Барин Володимир Михайлович приїхали!

Вівторок, 17 травня 2005, 14:55
Спікер парламенту Володимир Литвин кинув на адресу нового уряду репліку мовляв – корито (тобто бюджетні кошти) – ті ж, свині (читай - члени кабміну) – нові. Незабаром послідувала відповідь від віце-прем'єра Миколи Томенка: "Я знаю, як керівники Верховної Ради переміщаються по місту. Мені стає страшно. Здається, що повернувся в кучмівський режим. Очевидно, керівництву Верховної Ради слід бути скромнішими".

Оскільки в Києві боярські "проїзди" сановних персон стали викликати роздратування, політична еліта "розважається" на периферії. У минулі вихідні автор став свідком візиту Володимира Литвина на Хмельниччину. Незабутнє видовище!


Цікаво, що свою образливу заяву Володимир Литвин зробив відразу після повернення з Хмельницької області. Офіційною мовою ця поїздка вихідного дня звучала як "робочий візит керівника парламенту по Хмельницькій області".

Але, очевидно, що спікер, а за сумісництвом лідер Народної партії, відправився у хмельницькі краї, щоб "попіаріти" себе і свою політичну структуру. Що підтверджували, зокрема, грандіозні біг-борди Народної партії, які прикрашали трасу Хмельницький-Кам’янець-Подільський.

Мені довелося бачити все це на власні очі. Річ у тому, що з 12 по 15 травня в Кам'янець-Подільському проходив міжнародний чемпіонат повітряних куль. На традиційне шоу в місто щорічно з'їжджається маса охочих насолодитися видовищем польотів і вечірнім лазерним шоу.

Ми з товаришами рушили на свято на машинах. Це близько 450 км від Києва. До Хмельницького дісталися без проблем. Але в самому обласному центрі застрягли надовго.

Спочатку все виглядало вельми пристойно і навіть святково: узбіччя дороги густо утикані даїшниками в парадній формі. Замість світлофорів – регулювальники. Ай да хмельничани: уміють зустрічати гостей, що їдуть зі всієї України помилуватися польотами повітряних куль.

І раптом, в самому центрі міста регулювальник змінює жезлом напрям руху – у вузьке підворіття. Але нам – по головній дорозі, на виїзд з міста.

Здивовано цікавлюся причиною. Даїшник коротко кидає: "Литвин!" Звучало це на кшталт панічного "Чума в місті". Очевидно, цієї магічної фрази повинно бути достатньо, щоб відбити бажання ставити додаткові питання.

Але питання залишилися, їх навіть стало більше. Особливо після того, як ми потрапили в довгу пробку: десятки авто вишикувалися навіть не на розбитій дорозі – стежці, що йде паралельно головній вулиці. Тобто, центральний шляхопровід – для Литвина, околиці – для народу.

Нарешті, вирвалися на оперативний простір. На виїзді з міста зупиняюся біля чергового міліційного посту. Цікавлюся: що за паніка, чому перекривають рух?

Від групи відділяється громадянин в штатському з рацією в руках, з усього видно – начальник. Схилившись до відкритого вікна, з кривою усмішкою пояснює: "нуль п'ятнадцятий поїхав". Роблю висновок: йдеться про номерний знак авто Литвина.

"Хай собі їде як всі – дорога хороша, місця всім вистачить. У нас в Києві блокувати рух заради одного "членовозу" вже не модно. Не дарма революцію робили. Чия ініціатива?", - питаю, - "місцевих властей, чи спікерська свита діє самоуправно".

Співрозмовник лише гойдає головою: "Я людина маленька: команду дали – виконую".

Як з'ясувалося, Литвин прибув до Хмельницького літаком, а далі наші автомаршрути збіглися. На під'їздах до Кам'янець-Подільського відзначаємо просто загрозливу концентрацію міліційних сил, причому не тільки місцевих, але і з інших областей.

Але тепер-то ми знаємо, що справа не в тисячах роззяв, які з'їжджаються на феєричне шоу. Вся правоохоронна система, потіючи і прогинаючись, забезпечує проїзд і перебування парламентського пана Володимира Михайловича.

Далі-більше. В розпал народних гулянь Кам’янець-Польські міліціонери раптом закрили оглядовий майданчик біля входу на міст, провідний у фортецю – епіцентр святкових подій.

Більше двох годин святкові натовпи з подивом обходили оточене місце, логічно припускаючи: щось трапилося. Дійсно: місцеві власті з нетерпінням чекали, коли Володимир Михайлович забажають оглянути панораму фортеці.

 
 
Нарешті столичний барин з'явився. Навколо нього створили "мертву зону", потрапити в яку не було можливості ні кінному, ні пішому. Лідер парламенту прокрокував у супроводі численної свити. Прийнявши дари, пройшов далі – у фортецю.

Звідти його прогулянковий маршрут пролягав якраз до приватного готелю "Ксенія". Ресторан в готелі славиться своєю кухнею. Там Володимир Михайлович бажали пообідати.

Постояльцям "Ксенії", які виклали чималі гроші за мешкання під стінами фортеці, ця трапеза запам'ятається надовго. У лічені хвилини, без будь-яких попереджень-вибачень-пояснень, абсолютно офіційна парковка перед готелем була очищена від автомобілів гостей.

Їх просто відвезли у невідомому напрямі з використанням евакуаторів. Жодних повідомлень про мінування готелю не поступало: просто про всяк випадок розчистили місце для кортежу заїжджого пана.

Напаскудивши таким чином в Кам’янці-Подільському, Володимир Литвин незабаром зник з поля зору простих смертних, таким чином давши їм можливість насвяткуватися вволю.

Оцінюючи безмежний характер візиту спікера Литвина до Хмельницької області, у мене навіть вкрався сумнів: мабуть, Володимир Михайлович і його партія встигли нишком приватизувати не тільки Національний заповідник "Кам’янець-Подільська фортеця", але і все місто, та й область на додачу?

Втім, до чого йому зайві витрати, якщо він "має" все це скопом просто так, тобто дарма. А відтягнувшись таким чином на периферії, Володимир Михайлович, повен сил, повертається в столицю, щоб викрити в свинській поведінці представників суміжної гілки влади. Що ж, він знає що говорить: у свинстві Литвин – фахівець-практик.

P.S. від УП. Одержавши даний матеріал, "Українська правда" звернулася за коментарем до прес-секретаря Литвина Ігоря Сторожука. Він сказав, що питання не за адресою. "Автор статті має право на свої власні враження. Можу тільки сказати, що спікер не дає команду перекривати вулиці. Вам треба звернутися в міліцію".

Сторожук також заявив, що вони пересувалися "у великому автобусі, щоб не було кортежу, а півміста взагалі пройшли пішки".

Єдиний загальнодоступний контактний телефон прес-служби Хмельницької обласної міліції відповів нам в робочий час автовідповідачем. Залишивши на ньому повідомлення, ми через добу отримали відповідь електронною поштою.

Департамент громадських зв'язків Хмельницької облміліції повідомив, що "охорона Володимира Литвина під час його перебування на Хмельниччині здійснювалася у відповідності до закону "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб". Кількість задіяних працівників міліції та розстановка визначалася за погодженням з Управлінням державної охорони".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді