Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський: Тиску Трампа не було, я лиш хотів його затягти в Україну

Четвер, 10 жовтня 2019, 10:44
Зеленський: Тиску Трампа не було, я лиш хотів його затягти в Україну

Президент Володимир Зеленський заявляє, що під час телефонної розмови у липні він ставив собі за мету "затягти" президента США Дональда Трампа в Україну і що Трамп тоді жодним чином не тиснув на нього.

Джерело: відповідь Зеленського на запитання під час спілкування на фудмаркеті у Києві.

Пряма мова: "Дзвінок ніяк не міг впливати на наші стосунки зі США. У нас було кілько дзвінків з президентом США, і я прекрасно розумів, що для нас завдання зробити ці "втомлені" стосунки між Америкою і Україною – втомлені від питання "А куди ми витрачаємо гроші?", бо це гроші платків податків і для них це святі речі – цей дзвінок впливав на одне: я розумів, що нам треба добитися зустрічі, що я хочу йому показати нашу команду. Я хотів його затягнути в Україну".   

"У спілкуванні з президентом Трампом я йому сказав, що у нас буде можливість зустрітися у Варшаві, і я йому сказав по телефону: "Я пропоную вам після Варшави заїхати в Україну". Для мене це була справа важка, але обов’язкова, бо я хотів, щоб він приїхав. Знаєте, це як у часи різних імператорів, коли вони переодягались і приходили до людей подивитися, як народ живе. Я хотів, щоб ця людина – президент такої потужної країни і стратегічного партнера України – переодяглась у людину звичайну, щоб вона побачила (Україну зсередини, – ред.)"

"Зі зброєю наші дзвінки, з історією з "Бурізмою" ніяк не були пов’язані".   

 
Фото Ельдара Сарахмана, УП 

Деталі: Зеленський розповів, що під час зустрічі у Нью-Йорку сказав Трампу, щоб той уважно подивився на його команду, що вони не схожі на корупціонерів, і просив, щоб Білий дім змінив свою риторику і перестав говорити про Україну як про країну, де процвітає корупція.

За словами президента України, військову допомогу Україні США заблокували ще до його телефонної розмови з Трампом, і що він навіть про це не знав на момент розмови.

Зеленський запевняє, що про заблокування допомоги дізнався уже пізніше від міністра оборони і вирішив, що підніме це питання на вересневій зустрічі у Варшаві і що таки підняв його під час розмови з віце-президентом США Майком Пенсом.  

Президент розповів, що після цієї розмови з Пенсом Америка розблокувала допомогу і ще додала 140 мільйонів.

За словами Зеленського, він не перевіряв чи співпадає стенограма липневої розмови з Трампом, опублікована Білим домом, з українською версією, але висловив думку, що співпадає. Він додав, що основні акценти розмови були, щоб в України була потужна підтримка з боку США і щоб відбулася зустріч двох президентів.

Знати більше Байден, Злочевський та Манафорт. Як давня українська історія може погубити Трампа 

Чи шантажував Трамп Зеленського. Повний текст розмови

"Імпічмент на тлі Зеленського: які звинувачення висунули Дональду Трампу"

Передісторія:

  • На початку вересня видання "The Washington Post" повідомило, що президент США Дональд Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського відкрити справу щодо сина свого конкурента на виборах-2020 Джо Байдена.
  • Увагу до цього посилило рішення адміністрації Трампа видати військову допомогуУкраїні після затримки, яка засмутила членів Конгресу з обох партій.
  • Після цього у США заговорили про імпічмент Трампа
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між Трампом і Зеленським. 
  • Президент США Дональд Трамп вимагає провести голосування в Палаті представників з питання імпічменту до того, як Білий дім надасть всі документи, які вимагають демократи.
  • За процедурою, якщо Палата представників підтримає імпічмент президента, ця ініціатива опиниться у Сенаті США, де Республіканська партія, що підтримує Трампа, має більшість. 
  • На думку Трампа, Палата представників США, найімовірніше, проголосує "за" його імпічмент.  

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: