У ФСБ є план із нейтралізації Меджлісу – ЗМІ

Середа, 1 червня 2016, 16:04

Управління Федеральної служби безпеки Росії в анексованому Криму навесні 2015 року розробило 3-річний план нейтралізації Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це йдеться в таємному листі першого заступника начальника управління ФСБ РФ щодо Криму Рустема Ібрагімова до ставленика Кремля на півострові Сергія Аксьонова від 28 квітня 2015 року, яке публікує ЛІГА.net.

У листі йдеться, що керівництво Меджлісу кримськотатарського народу виступає проти "приєднання" Криму до РФ, "має антиросійські переконання" і "веде українську пропаганду". Також відзначається, що керівництво Меджлісу відмовилося співпрацювати з окупаційною владою.

Тому ФСБ запропонувало Аксьонову оголосити Меджліс "радикальною екстремістською організацією, діяльність якої несе загрозу РФ" і офіційно заборонити його.

За даними ФСБ, "керівництво Меджлісу не планує повертатися з материкової частини України до Криму", Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров керують ним через довірених осіб.

Тому Ібрагімов запропонував план на 2015-2018 роки для здійснення тиску на місцеве керівництво Меджлісу й схиляння його до співпраці з проросійською "владою".

У ФСБ є план із нейтралізації Меджлісу
У ФСБ є план із нейтралізації Меджлісу
План ФСБ щодо Меджлісу на 2015-2018 роки
План ФСБ щодо Меджлісу на 2015-2018 роки

Зокрема у ФСБ рік тому запропонували активізувати діяльність радикально налаштованих щодо кримських татар російських "патріотичних організацій".

Крім того, Аксьонову запропонували проводити "фільтраційну роботу" на адмінкордоні з материковою Україною – не допускати виїзду кримських татар із території Криму.

Також Ібрагімов рекомендував обшуки, рейди й зачистки "під виглядом пошуку злочинців" у місцях масового проживання кримських татар. Він радив забороняти масові збори кримських татар навіть із нагоди релігійних свят.

Крім того, згідно з документом, у ЗМІ вирішили проводити кампанію з "дискредитації Меджлісу і його керівників".

У ФСБ також сподівалися поступово "замістити" Меджліс організаціями кримських татар, безпечними для російської влади. Зокрема, на організацію "Къырым" на чолі з Ремзі Ільясовим покладалася роль організатора різних заходів.

"Успішна реалізація вищевказаного плану дозволить узяти під свій контроль діяльність громадських і політичних організацій національних меншин і етнічних груп…", – писав Ібрагімов Аксьонову.

Як відомо, 26 квітня підконтрольний окупантам суд визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією й заборонив його діяльність у РФ. Ще до того, 18 квітня, у Росії внесли Меджліс у перелік екстремістських організацій.

Після анексії Криму, з 2014 року, Росія пригноблює й переслідує кримських татар.

У травні цього року кримським татарам заборонили провести їхні акції до Дня депортації – ушанувати жертв депортації 18 травня в Криму можна було лише на акціях влади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування