Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Порошенко заявив, що підпише скандальні зміни до е-декларування

Понеділок, 27 березня 2017, 16:54

Президент Петро Порошенко планує підписати закон про внесення змін до е-декларування, але хоче створити робочу групу, яка перегляне суперечливі правки до нього.

Про це повідомив журналістам виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин після того, як разом з іншими представниками громадських організацій провів зустріч з президентом.

За його словами, голова держави відмовився ветувати суперечливий закон, пояснивши це тим, що він головнокомандувач і мусить позбавити військових клопоту заповнювати електронні декларації.

Проте, зазначив Юрчишин, президент пообіцяв ініціювати створення робочої групи, яка передивиться правки до закону, які зобов'язують громадські організації декларувати статки.

"Порошенко вважає нікчемними правки, які були внесені, і неякісними, і він готовий ініціювати створення робочої групи з напрацювання законопроекту, який ці правки суттєво перегляне, якусь частину з них виправить, і він готовий як президент, за умови погодження з ним цих правок, внести їх як невідкладні (на розгляд Ради – ред.)", - розповів керівник ГО.

У той же час прес-служба Порошенка повідомила, що під час зустрічі він наголосив на важливості підписання цього закону "через необхідність врахування інтересів сотень тисяч військовослужбовців, які зараз захищають Україну від російської агресії".

При цьому там підкреслили, що оскільки зобов’язання для заповнення електронних декларацій представниками громадських організацій з’являється лише з 2018 року, за пропозицією президента сторони домовилися створити робочу групу за участі представників громадських організацій, народних депутатів та представників Адміністрації президента з метою опрацювання узгоджених змін до цього закону.

"Глава держави наголосив на підтримці ініціатив неурядових організацій у сфері боротьби з корупцією. Він звернув увагу на неприпустимість будь-якого політичного тиску чи обмежень діяльності неурядових організацій в Україні", - зазначили у прес-службі.

Фото: прес-служба президента
Фото: прес-служба президента

Як повідомлялося, у понеділок вранці спікер Андрій Парубій підписав закон №6170, що змушує антикорупційні організації подавати е-декларації, та направив його на підпис президентові.

Як відомо, 23 березня Рада ухвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців-контрактників та мобілізованих бійців від обов'язку заповнювати електронні декларації.

Однак частина депутатів виступила проти закону і спробувала скасувати його. За словами голови антикорупційного комітету Ради Єгора Соболєва, під час ухвалення в закон з голосу було внесено багато правок, які зробили норму суперечливою. Зокрема, зазначив він, закон зобов'язує подавати електронні декларації не тільки чиновників, а й громадські організації з протидії корупції й усіх, хто пов'язаний з ними.

24 березня парламент поставив на голосування постанову про скасування суперечливого закону, але відповідне рішення не набрало достатньої кількості голосів.

Після цього народний депутат від БПП Мустафа Найєм запропонував президентові Петру Порошенку варіант, як виправити ситуацію - негайно внести в закон зміни, які скасують ці поправки.

Посольства Великої Британії та США заявили, що цей закон - "серйозний крок назад" для України.

Також із критикою закону виступив комісар ЄС з питань політики сусідства та розширення Йоханнес Ган.

Євген Кізілов, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування