Радбез ООН відхилив резолюції США і РФ щодо Венесуели

Четвер, 28 лютого 2019, 23:28

Росія і Китай у четвер на засіданні Радбезу ООН застосували право вето під час голосування по проекту резолюції США щодо Венесуели, проект, запропонований Москвою, також не підтримали.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що варіант Сполучених Штатів передбачав проведення вільних виборів у Венесуелі під наглядом міжнародних спостерігачів. 

У проекті резолюції також передбачалось, що генсек ООН має допомогти в організації таких виборів. Крім цього, проект передбачав необхідність безперешкодної доставки у країну гумдопомоги.

РФ та Китай наклали вето на проект резолюції США.

"Ми серйозно стурбовані тим фактом, що сьогоднішня зустріч може бути використана в якості кроку для підготовки до реального, а не гуманітарного втручання", - заявив представник РФ у Радбезі Василь Небензя.

Водночас Радбез ООН не підтримав запропонований РФ проект резолюції щодо Венесуели.

У документі, який підготувала РФ, йдеться, що кризу у Венесуелі повинні вирішити мешканці країни, а спроби зовнішнього втручання та погрози застосувати силу з боку інших країн є неприпустимими.

За текст резолюції РФ проголосували лише 4 країни, зокрема - Росія та КНР.

Нагадаємо:

  • У січні кілька країн на чолі зі Сполученими Штатами визнали тимчасовим президентом країни Хуана Гуайдо, президента Національних зборів Венесуели.
  • У відповідь Мадуро, якого США оголосили нелегітимним, заявив, що розриває дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами, і наказав американським дипломатам залишити країну протягом 72 годин. Він також наказав венесуельським дипломатам залишити США.
  • Пізніше міністерство закордонних справ Венесуели опублікувало заяву про припинення цих видворень і запропонувало провести переговори зі США.
  • Європейський парламент визнав Хуана Гуайдо законним тимчасовим президентом Венесуели відповідно до Конституції країни.
  • ЄС закликав якомога швидше провести дострокові вибори у Венесуелі, в іншому випадку пообіцяв визнати лідера опозиції в якості керівника країни.
  • Мадуро категорично відхилив заклик європейських країн призначити дострокові вибори президента, після того, як лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим лідером країни.
  • Мадуро заявив, що не виключає, що в результаті політичної кризи в Венесуелі спалахне громадянська війна.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: