Єрмак: В України є план, але без допомоги США є великий ризик програти війну з Росією

Середа, 6 грудня 2023, 09:01
Єрмак: В України є план, але без допомоги США є великий ризик програти війну з Росією
Андрій Єрмак на нараді з військовими, ілюстративне фото Офісу президента

Київ закликав Конгрес США якнайшвидше проголосувати щодо пакету допомоги Україні, оскільки відтермінування надання Києву американської допомоги нестиме небезпеку того, що Україна програє війну з Росією.

Джерело: керівник Офісу президента України Андрій Єрмак у Вашингтоні, цитує "Голос Америки"; Офіс президента

Пряма мова: "Великий ризик (буде) того, що ми залишимося в тому ж становищі, в якому перебуваємо зараз. І, звісно, це унеможливить продовження зусиль зі звільнення (українських територій) і створить великий ризик програти цю війну".

Реклама:

Деталі: Так Андрій Єрмак описав у США 5 грудня ризики в разі затримки з наданням допомоги.

Єрмак заявив, що відмова від прямої бюджетної підтримки України становить загрозу, оскільки наступного року український уряд очікує дефіцит бюджету в розмірі $43 млрд.

"Звичайно, без цієї прямої бюджетної підтримки буде важко залишатися... на тих самих позиціях... щоб люди дійсно вижили... у ситуації, коли війна триватиме", – сказав він.

ВІДЕО ДНЯ

Єрмак, який уже вдруге за останні кілька тижнів перебуває з візитом у Вашингтоні, закликав Конгрес якнайшвидше проголосувати щодо пакета допомоги, заявивши, що в Києва є план на наступний рік.

Пряма мова: "У нас дійсно є план, і цей план... включає військові операції... охоплює дипломатичну діяльність і, звісно, охоплює нашу співпрацю у сфері комунікацій та інформації".

Деталі: Офіс президента повідомив, що в межах візиту до США Андрій Єрмак, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і міністр оборони Рустем Умєров зустрілися з головою комітету з закордонних справ Палати представників Конгресу США Майклом Макколом, головою комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу Майком Тернером і головою комітету зі збройних сил Палати представників Майком Роджерсом.

Передісторія:

  • 4 грудня представники Білого дому заявили, що у США закінчуються кошти на допомогу Україні, виділені раніше, і що відсутність подальшої допомоги може допомогти Володимиру Путіну перемогти у війні. Директорка Адміністративно-бюджетного управління США Шаланда Янг написала про це лідерам партій.
  • Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван закликав Конгрес підтримати запит Білого дому на додаткове фінансування для України, застерігши, що відмова проголосувати за нього допоможе РФ.
  • 5 грудня президент України Володимир Зеленський скасував онлайн-брифінг для американських сенаторів, під час якого мав розповісти про ситуацію на фронті та потреби Києва у зброї. Це сталося нібито через мінливу ситуацію війни.
  • У жовтні адміністрація Байдена попросила в Конгресу майже $106 млрд для фінансування допомоги Україні, Ізраїлю та гарантування безпеки кордонів США, але республіканці, які контролюють Палату представників із невеликою більшістю голосів, відхилили цей пакет.
  • Американські офіційні особи сподіваються, що їм все ж таки вдасться домогтися схвалення пакета, в рамках якого буде надано значну допомогу Україні.
  • 26 листопада народна депутатка від "Слуги народу" Марʼяна Безугла заявила, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нібито не надав ВР плану на наступний рік, але в НАТО запевнили, що українське військове керівництво має план ведення війни.

УП: Новину було доповнено після публікації.

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: