Кучма: Я на місці Януковича не став би балотуватися. Замість виборів у нас буде плебісцит з одним кандидатом

Понеділок, 6 грудня 2004, 13:11
Президент України Леонід Кучма у неділю заявив, що на місці прем'єра Віктора Януковича, якого він хотів би бачити своїм спадкоємцем, не брав би участь у повторному голосуванні, призначеному Верховним судом країни.

Кучма також звинуватив лідера опозиції Віктора Ющенка в затягуванні виборчої кризи, оскільки той порушив дану посередникам обіцянку дозволити внести в конституцію зміни, яких домагається Кучма, до нового голосування, уже призначеного на 26 грудня.

У своєму першому інтерв'ю з тих часів, як у країні почався бунт через суперечливі результати виборів, тепер скасовані, Кучма виглядав так, ніби він примирився з можливістю перемоги Ющенка у новому голосуванні. Але він висловив припущення, що вихід Януковича з боротьби може ускладнити Ющенку завдання подати свою перемогу як легітимну.

При цьому він пообіцяв провести радикальні політичні зміни, передавши частину повноважень від президента парламенту, фактично залишивши Ющенку, якщо той переможе, більш слабку президентську владу.

Кучма виключив можливість таких рішучих заходів, як уведення надзвичайного стану, якого, за його словами, наполегливо вимагає дехто у східній частині країни, яка підтримує Януковича. Він також виключив можливість скасування нових виборів.

"Вибори будуть проведені в повній відповідності із законом", – підкреслив він.

Однак він попередив, що Ющенку доведеться шукати політичний компроміс, інакше - у разі обрання виникає загроза патової ситуації, економічної кризи і втрати легітимності, особливо з урахуванням того, що Янукович має мільйони прихильників.

Янукович ще має висловитися привселюдно з приводу судового рішення, хоча його прес-секретар заявила, що він буде балотуватися. (В останні дні Янукович хворів, сказав Кучма, пояснюючи його мовчання.)

66-річний Кучма виглядав таким, що змирився, і навіть утомлений, але ще не відмовився від боротьби. Кучма потрапив під вогонь критики у середині країні і за кордоном, він ізольований від багатьох із тих, ким керував 10 років, він приголомшений демонстраціями, учасники яких б'ють у барабани і скандують: "Кучму – геть!".

Він здавався майже байдужим до прояву народних почуттів, які охопили Київ і значну частину країни в останні два тижні.

"Я завжди згадую 1917 рік, – сказав він. – Мрійники революцію затівають, фанатики її роблять, а користуються плодами негідники".

Кучма побічно визнав, що вибори 21 листопада супроводжувалися порушеннями, хоча засумнівався в їхніх масштабах, і заявив, що вірить у справжню перемогу Януковича. Кучма розкритикував рішення Верховного суду, назвавши його "політичним, а не правовим", але пізніше сказав, що і він, і Янукович підкоряться йому.

Однак, висловивши припущення, що Янукович відмовиться від участі, Кучма показав, що має намір керувати складним українським сплетінням влади і політики, бюрократії і бізнесу в останні тижні свого президентства.

Він ефективно робить це вже протягом десятиліття, незважаючи на обвинувачення в корупції і злочинах, які він відкидає.

"Хоча Янукович сказав, що буде балотуватися, я не знаю, – заявив він. – На його місці я не став би, із усіх точок зору. Я не виключаю, що замість виборів у нас буде плебісцит з одним кандидатом. Я не хочу сказати, що це вирішено, але ситуація розвивається саме так".

Вихід Януковича з боротьби залишить Ющенка без суперників. У цьому випадку йому знадобиться набрати 50% голосів, що не обов'язково удасться, з огляду на серйозні етнічні, регіональні і політичні розбіжності, винесені на поверхню кампанією по заміні Кучми.

Кучма відзначив, що боротьба, яка розгорнулася в ході брудної кампанії і двох турів голосування, йде не між Сходом і Заходом, як говорить багато хто, а за важелі правління Україною. Він згадав про колишніх керівників країни, гетьманів – воїнів, чию політичну владу символізувала щедро прикрашена булава.

"От що ми маємо сьогодні", – заявив він російською під час двогодинного інтерв'ю на урядовій дачі в околицях Києва, де він змушений працювати з тих часів, як демонстранти блокували будинок президентської адміністрації.

"Це боротьба не за Україну, – сказав він, – а за булаву".

На період президентства Кучми припала основна частина періоду незалежності України, здобутої в 1991 році після виходу з СРСР, але він явно втратив контроль над тим, що, за його планом, мало стати гладкою передачею влади наступнику.

Він звинувачує не себе, не свій уряд, не Центральну виборчу комісію, а двох кандидатів, а також тиск з боку США і Європи.

"Ми зайшли у глухий кут не самі, а з допомогою зовнішніх сил", - заявив він.

Хоча Верховний суд у п'ятницю, на превеликий подив, визнав перемогу Ющенка, розчистивши шлях для нового голосування, яке він, на переконання його прихильників, виграє, з висловлювань Кучми зрозуміло, що кризу аж ніяк не подолано.

Кучма обвинуватив Ющенка, який колись називав їхні стосунки як між батьком і сином, у віроломстві, заявивши, що той не дотримується угод, підписаних минулої середи під егідою європейських посередників.

Одна з цих угод передбачає зміни Конституції в обмін на закони про проведення нових виборів, а інша - зняття блокади з урядових будинків.

"Я не знаю, у якій іншій країні стали б терпіти таку обурливу поведінку", - сказав він про блокування будинків, відзначивши, що сперечався із цього приводу з держсекретарем Коліном Пауелом в телефонній розмові під час кризи. На питання про те, що сказав Пауел, він відповів: "Я думаю, ми зрозуміли один одного".

Але на вихідних політичне протистояння стало ще жорсткішим.

В суботу, коли на вулицях раділи з приводу рішення Верховного суду, прихильники Ющенка в парламенті блокували голосування щодо змін до Конституції. У відповідь парламентарі, вірні Кучмі, відмовилися ухвалити закони, яких вимагали прихильники Ющенка, щоб уникнути повторення порушень, які поставили під сумнів результати голосування у другому турі.

Парламент, не здатний досягти компромісу, перервав свою роботу до 14 грудня. Новий раунд переговорів із європейськими посередниками, призначений на суботу й понеділок, було відмінено.

Що стосується юрб у Києві, одягнених у жовтогарячі кольори кампанії Ющенка, Кучма спочатку сказав, що учасників демонстрацій не так багато, як стверджують.

Потім він визнав, що їх, можливо, 200 тисяч. "Добре, нехай 300 тисяч", - сказав він. На його думку, вони свідчать не про волю 48-мільйонного населення України, а лише про блискучі "американські технології".

"У кожному разі, це лише частина України, - заявив він. - І вирішувати долю України повинна не юрба".

Він висловив припущення, що й Верховний суд, крім усього іншого, піддався тиску юрби. Рішення суду його приголомшило.

"Я думаю, воно стало несподіванкою для багатьох, і я не виняток, тому що це рішення вийшло за правові рамки, визначені законом про вибори президента", - заявив Кучма.

Рішення суду поклало кінець спробам Кучми провести нові вибори з нуля і, можливо, з іншими кандидатами. Ще до рішення Кучма реанімував питання про конституційну реформу як вихід із кризи через суперечливі результати, і тепер вона стала його прощальним політичним завданням.

На думку Кучми, яку поділяє багато хто, включаючи деяких прихильників Ющенка, більший поділ повноважень є єдиною можливістю впоратися із глибоким розколом країни.

За словами Кучми, жоден із нинішніх кандидатів не у змозі успішно побороти розбіжності між українцями й росіянами, між католицтвом і православ'ям, між багатими й бідними.

"Ми можемо почути голоси деяких відомих політиків, а також з регіонів, що ні Ющенко, ні Янукович не є фігурою, яка може об'єднати Україну", - сказав Кучма.

Країна, сказав Кучма, могла б уникнути виборчої катастрофи, якби парламент змінив політичну систему України. Він також забув відзначити, що Ющенко й опозиційні сили блокували зміни в Конституцію у березні, тому що вони побоювалися, що Кучма має намір використати їх, щоб залишитися при владі – можливо, як прем'єр з посиленими повноваженнями.

"Якби політреформу було ухвалено, вибори пішли б за абсолютно іншим сценарієм. І Україна була б іншою, нерозірваною, нерозколотою, як зараз", - сказав Кучма.

Переклад: Інопреса,

"Українська правда"

Оригінал статті: Ukraine Leader, Attacking Rival, Won't Halt Vote

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді