Відставка Тимошенко може бути пов'язана з газовими проблемами

Середа, 14 вересня 2005, 14:01

У середині червня агентство Інтерфакс повідомило, що СБУ оголосило про початок кількох кримінальних розслідувань, пов’язаних з корупцією в газовому секторі. Тодішній голова СБУ Олександр Турчинов звинуватив у причетності до справи УралТрансГазу екс-президента Леоніда Кучму, Юрія Бойко, колишнього голову Нафтогазу України, і "найвищих посадовців України і Росії".

Як стало відомо пізніше із заяви Юлії Тимошенко "посередництво" УралТрансГаз, яку пізніше замінила компанія РосУкрЕнерго, у якості оператора поставок туркменського газу в Україну, скоротило бюджет України "більш ніж на 1 мільярд доларів".

Тоді ж Юлія Тимошенко попередила посадовців з близького оточення президента "не замінювати старі схеми уряду Кучми новими". Вона додала, що Нафтогаз знаходився "за межами контролю Кабінету міністрів". Зрештою вона неодноразово заявляла, що голову Нафтогазу - Олексія Івченко - призначили без її згоди. Утім, пані Тимошенко запросила керівника Нафтогазу на засідання Кабміну прозвітувати про діяльність компанії. Пан Івченко на засідання не з’явився, несподівано взявши відпустку.

Загальновідомо, що член конгресу українських націоналістів, Олексій Івченко, був запропонований на пост голови Нафтогазу Петром Порошенком і Олександром Третьяковим (за іншою інформацією, його лобіював Олександр Зінченко - УП). Публічно секретар Ради нацбезпеки та оборони, здається, ніколи не приділяв особливої уваги розслідуванню щодо діяльності РосУкрЕнерго і ніколи не згадував, що він переймається корупцією саме в газовому секторі.

В інтерв’ю Інтернет-виданню "Обком" він занизив ймовірність існування кримінальних зв’язків УралТрансГазу і сказав, що все, що йому відомо щодо цієї справи, він дізнався з повідомлень ЗМІ.

Ще одним підтвердженням відсутності будь-якої цікавості газовими справами може бути заява Порошенка, що пролунала на початку липня. Він стверджував, що не існує жодних серйозних проблем в газовому секторі і що "гарні стосунки між президентами Ющенком і Путіним" забезпечать мирне вирішення всіх питань, пов’язаних з газом.

Ймовірно "гарні стосунки" вищих посадовців не включали в себе адекватне ставлення до українського прем’єра. У липні військовий прокурор РФ наголосив, що розслідування у справі звинувачення Юлії Тимошенко в хабарництві і шахрайстві досі триває, незважаючи на те, що Інтерпол заявив, що з Тимошенко знято всі обвинувачення.

Своєрідний удар в спину Тимошенко отримала і від президента. На початку липня Віктор Ющенко надіслав Тимошенко листа, в якому він зазначив, що всі "чутки" про Нафтогаз мають припинитися і що компанію не слід втягувати в "політичні інтриги". Він дорікав Тимошенко і її колегам за "невиважені емоційні публікації людей, які не мають жодного стосунку до газового сектору", - цитував президента Інтерфакс. (На думку представників команди Тимошенко, цей лист був складений першим помічником Ющенка Олександром Третьяковим).

Натомість розслідування газових справ тривало. 13 липня, як повідомив Інтерфакс, СБУ надала президенту пакет документів, які розкривають факти порушення законів посередницької діяльності компанії РосУкрЕнерго. У тому ж повідомленні були процитовані слова Тимошенко, що Нафтогаз України має сам виступати посередником і не платити іншим за транспортування туркменського газу в Україну.

По мірі того, як загострювалась ситуація, СБУ провела в головному офісі Нафтогазу пошук документів щодо схем діяльності РосУкрЕнерго. У повідомленні Інтерфаксу того дня зазначалося: "СБУ також провела допити кількох працівників компанії Нафтогаз України, які працювали в ній в 2003 році. Нове керівництво компанії, що було призначено в травні 2005 року, зібрало матеріали і передало їх до Генеральної прокуратури, СБУ і інших правоохоронних органів. Ці матеріали дозволили іншим правоохоронним органам відкрити кілька кримінальних справ".

Тиждень потому на дії СБУ відреагував Петро Порошенко. Він заявив: "СБУ сама представляє загрозу державі" і потребує докорінних змін. Це було формальне оголошення війни Турчинову з боку Порошенка.

Наприкінці серпня Петро Порошенко зібрався особисто вирушити до Москви на переговори з Газпромом, аби домовитися щодо цін на газ і довготривалої угоди про постачання газу. Хоча, на думку спостерігачів, оскільки секретар РНБОУ не є членом уряду, отже не має законного права вести переговори від імені уряду країни. Проте Ющенко не втручався, і прем’єр не змогла перешкодити Петру Порошенку поїхати до Москви.

Фактично паралельно з прийняттям на себе ініціативи по вирішенню газових проблем паном Порошенко, Юрій Бойко, який знаходився під слідством щодо розслідування схем УралТрансГазу і РосУкрЕнерго, 5 вересня оприлюднив заяву про те, що він подав позив проти Тимошенко. Двома днями раніше Бойко публічно звинуватив СБУ у переслідуванні і виказав побоювання за своє життя.

Невідомо, чи координував хтось з оточення президента час появи цієї заяви Бойка, але навряд чи така своєчасність – лише збіг обставин.

У своїх виступах зі звинуваченнями першого помічника президента Олександра Третьякова у корупції, Олександр Зінченко зазначив, що пан Третьяков намагається контролювати газовий бізнес в Україні, але не вдався у деталі, окрім ствердження, що саме Третьяков наполягав на відновленні Ігоря Вороніна на посаді в Нафтогазі. Воронін, відповідно до заяви Зінченка, був тісно пов'язаний з скандалом навколо УралТрансГазу-РосУкрЕнерго.

Із повідомлень ЗМІ відомо, що пан Третьяков заробив свій капітал в нафтовому і газовому бізнесі в Україні. Він був одним із засновників компанії "ATEK-95" і був членом комісії Верховної Ради з питань ПЕК.

"ATEK-95" – компанія, що займалася нафтою й газом і була пов’язана з іншою компанією – "TiKo", якій належали автозаправні станції і супермаркети в Києві і з якою пов’язують родича екс-віце-прем"єра уряду Януковича Дмитра Табачника.

У липні "Обком" повідомив, що Третьяков організував Дмитру Фірташу, одному з основних учасників схем УралТрансГазу, та якого вважають тісно пов'язаним з РосУкрЕнерго, зустріч з президентом. Щоправда, Третьяков заперечив, що знає Фірташа і знайомив його з Ющенком.

Уся наявна інформація дає підстави припустити, що після звільнення Юлії Тимошенко і Олександра Турчинова, розслідування справи РосУкрЕнерго і УралТрансГазу, і всіх, хто міг бути причетним до діяльності компаній, поступово припиниться, ніхто не буде покараний. Ось в чому може полягати справжня причина звільнення Юлії Тимошенко.

P.S. Між тим, згідно з одержаною інформацією, РосУкрЕнерго продовжує працювати як оператор газу, тобто стара схема залишається на місці. Про це свідчить повідомлення Інтерфаксу від 12 вересня про домовленість між Нафтогазом та Туркменією.

"Нафтогаз Украины" на 2006 год законтрактовал 39 млрд. куб. м туркменского газа - глава компании

Национальная акционерная компания (НАК) "Нафтогаз Украины" планирует в 2006 году приобрести до 39 млрд. куб. м туркменского природного газа.

"На следующий год у нас заключен контракт на 39 млрд. куб. м туркменского газа", - сообщил первый заместитель министра топлива и энергетики Украины, председатель правления "Нафтогаза Украины" Алексей Ивченко на пресс-конференции в Устилуге (Винницкая обл.) в субботу.

Он напомнил, что компании в середине текущего года удалось договориться о снижении цены на приобретаемый газ у государственной торговой корпорации "Туркменнефтегаз" (Туркменистан) с $58 до $44 за 1 тыс. куб. м.

Ранее глава "Нафтогаза Украины" сообщил, что компания заключила контракт с "Туркменнефтегазом", предполагающий увеличение объема поставок туркменского газа в текущем году с 37 до 38 млрд. куб. м.

Межгосударственное соглашение о сотрудничестве в газовой сфере Украины и Туркменистана на 2002-2006 гг. предусматривает поставку в Украину до 36 млрд. куб. м туркменского газа в год.

P.P.S. Згідно з достовірних джерел, Юрій Бойко був допитаний СБУ щодо його участі в УралТрансГазі і РосУкрЕнерго. За даними джерела "УП", СБУ начебто ухвалило рішення Бойка арештувати. Але цього не сталося через втручання одного з високопосадовців.

P.P.P.S. Думка автора може не збігатися з позицією редакції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді