У Порошенка понад 50 мільйонів гривень офіційних активів

Вівторок, 4 жовтня 2005, 14:37

Петро Порошенко минулого року заробив 3 мільйони 588 тисяч 531 гривню і 20 копійок. Це цифри з його декларації, яку екс-секретар Радбезу передав для оприлюднення в "Українську правду".

98% з цих трьох з половиною мільйонів склали дивіденди Порошенка. Як народний депутат, минулого року він мав ще 55 тисяч зарплати і 5 тисяч дуже необхідної матеріальної допомоги. (Насправді, як з'ясувалося, вона видається всім держслужбовцям.)

Загалом в Порошенка офіційних активів майже на 50 мільйонів. Це, якщо до минулорічних доходів додати вартість цінних паперів (6,4 мільйони), внески в статутні фонди підприємств (13,1 мільйонів) та суму на рахунку в банку (26 мільйонів).

Але насправді Порошенко ще багатше – бо очевидно, що ринкова вартість його підприємств є вищою, адже харчова промисловість останні роки на підйомі. А в декларації вказані лише номінальні суми.

Крім того, Порошенку належить частина квартири площею 35 квадратних метрів. За іншими членами родини значиться ще 80 метрів цієї житлової території. Очевидно, що ідеться про помешкання Порошенків по вулиці Грушевського, 9 – це поруч зі скандальним багатоповерховим комплексом, у вимаганні акцій яких звинуватили екс-секретаря Радбезу.

Члени родини Порошенка (дружина, дорослий син і троє малолітніх дітей) є власниками 19 соток землі та будинку в 343 квадратних метри. Як пояснила "Українській правді" прес-секретар, це той самий маєток на Петровському хуторі, який три тижні тому було показано журналістам.

Як тоді писав "Комерсант", ця земля об’єднана з 15 сотками, що належать батькам його дружини Марини Порошенко.

Про що Порошенко не хоче говорити – так це про акції підприємств, які належать йому. Він каже лише, що для демонстрації відділення влади від грошей створив "Інвестиційний фонд Петра Порошенка". Зареєстрували його, коли Порошенка звільнили з Радбезу, і показувати непричетність до бізнесу було пізно. Але, пояснив він, це сталося не з його провини.

"Я подав документи на реєстрацію ще в березні 2005 року, коли про це вперше заявив. На жаль, наша комісія з цінних паперів і фондового ринку має недосконалу процедуру – повинно відбутися три або чотири збори акціонерів, між якими повинно пройти 45 днів", - сказав Порошенко.

Ще Порошенко не називає компанію, яка буде керувати його фондом. Каже, що остаточний вибір не зробив, однак це буде одна зі світових компаній.

"Я впевнений, що це єдиний спосіб відділення влади від бізнесу. Створюється фонд (Петра Порошенка), у фонду є управляюча компанія. І кожне рішення управляючої компанії приймається в узгодженні з аудитором і гарантує, що даний політик не має ніякого впливу на бізнес".

"І законодавчо це повинно бути закріплене саме так, а не міфічною передачею в управління акцій якійсь нікому невідомій іноземній компанії", - додав він.

На питання, чому польський журнал Wprost оцінив його статки у 350 мільйонів доларів, Порошенко каже просто: "Це абсолютно жовте видання, яке не пояснює методику обчислення капіталів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді