Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сербський суд відмовив Україні в видачі колишнього генерала СБУ Наумова

Середа, 12 липня 2023, 15:05
Сербський суд відмовив Україні в видачі колишнього генерала СБУ Наумова
Андрій Наумов у Вищому суді міста Ниш (Сербія), 6 липня 2023 року, фото "Радіо Свобода"

У Сербії Вищий суд міста Ниш відхилив запит про екстрадицію ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрія Наумова, якого в Україні підозрюють у державній зраді, шахрайстві та зловживаннях.

Джерело: журналісти Балканської служби "Радіо Свобода" та проєкту "Схеми"

Деталі: 12 липня спеціальна рада суду міста Ниш ухвалила рішення відхилити запит України про екстрадицію колишнього співробітника СБУ та направила справу на подальший розгляд до Апеляційного суду як вищої судової інстанції. 

Терміну для ухвалення нового рішення немає.

Згідно з екстрадиційним запитом щодо Андрія Наумова, який є у розпорядженні "Схем", Офіс генерального прокурора України звернувся до Міністерства юстиції Сербії у вересні 2022-го року.

У запиті прокурори повідомили, що в Україні Наумову оголосили дві підозри: "у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем" та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Прокурори наголосили, що гарантують утримання Наумова під вартою в Україні та його повернення на територію Сербії для відбуття покарання за вироком сербського суду (який заслуховує справу щодо ймовірного відмивання ним грошей) і що кримінальне переслідування щодо експосадовця СБУ не є політично вмотивованим.

Сам Наумов під час судових засідань у Сербії заявляв, що побоюється за своє життя у разі повернення в Україну.

Нагадаємо: Андрій Наумов виїхав за кордон за лічені години до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 23 лютого 2022 року. Його діяльність правоохоронці розслідують за статтею "державна зрада".

Андрія Наумова заарештували 7 червня 2022 року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії.

Раніше Наумов фігурував у низці журналістських розслідувань про контрабандний імпорт та корупційні схеми на митниці.

У статусі начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ він фігурував у розслідуванні журналістів про набуття елітного майна, неспівставного з офіційними доходами держслужбовця.

В Україні Наумову оголосили дві підозри: "у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем" та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень. 

ДБР також розслідує, чи Наумов не збирав відомості про функціонування систем безпеки зони відчуження ЧАЕС та іншу інформацію "конфіденційного характеру". Він очолював Головне управління внутрішньої безпеки СБУ з літа 2019 року до липня 2021 року, а до цього керував "Центром організаційно-технічного та інформаційного забезпечення управління зоною відчуження".

ЗМІ повідомляли, що Наумов, який допоміг росіянам захопити ЧАЕС, може отримати притулок у Росії.

Підозрюваний у держзраді колишній голова Головного управління СБУ в АР Крим Олег Кулініч, якого підозрюють у співпраці з ФСБ РФ, лобіював призначення Наумова на посаду першого заступника голови СБУ і в приватних розмовах говорив про значний вплив Наумова на процеси в СБУ. 

Джерела УП ідентифікували Наумова ледь не як "гаманець" Івана Баканова, який очолював СБУ на момент вторгнення Росії.

Читайте також: Таємні матеріали СБУ: Хто замовив напад на "праву руку" Баканова і до чого тут брат Єрмака

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування