Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Адвокат: Клих спить на підлозі, їжею незадоволений, сподівається на обмін

Неділя, 17 грудня 2017, 16:46
Адвокат: Клих спить на підлозі, їжею незадоволений, сподівається на обмін

Політв'язень Станислав Клих, який відбуває покарання у колонії в Росії (м.Верхньоуральськ), спить на підлозі, скаржиться на харчування та сподівається, що його обміняють разом з іншими полоненими.  

Про це повідомив адвокат колегії адвокатів м. Магнитогорська Валерій Кондратьєв у довідці-звіті про відвідування Клиха 7 грудня, яку оприлюднила російська правозахисниця Тетяна Щур.

За словами адвоката, адміністрація колонії "з огляду на статус Клиха, приділяє підвищену увагу до умов його утримання, намагається оперативно реагувати на його скарги".

"Йому видано новий матрац, немає обмежень на користування послугами магазину, немає обмежень у листуванні з родичами", - повідомив Кондратьєв.

Згідно з повідомленням, Клих підтвердив, що йому видали новий матрац, але "на ньому спати так само некомфортно через металеві частини ліжка", і спати він все одно продовжує на підлозі, через що продуло плече і шию.

"У зв'язку з цим Клиху потрібний ще один матрац. Зовні Клих виглядає нормально, каже, що коли почав купувати продукти - набрав вагу. Скаржився, що багато продуктів не купиш - дорого і ліміт на місяць становить 6000 рублів", - повідомив адвокат.

"Клих висловив невдоволення в плані харчування - що їжа не смачна, одноманітне меню і маленькі порції. З його слів, рани на ногах, які не загоювалися, і пролежні почали зарубцьовуватися", - додав Кондратьєв.

"Він також дізнався, що його буде відвідувати психолог від консульства, сказав, що йому це необхідно", - додав Кондратьєв.

"Після оприлюднення адреси місця перебування Клиха в колонії до нього почали надходити листи підтримки від громадян, навіть з США", - зазначив Кондратьєв.

Клих повідомив, що мало пише додому "через одноманітність побуту, писати просто нічого, немає бажання".

"Клих висловив подяку, що про нього пам'ятають, влаштовують різні акції, протести, озвучують його проблему по ТБ, у пресі, і сподівається на якнайшвидший обмін і повернення на батьківщину. Це допомагає йому не падати духом і додає сили", - зазначив адвокат.

Як відомо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва заперечують всі обвинувачення, Клих заявив, що взагалі ніколи не був в Чечні.

З в’язниці Клиха перевели до лікарні у Магнітогорську.

Омбудсмен України  Валерія Лутковська звернулася до російської колеги з проханням знайти українця. Пізніше з’ясувалося, що він перебував у психіатричній лікарні.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування