в кадрах, але й у незалежності прокурорів.

Навіть створення Генеральної інспекції внутрішніх розслідувань та безпеки ГПУ експерт вважає контраверсійним.

Так, Олександр Банчук із Інституту правових і політичних реформ стверджує, що Генпрокуратура лобіює законопроект, який убезпечив би прокурорів від нагляду Національного бюро з боротьби з корупцією та Державного бюро розслідувань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування