Газові справи черкаського прокурора

Середа, 14 вересня 2005, 16:19

На тлі реприватизації Нікопольського заводу феросплавів чи Сіверодонецького "Азоту" конфлікт навколо черкаського підприємства "Черкасигаз" не такий масштабний, але не менш цікавий. Протистояння, яке почалося в березні цього року, загострилося минулого тижня.

У той час як НЗФ та "Азот" повертають державі, "Черкасигаз" навпаки виводять з-під її контролю. Цьому може сприяти місцевий облпрокурор Микола Лісовий та нардеп, лідер фракції "Єдина Україна" Богдан Губський.

Коротко нагадаємо історію конфлікту. У березні 2005 року міноритарний акціонер "Черкасигазу" ТОВ ВКП "Укртрансгаз-Сервіс" разом із працівником НАК "Нафтогаз України" Миколою Яхимцем та пенсіонером Кожедьоровим вирішили під революційний шумок захопити контроль над цим прибутковим і важливим для регіону державним підприємством - 51% акцій знаходяться у власності держави, ними керує НАК "Нафтогаз".

Намагаючись перешкодити проведенню зборів акціонерів підприємства, загін молодиків характерної зовнішності під керівництвом Кожедьорова захопив адміністративну будівлю підприємства. Збори були зірвані. Під час конфлікту нападники викрали частину документів у легітимного реєстратора ТОВ "ЮНІС реєстр консалтинг".

У травні Микола Яхимець і К провели нелегітимні збори акціонерів у медпункті підприємства та змінили реєстратора "Черкасигазу". Ним став АІФК "Укрпривінвест". За цим фактом прокуратура Черкаської області порушила кримінальну справу. Справи заведено і конкретно на Яхимця, який підозрюється у підробці протоколу зборів ВАТ "Черкасигаз".

Та це не заважає йому керувати підприємством і, що головне, розпоряджатися коштами ВАТ. Конфлікт став однією з головних тем у місцевій пресі. З приводу фактичного захоплення "Черкасигазу" депутати від БЮТ, ПРП та СПУ написали близько десятка депутатських запитів на ім’я і генпрокурора, і президента, і міністра МВС. Проте ні обурення громадськості, ні кримінальні справи, ні депутатські запити не заважають групі Яхимця розширювати свій вплив на підприємство.

Останній виток конфлікту відбувся напередодні політичної кризи. 7 вересня цього року нелегітимне керівництво компанії та незаконні "реєстратори" провели чергові збори акціонерів "Черкасигазу", на які організатори не допустили не тільки низку дрібних акціонерів, а й голову правління Дмитра Чіріча.

Немає нічого дивного в тому, що ці збори прийняли рішення, спрямовані на подальше виведення підприємства з-під державного контролю. Головою наглядової ради замість працівника НАК "Нафтогаз України" обрано представника міноритарного акціонера – ТОВ "Укртрансгаз-Сервіс".

До речі, ця компанія, придбавши частину акцій "Черкасигазу" у ФДМУ, так і не виконала своїх інвестиційних зобов’язань. Після зборів голоси, які контролює держава в наглядовій раді товариства, зменшилися з 67 % до 20 %. Також ці "збори" вирішили, що наглядова рада не зможе повноцінно працювати без згаданого вище пенсіонера Кожедьорова.

Цікаво, що виведення "Черкасигазу" з-під контролю держави відбувалося на тлі широкомасштабної кампанії по поверненню незаконно приватизованих підприємств у державну власність.

Причину безкарності господарів-"самозванців" "Черкасигазу" можна зрозуміти, проаналізувавши події, що розвивалися напередодні останніх зборів акціонерів. Так, на мобільний телефон легітимного голови правління ВАТ "Черкасигаз" Дмитра Чіріча зателефонував невідомий і, посилаючись на народного депутата Богдана Губського (обрався по мажоритарному округу на Черкащині – "УП"), порекомендував Чірічу "домовитися по-доброму, самі розумієте чому".

За словами невідомого, боротьба Чіріча є безперспективною, оскільки Богдан Губський безпосередньо спілкується з нещодавно призначеним прокурором Черкаської області Миколою Лісовим, який у будь-якому випадку закриватиме очі на порушення закону в конфлікті навколо "Черкасигазу".

Марність намагань Чіріча відновити законність невідомий аргументував ще й тим, що нинішні керівники "Черкасигазу" Яхимець та Кожедьоров теж спілкуються з головним прокурором області безпосередньо. Анонім попередив Чіріча, що ця розмова з ним остання і до нього можуть застосувати радикальні заходи. Наприкінці невідомий висловив сподівання, що розмова залишиться "між нами".

Та, оскільки боротьба за підприємство триває давно і Чірічу неодноразово погрожували, він записує всі свої телефонні розмови на диктофон. Записав він і цю, оприлюднення якої викликало гучний резонанс у регіоні. Запис розмови транслювали у своєму ефірі дві місцеві телекомпанії.

Із депутатським запитом, у якому вимагалося порушити кримінальну справу за фактом цього дзвінка, звернулися до генпрокурора Святослава Піскуна депутати Олексій Малиновський (СПУ) та Юрій Бойко (ПРП). Проте прокуратура не поспішає реагувати.

Кримінальна справа за цим фактом досі не відкрита, ні в Чіріча, ні в інших осіб, пов’язаних з цим дзвінком, правоохоронними органами не були взяті свідчення. Невже це значить, що невідомий, який погрожував Чірічу, не брав його "на понт", а дійсно говорив правду про те, що обласний прокурор свідомо "закриває очі" на порушення закону?

"УП" має в розпорядженні досить промовисті факти, які говорять на користь саме цієї версії. Номер мобільного, яким користується черкаський прокурор – 8-050-465-38-49, він публікувався у черкаських ЗМІ. Має "УП" також дані, які свідчать про те, що власник телефону, з якого погрожували Чірічу (8 097 56413 95), через годину після розмови з ним, а саме о 15.10, телефонував на мобільний, що може належати прокурору Черкаської області п. Лісовому. І розмовляв з власником цього телефону 2-4 хвилини.

Слідчим органам перевірити це не складно. Варто тільки звернутися до компанії мобільного зв’язку, послугами якої користується Лісовий, і перевірити, з яких телефонів і коли набирали номер обласного прокурора. Дивним є і те, що після цих гучних звинувачень, які викликали в області справжній скандал, Лісового підвищують у званні і він стає державним радником юстиції 3 класу.

Як повідомляє черкаська газета "Ведомости", телефон, що приписують черкаському облпрокурору, має номер контракту 1437284, тарифний пакет GCM "Клас UMC 30", особистий рахунок 4.2717.00.00.10000.

Далі цікавіше. Виявляється юридичним власником цього номера є комерційна структура. Це "Чернігівобленерго". Зрозуміло, що рахунки по контракту сплачує власник пакета. Тобто виявляється, що за розмови обласного прокурора платить приватна компанія. Як стверджують люди, які користуються аналогічними пакетами, вартість розмов на місяць становить близько $ 200 – 250.

Щоб зробити з цього відповідні висновки не потрібно бути Шерлоком Холмсом. Усе лежить на поверхні. "Чернігівобленерго" – одна з компаній, яка знаходиться під контролем Ігоря Суркіса. До речі, навколо цієї компанії постійно тривають скандали, пов’язані з протистоянням акціонерів. А про те, що Богдан Губський та Ігор Суркіс давні ділові партнери і належать до одного бізнесугрупування, попри демонстративне перебування у різних фракціях, знають навіть студенти журфаку.

Зрештою, немає нічого дивного, що така потужна компанія, як "Чернігівенерго", знайшла спільну мову зі "своїм" прокурором. Адже Микола Лісовий при минулій владі працював головним прокурором Чернігівщини. Характерно, що він один із когорти "кучмівських" облпрокурорів залишився на аналогічній посаді, лише в іншій області.

Причому колишньому режиму він служив з особливою відданістю. Під час помаранчевої революції лише в Чернігові дійшло до зіткнень між силовиками, які використовували дубинки і сльозоточивий газ проти мирних демонстрантів, що стояли на місцевому Майдані.

Репресії проти опозиції під час виборів у цьому регіоні відзначалися особливою жорстокістю. З усіх керівників обласних штабів Ющенка лише чернігівський півтора місяці провів у в’язниці.

Проте і Черкащина не чужа Лісовому. Він народився в Золотоноському районі. Тут живуть його родичі, він сам сюди частенько приїздить, і тут робить стрімку кар’єру його донька, і в цій же місцевості вибирався нардеп і бізнесмен Богдан Губський.

Всього-навсього простий збіг, але який красномовний! Донька прокурора Ірина Лісова закінчила Академію державної податкової служби в січні 2003 року в званні лейтенанта, а вже в жовтні цього ж року отримала позачергове звання старшого лейтенанта.

Офіційна причина підвищення – розкриття чотирьох кримінальних справ і повернення до держбюджету 137 000 гривень. А ще через рік вона вже капітан. У радянські часи цей випадок назвали б "гідним продовженням справи батька, зразковим прикладом вірного служіння Батьківщині, який передається з покоління в покоління, від батька до доньки". Сьогодні так не скажуть. У наш цинічний час такі "сімейні традиції" викликають тільки гірку усмішку.

Зацікавившись "Черкасигазом", "УП" вийшла на досить несподівані факти. Зараз ми вивчаємо спільну бізнесову діяльність Миколи Лісового та генпрокурора Святослава Піскуна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді