"Громадою" Кучму бити

П'ятниця, 11 листопада 2005, 12:26

Леонідові Кучмі 10 листопада мало сильно гикатись. Його ім’я разом із похідним спільнокореневим терміном "кучмізм" згадувалось на з’їзді партії "Громада" по декілька разів у кожному виступі.

Навіть склалось враження, що однопартійці екс-прем’єра Лазаренка занадто серйозно сприйняли закид свого лідера, що "тільки за 1999 рік в засобах масової інформації та на провідних українських каналах прізвище Лазаренка називалося 1023 рази (звичайно ж, у негативному сенсі - авт)" і вирішили побити цей "рекорд".

Втім, громадівці вважають себе найбільш потерпілими від режиму Кучми. А Павла Лазаренка – справжнісіньким мучеником за правду.

"Я додаю: "гнаний". Але є ж у Євангелії слово, "блаженні гнані за правду, бо їх є Царство Небесне!" Тому ми повинні терпіти і молитись Богу за те, що Павло Іванович повернувся", - проголосив з трибуни під час з’їзду священик із Житомира.

Після чого всі дружно помолились за Павла Івановича. А попри себе делегати зауважили: у вигнанні їхній лідер змужнів і змінився. Громадівці впевнені, що на краще.

"Політиків і партій багато, а Лазаренко один!"

Ці слова одного з делегатів з’їзду закінчились скандуванням "Ла-за-рен-ко!" А сам лідер на з’їзді був присутній у вигляді картинки з монітора на сцені та великого плаката, на якому він вітав делегатів 7-го з’їзду ВО "Громада".

Під час відеовключення, екс-прем’єр у своїй майже сорокахвилинній промові дуже емоційно вилив усе, що йому накипіло на душі за останні роки. Здавалося, що він зараз просто-таки вискочить з екрану монітора. Рвучкі жести і виразна міміка на додачу до емоційних висловлювань (до речі, не зачитуваних із паперу) задали тон з’їзду. Хоча нового Павло Іванович нічого не сказав.

"4 із половиною роки мого життя викинуто ... Сфабриковані сторінки, набрані на комп’ютері, не відповідають ніякій дійсності, взяті зі стелі, висмоктані Потебеньком, не знаю з якого пальця, не маючи ніяких підтверджень!", - обурювався Лазаренко.

"Я не можу дивитись людям в очі, я не можу спокійно спати, дихати. Життя для мене зупинилось після тих звинувачень, які були зроблені паном Кучмою", - вів далі екс-прем’єр.

Втім, найгірше, на думку Лазаренка, вже позаду: "Якщо відверто казати, то пройдено 999 метрів. Залишився один метр, і я його, щоб це не було, я його пройду". Бо "немає більшого раю для мене, ніж повернутись додому".

Не лякає Лазаренка і перспектива потрапити за ґрати в Україні: "Кинуть - так кинуть, переживу і це. Політичним брендом буде політичний в’язень... Я обов’язково повернусь. Що б не було, що б не відбувалось".

Коли саме Лазаренко повернеться, наразі невідомо. Але деталі він пообіцяв повідомити 2 грудня (саме тоді має закінчитися слухання справи Лазаренка в американському суді, яке тепер начебто переносять на березень).

Лазаренко вже звинуватив колишнє керівництво Білого дому в майже співпраці з Кучмою проти Лазаренка: "Я звернувся до Сполучених Штатів за політичним притулком. Була розпочата процедура отримання політичного притулку. Підстав для того, щоб відмовити мені, ніяких не було. Хоча, маючи добрі стосунки з колишнім керівництвом Білого Дому Гором і Клінтоном, українська влада зробила все, щоб судити Лазаренка в іншій країні".

"Кучма робив усе, щоб я залишився за межами України. Особливо активність зросла під час приїзду пана Клінтона у 2000 році в Україну...", - запевнив Павло Іванович.

Але Лазаренко розуміє американських суддів: "коли іншій державі проти прем’єр-міністра України надають таку кількість матеріалів, звісно, очі стають надзвичайно відкритими й великими. Справа №1! Напевно, він дійсно корупціонер, потрібно повірити прокуратурі України".

Лазаренко розповів однопартійцям про причини свого від’їзду за кордон, про брехливість Кучми, про політичність його справи, про свої чисті руки і про плани на майбутнє: повністю відбілити своє добре ім’я і пройти в парламент. В останньому лідер "Громади" не сумнівається.

Зовсім інакше думає присутній на з’їзді гість від СПУ Василь Волга: "Ви дійсно вірите, що цей блок, який створюється, захоплює хоч щось? На мою думку, тут є чисто людське бажання Павла Івановича продемонструвати... людину дуже довго змушували виправдовуватись".

Волга дуже вдало охарактеризував атмосферу з’їзду: "Трошки це подібне до зібрання адвокатів, а не до політичного з’їзду. Надто багато виправдань і замало політики й конструктивізму".

А "адвокатів" у Лазаренка в залі виявилось таки дуже багато. Делегати захоплено розповідали про риси характеру, які властиві лише їхньому лідерові, просили повернути в Україну людину, яка "вміє хоча б щось робити". Згадали навіть про школи, в яких всі ці шість років вигнання Лазаренка з України його портрет висить на стіні, і діти "бачили цей портрет і чули про нього (Лазаренка) розповіді".

А увесь цей час зі сцени за делегатами пильно слідкували очі Лазаренка. Навіть символ партії (птах фенікс) був зображений лише на значку на трибуні, а от на великому плакаті й моніторі – Павло Лазаренко.

Така його присутність навіть підштовхнула одну делегатку (яка просто не могла змовчати, бо Павло Іванович ніби "так на неї дивиться...") запропонувати звернутись до президента, щоб той посприяв поверненню Лазаренка в Україну: "він добра людина, він усе зрозуміє, у нього думка зміниться". І таке звернення справді потім було одноголосно проголосоване:

"Ми занепокоєні тим, що колишні представники кучмівського режиму і сам президент досі не понесли справедливого покарання за розкрадання української власності на мільярди доларів за злочини, вчинені проти українського народу. Ми обурені тим, що кучмісти поступово починають повертати втрачені позиції.

Ми вимагаємо відкритого і всенародного процесу над Кучмою і його оточенням. Нині сотні тисяч людей, які постраждали від кучмівського режиму не можуть відновити свої законні права", - говориться у зверненні.

І, як до гаранта Конституції, "як до людини, яка працювала з Павлом Лазаренком пліч-о-пліч, коли він очолював уряд", громадівці звернулись "з проханням зробити все можливе для відновлення чесного імені Павла Лазаренка та його якнайшвидшого повернення в Україну".

Про проблеми в країні говорили мало. А якщо і згадували нинішню владу, то додавали, що їй важко боротись з кучмізмом, який просяк країну. Та й Ющенка вони поважають: бо той переміг кучмізм. А така повага до чинного президента навіть вилилась у заклик одного із заступників голови "Громади", який з трибуни проголосив: "Знаємо! Віримо! Можемо!" Стосувалося це щоправда потужностей партії Лазаренка реанімувати економіку.

Добре ставлення до президента поділяють не все громадівці. Так, під час перерви на з’їзді до "УП" підійшов делегат з Сумщини і емоційно розповів, що він дуже вірив Ющенкові, на Майдан ходив, а президент довів країну до ще гіршого стану, ніж це було раніше. І наостанку додав, що "президентом буде Лазаренко!".

"Україна в тумані"

Одним з рішень першого етапу сьомого з’їзду ВО "Громада" (крім переобрання Павла Лазаренка лідером та затвердження нової редакції програми партії) було блокування з Соціал-демократичною партією Юрія Буздугана та Соціал-демократичним союзом Сергія Пересунька для участі у виборах. За словами лідерів партій-учасниць, головним аргументом для блокування з "Громадою" для них стало сповідування нею справжніх соціал-демократичних цінностей.

"Ми вели переговори з багатьма, але ми шукали соціал-демократів. Ми шукали тих, хто сповідує наші стандарти", - розповів Сергій Пересунько. А за словами Бузудугана, його партія навіть вела переговори з Тимошенко, "але не домовились".

За словами Буздугана, "Україна в тумані" і, щоб вивести країну з такої невизначеності, "нам потрібна команда, своя соціал-демократична команда".

Втім, раніше прес-служба "Громади" заявляла, що в блоці Лазаренка буде чотири партії.

Перший заступник голови "Громади" Юрій Філяк відмовився назвати ту четверту партію, яка таки відмовилась приєднуватись до соціал-демократичного блоку, додавши лише, що "на даний момент три партії іде. Процес не закінчений, і якщо ще хтось висловить бажання, і вони нам підійдуть, то я думаю, що ще може бути і більше".

Хоча щодо майбутнього блоку є велике питання. ЦВК може відмовити Лазаренку у реєстрації, оскільки той не проживав останні 5 років на території України. Новоспечені соціал-демократи впевнені, що подолати цей юридичний конфуз допоможе їм Микола Мельниченко.

"Це питання буде вирішене, тому що є прецедент по Мельниченку", - кажуть у партії.

Який саме прецедент мають на увазі, невідомо. ЦВК поки що непохитно стоїть на своїй позиції не реєструвати Мельниченка і, навряд чи йому допоможе навіть міністр юстиції.

Потрапляння блоку Лазаренка в парламент є більш ніж примарним – рейтинг "Громади" і партій-сателітів це аж ніяк не дозволяє, а ставлення до Павла Івановича досі негативне.

Так що він може поки що лише полякати когось своїм поверненням і великим саквояжем компромату, який може нашкодити деяким силам.

Наприклад, Лазаренко досі нічого не каже про Тимошенко.

"Для того, щоб абсолютно чітко все поставити на свої місця й абсолютно чесно відповісти щодо наших відносин, мені потрібна зустріч з нею (Тимошенко), для того, щоб проговорити дуже багато нюансів", - заявив Лазаренко в нічному інтерв’ю "Інтеру" 10 листопада.

"А там дуже багато буде цікавого, такого цікавого, що може сильно перевернути розстановку політичних сил в Україні", - додав він.

А наразі екс-прем’єр, мабуть, відсипається – попереду розбудова соціал-демократії в Україні. Тому і не було під час з’їзду обіцяного телефонного зв’язку з Лазаренком – враховуючи різницю в часі зі Штатами, громадівці, мабуть, вирішили дати своєму лідерові поспати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді